Èxit de resultats dels nostres jugadors al Festival de Saint-Lô

En data de 6 al 13 de juliol s’ha celebrat a la localitat francesa de Saint-Lô, un festival d’escacs de més 400 jugadors dividits en varis tornejos de partides lentes en funció de nivell de joc dels jugadors. També s’han celebrat, juntament amb els tornejos ans esmentats, d’altres tornejos de menor entitat però amb èxit de participants, com blitz, handicap i per equips.

La FEVA ha participat al Festival amb l’assistència del director esportiu, Oscar de la Riva, amb alumnes de la Federació, el Pepe i el Serni RIBERA, Ariadna i Jana de la Riva, i Marc i Roger SÁNCHEZ.

Dividirem la present crònica explicant el lloc de celebració, com és Saint-Lô, el Festival, i l’actuació dels nostres joves jugadors.

Saint-Lô o la Capital de les Runes. Saint-Lô és una ciutat d’uns 20.000 habitants que està ubicada a Normandia, al Nord de França, a prop del mar i del Mont Saint-Michel, un atractiu turístic important.

El lloc crida l’atenció especialment per les construccions de la ciutat, sobretot a les afores en el que abunden immobles adossats, amb el terrat acabat en punta, amb pàrquing i un hort per poder cultivar els enciams i llegums.

Aquest fet es suma a que la ciutat és una ciutat plena de flors i d’espais verds. Al visitant li sorprèn la quantitat d’espais reservats per aquestes plantes i es planteja quin hauria de ser el cost de tant color i benestar a la ciutat i com han pogut arribar a urbanitzar o modificar una ciutat fins arribar a fer-la amb aquest pensament.

La resposta a la pregunta la podem trobar a internet. El cronista consulta per Google, la història de Saint-Lô, i es pot llegir que en data de 6 de Juny del 1944, va ser arrasada en un 95% per les forces aliades amb un bombardeig amb avions i que la ciutat s’ha hagut de reconstruir de vell nou probablement amb el pla Marshall, el pla de finançament americà per reconstruir l’Europa destruïda després de la guerra.

D’aquí el sobrenom de Capital de les Runes que la ciutat va rebre a l’any 1944.
Amb aquesta dada, podem arribar a la conclusió del perquè la ciutat és tant acolorida i s’ha construït amb tant seny, doncs després d’una desgracia d’aquest tipus tant sols pot explicar-se una reconstrucció amb tant sentit.

El Festival. L’organitzador principal del torneig és en Hubert, un senyor que ha organitzat de forma excel·lent l’esdeveniment esportiu, que ha estat al servei de tot jugador i ha aconseguit que un open d’escacs s’hagi convertit en tot un festival d’escacs.

El Festival estava dividit en l’Open A i l’Open B, i a més, hi havia un torneig per joves per un rànquing inferior de 2.000 ELO i un altre per joves amb un rànquing inferior a 1.400 ELO. I a més a més, també va organitzar tres tornejos més a la nit, un blitz, handicap i un per equips de ràpides.

És important remarcar que el festival es celebrava en un Col·legi fora d’època escolar, en el que alberga alumnes residents interns. Els tornejos es celebraven en una Sala Polivalent en la que es podia acollir els 4 opens, i al costat hi havia una residència en el que dormien la majoria de participants. Al costat de la sala de joc hi havia un camp de futbol i de bàsquet que sempre estava ple de jugadors que anaven a jugar després de la partida d’escacs.

A banda dels escacs, Hubert va posar un equip animador que organitzava d’altres activitats per aquells jugadors que o bé acabaven aviat o bé, simplement, havien decidit no jugar.

S’ha intentat controlar tots els detalls del Festival, com per exemple, tenir preparat un àpat per aquells jugadors que acabaven tard les partides i no podien arribar al menjador per sopar, o fins i tot, al darrer dia, es va ocupar de posar galetes i sucs per a que aquells que havien de sortir aviat per viatjar, poguessin tenir algun queviures abans de sortir.

Òbviament, en un torneig en el que hi havia prop de 400 nens ens haurem de preguntat què és el que no podia mancar. Efectivament, un lloc de xuxeries i llaminadures així com aigües a preus competitius, que va provocar que sempre hi hagués algú comprant alguna cosa de la Cantina o de la tenda col·locada ad hoc.

Referència haurem de fer la festa que són els tornejos de la nit. En un altra crònica hem parlat del Torneig Handicap, però en aquesta voldria mencionar el torneig per equips a 6 jugadors en el que alguns equips es disfressaven o tenien la mateixa indumentària a mode d’equip i quan un jugador acabava la seva partida ràpida, cridava el resultat amb una paraula codi.

I quan el present cronista diu cridar, és cridar per a que els 300 jugadors del torneig s’assabentessin del resultat. Així, quan es cridava “cacahuet” significava victòria, i quan es cridava “sauce tomat” significava derrota.

En fi, un torneig per equips divertit, ple d’anècdotes a recordar.

