Torneig Handicap al Festival de Saint-Lô

Un equip d’Andorra, format per el director esportiu de la Federació d’Andorra d’Escacs, FEVA, l’Oscar de la Riva, i varis alumnes del Principat, estan participan en un torneig d’escacs a Saint Lo, que es celebra de les dates que van del 6 al 13 de juliol.

L’event de Saint Lo es caracteritza per albergar varis tornejos de nens, organitzats per rànking dels jugadors i un torneig principal dividit en dos i també per rànking. Tres families composen el grup d’Andorra, família De la Riva, Ribera i Sánchez.

És un torneig en el que participen més 400 nens, del qual en parlarem més extensament aquest dissabte amb ocasió de la seva finalització, no obstant, el cronista voldria destacar un torneig de tipus ràpid que es va celebrar entre ronda i ronda en el que els nostres nens van participar.

El passat 9 de juliol es va celebrar un torneig blitz modalitat handicap. Un torneig d’aquestes característiques consisteix, com en el golf que també utilitzen criteris similars, en disposar de més o menys temps en funció de ranking d’elo. Així, una diferència de més de 400 o 350 punts d’elo significava una diferència de temps prou important per a que aquell que tingués més ranking, disposés un temps de 2 minuts per jugar, i aquell que tingués menys ranking, disposés 10 minuts.

Per aquell que no sàpiguen que significa el poder disposar més temps o no en una partida d’escacs, podríem comentar que el temps de pensar en les partides és de suma importància i afecta a la qualitat de les jugades. A menys temps, jugades menys precises i més dolentes. Quan la diferència de joc és molt important, el temps tant sols afecta al fet de jugar les peces ràpid, però quan els rivals saben jugar, el temps en la partida té efectes en el joc.

A la pràctica qui subscriu aquestes linines pot assegurar la dificultat de jugar amb 2 minuts al rellotge contra 10 minuts davant un nen amb capacitat de tàctica alta i jugant ràpid.

Al torneig van participar 185 jugadors i es va dividir en dos fases, la primera fase significava classificar-se entre els 32 primers després de 7 rondes. I la segona fase va consistir en jugar eliminatòries a una partida fins arribar als 4 finalistes en el que es decidiria els tres primers premis. És a dir, 16 taulells (32 jugadors), 8 taulells (16 jugadors), 4 taulells (8 jugadors), 2 taulells (4 jugadors).

Els jugadors andorrans que van jugar el torneig van ser 5, el present cronista, el Pepe, el Serni, el Marc i el Roger, dels quals tant sols el Serni i el Pepe van poder passar la primera eliminatòria.

El cronista no pot parlar de les partides jugades durant aquesta fase del joc donat que també estava jugant el torneig i per tant, no va poder veure les partides.

Tant sols destacar la mala sort del Serni de jugar la darrera ronda de la classificació amb el Martí de la Riva, nebot del director esportiu i amic personal. El Martí estava jugant bé i es va plantar amb 4 punts a la ronda 6 i podia haver-se classificat si hagués guanyat al Serni. No obstant, la partida no va anar com va planificar i va perdre la partida per un error, donant pas a la pròxima ronda al Serni que no estava a gust jugant amb el seu amic.

Si bé el sotasignat no va poder veure les partides anteriors, si que va poder veure les posteriors, i va poder comprovar de primera mà la dificultat de jugar amb aquest ritme amb jugadors d’Andorra i no tant sols va poder-ho veure aquest cronista, sinó que ho van veure i patir fins i tot jugadors titulats.

El Serni va arribar a les darreres 4 taules, eliminant pel camí un Mestre FIDE i varis jugadors que el superaven amb molt rànquing, i el Pepe va arribar a la final a dos taulells (4 jugadors), eliminant pel camí un Mestre Internacional amb un rànquing de més de 2.450 ELO.

A la final el Pepe va perdre les dues partides amb els dos titulats que li van tocar, quedant amb la posició 4, quedant-se amb el gust d’un torneig divertit i interessant.

No voldria deixar de comentar un fet que li va passar al Pepe a la semi final del torneig, quan jugava amb el titulat Ucraïnès Igor Bogdanov. El Sr. Bogdanov, al ser un titulat amb més de 2.400 ELO disposava de 2 minuts, i el Pepe 10 minuts, els quals pràcticament va esgotat després d’una partida que va aguantar sortint de l’obertura estratègicament perdut. El seu rival mirava fora del taulell, fent gestos de apatia, parlant amb els jugadors del taulell del costat -tots dos també d’Ucraïna-, amb mofa o ironia, a mode de ignorar el joc del jove jugador. El cronista es podria aventurar que es va comportar de forma altiva davant dels seus companys i davant dels espectadors que miraven al voltant del taulell.

Però malgrat estava inferior després de l’obertura, el Pepe va poder aguantar el joc fins arribar a posició tàctica amb xarxa de mat en el que podia passar de tot encara que disposava material de menys, però ja no disposava pràcticament de temps. El seu rival, al veure que el Pepe tenia 2 segons, va entregar amb energia la dama per cap compensació, i després la seva torre, per esgotar el temps del jove jugador.

Quan el Pepe es va adonar que el joc del professional va anar destinat a fer-lo perdre per temps i davant de l’actitud poc educada del rival, no es va moure de la cadira, el va mirar, i va esperar-se que el seu rival s’aixequés de la cadira sense donar-li la ma.

És una llàstima que en un torneig de tants nens que volen jugar a escacs i tenen als mestres idealitzats, hagin de presenciar aquest tipus de conductes. Els jugadors d’escacs professionals han de donar exemple d’educació i noblesa en el joc, i en aquest cas no ho ha estat en absolut.

A continuació us deixem els enllaços a la web oficial del Festival i a la nostra galeria de fotos!

Galeria de fotografies a Flickr
Web oficial Festival Saint-Lô 2019

Josep Ribera Baztan

Josep Ribera Baztan

Candidate Master | President GEVA

2019 Festival Saint-Lô - Torneig Handicap

Torneig Handicap

2019 Festival Saint-Lô - Torneig Handicap

Torneig Handicap

2019 Festival Saint-Lô - Torneig Handicap

Torneig Handicap

2019 Festival Saint-Lô - Torneig Handicap

Torneig Handicap