Resultats dels nostres jugadors.
La participació dels nostres jugadors es va dividir en tres tornejos. D’una banda en Pepe Ribera i l’Oscar de la Riva van prendre part en el torneig principal, l’Open Coquereau A. En Serni Ribera, Marc Sánchez i l’Ariadna de la Riva ho van fer en el Open Internacional Jeunes sub2000 (i a l’hora sub20!), mentre que la Jana de la Riva i el Roger Sánchez participaven en el Open Enfants sub1400 (i sub12).

Open Enfants sub1400.
Un cop fetes les divisions anem a valorar l’actuació dels nostres jugadors dins de cada torneig. Comencem pels representants andorrans més petits, la Jana de la Riva (sub10) i el Roger Sánchez (sub12) que van participar en el Open Enfants.

En aquest torneig es van realitzar onze rondes amb un ritme de joc d’una hora per jugador. L’actuació d’ambdós va ser bona, finalitzant la Jana amb 7 punts en el lloc 23è i el Roger amb 5½ en el lloc 47è en un torneig on van prendre part 104 jugadors.

Tant la Jana com el Roger van realitzar una performance superior al seu ELO i és just dir que podien haver fet més punts, ja que en general, les partides on no van puntuar van desaprofitar posicions avantatjoses i alguna de guanyadora. De fet el Roger va començar el torneig fent taules amb un dels favorits, la jugadors Jade Lorho, que va acabar en el tercer lloc. La valoració de la seva participació ha estat molt positiva i, apart d’endur-se un bon record del seu torneig, les partides els han servit per millorar els seus coneixements a l’hora que han guanyat experiència i confiança en les seves possibilitats.

Open Jeunes sub2000.
En aquest torneig és just dir que el nostre representant Serni Ribera, jugador encara sub12, va quallar una actuació excel·lent assolint el segon lloc de la classificació amb 7½ punts de 9 partides, en un torneig amb la participació de 176 jugadors i un ritme de joc clàssic amb control a la jugada 40.

Amb només una partida perduda i unes taules en Serni va arribar a la darrera ronda on l’accés al podi depenia només d’ell ja que una victòria li assegurava, en el pitjor dels casos, la tercera plaça. Amb un joc molt madur i amb idees molt clares, va guanyar amb contundència al seu rival completant una gran actuació que li permet millorar considerablement el seu ELO.

El joc del Serni ha millorat considerablement al llarg de l’any i caldrà seguir atentament la seva projecció ja que gràcies a la seva joventut té una clara trajectòria ascendent.

L’Ariadna de la Riva (67ena) i el Marc Sánchez (71è) van sumar els mateixos punts, 5 de 9. Van realitzar una actuació més o menys proporcional al seu ELO, però com ja he comentat amb els més petits, van deixar escapar posicions avantatjoses. Aquests tipus de tornejos, amb rivals d’edats similars, serveixen per millorar i aprendre dels errors comesos. Crec que si els dos treballen al llarg de l’any poden millorar els seus coneixements i en conseqüència els seus resultats.

Open Coquereau A.
El Pepe Ribera ja va participar en aquest Festival el 2018, concretament en el Open Jeunes, i enguany va voler fer-ho en el torneig principal, l’Open Coquereau A el més fort de tots els organitzats.

La seva actuació fou molt bona amb 4½ punts de les 9 partides, amb una performance superior al seu ELO i enfrontant-se, en gairebé totes les partides, amb rivals teòricament superior. Malgrat que va deixar escapar alguna posició guanyadora (en especial la primera i la vuitena rondes) no es va desanimar, lluitant totes les partides, i demostrant que el seu nivell és més alt que la força teòrica que reflexa actualment el seu ELO.

Acabaré amb el meu resultat, 6½ de 9 amb una sola derrota i tres taules. Quart lloc en un torneig on sortia com a tercer jugador del rànquing. Una actuació correcte de la que estic content ja que al llarg de l’any no jugo gaire, i que em va permetre guanyar alguns punts ELO.

En qualsevol cas la meva participació era anecdòtica ja que l’objectiu de l’expedició era ajudar als joves a millorar i penso que l’objectiu es va acomplir amb escreix.

No vull acabar sense acomiadar-nos dels organitzadors, el Club d’Échecs Agneaux Saint-Lô i en especial a en Hubert que es dedica en cos i ànima a que el Festival funcioni i que tothom surti amb una bona experiència i ganes de repetir. Sense cap mena de dubte un torneig dedicat als nens per tenir en compte (ja fa tres edicions consecutives en que prenem part) i on animen als nostres amics i companys del país veí tenir en compte dins de la seva planificació anual.

A continuació us deixem els enllaços a la web oficial del Festival i a la nostra galeria de fotos!

Galeria de fotografies a Flickr
Web oficial Festival Saint-Lô 2019

Josep Ribera Baztan

Josep Ribera Baztan

Candidate Master | President GEVA

Oscar de la Riva Aguado

Oscar de la Riva Aguado

Gran Mestre Internacional | Director Tècnic FEVA

2019 Festival Saint-Lô

Sala de joc

2019 Festival Saint-Lô

Torneig Jeunes

2019 Festival Saint-Lô - Campionat per equips

Torneig per equips (6 jugadors)

2019 Festival Saint-Lô

Delegació andorrana

2019 Festival Saint-Lô - Campionat per equips

Torneig per equips

2019 Festival Saint-Lô - Campionat per equips

Campionat per equips (6 jugadors)