Resultat Històric a l’olimpíada de Chennai. L’equip masculí ha guanyat en la última ronda a Corea del Sud 2½ a 1½

L’equip va sumar ahir una nova victòria en la darrera ronda de les 44enes Olimpíades d’Escacs que s’han celebrat a Chennai (Índia) en desfer-se del combinat de Corea del Sud per 2½ a 1½, gràcies a les victòries d’Òscar de la Riva i Serni Ribera, als taulers dos i quatre, i a les taules de Jordi Fluvià assolides al primer tauler. Josep Maria Ribera, amb negres, va perdre la seva partida.

Amb aquest triomf, l’equip capitanejat per Martí Martínez, que partia en la 58a posició dels 188 participants, va tancar la competició en el 52è lloc amb 13 punts, la millor posició aconseguida mai fins ara en unes Olimpíades. I és que amb sis victòries (enfront Guyana, Sudan del sud, Hong Kong, Tadjikistan, Suïssa, Corea del Sud) un empat (Cuba) i quatre derrotes (Armènia, Perú, Israel, Àustria) els andorrans han aconseguit un resultat històric i han superat seleccions amb un millor rànquing de sortida i fins i tot la potent Noruega, que partia en la tercera posició del rànquing i comptava a les seves files amb el campió mundial Magnus Carlsen.

La victòria final i medalla d’or va ser per al jove combinat d’Uzbekistan, seguit per la selecció d’Armènia amb la medalla de plata i el tercer lloc amb la medalla de bonze ha estat pel segon equip de l’Índia integrat pels grans mestres més joves del país.

A nivell individual i després de jugar amb rivals molt durs i tops mundials i amb més ELO internacional en moltes partides, els nostres jugadors van fer els resultats següents. Al primer tauler Lance Henderson va aconseguir un gran resultat amb 7 punts de 10 possibles, i acabant invicte. Al segon tauler Jordi Fluvià va fer 4,5 punts de 9 possibles. Al tercer tauler l’Óscar de la Riva va fer també un gran resultat amb 6,5 punts de 9 possibles. Al quart tauler Josep Maria Ribera va fer 2,5 punts de 9 possibles i com a reserva Serni Ribera (15 anys) va aconseguir 3 punts de 6 possibles.

L’equip femení acaba al lloc 99è de la competició

Malgrat perdre a l’última ronda enfront Nova Zelanda, la selecció Andorrana femenina va tancar una excel·lent actuació a la seva primera participació en unes olimpíades.

En total les nostres jugadores van guanyar 5 encontres i van perdre sis, totalitzant 10 punts sobre 22 possibles. Destacar que la major part de la competició l’equip es va mantenir per la meitat de la taula amb el 50% dels punts. Finalment el 99è lloc obtingut sobre 162 equips participants millora les expectatives inicials.

A nivell individual l’Andrea Henderson va aconseguir el títol de WFM amb un fantàstic resultat de 7,5 punts en 9 partides. Al segon tauler l ‘Ariadna de la Riva va aconseguir 4 punts sobre 10 partides, la Sílvia Real al tercer va totalitzar 4,5 punts sobre 10 partides. Al quart tauler la Maria Galera 2 punts sobre 8 partides i finalment al cinquè tauler la més petita, Jana de la Riva (12 anys), 1½ punts sobre 7 partides.

Andorra ha fet historia amb la seva primera participació en el torneig més important per equips amb un gran resultat que de ben segur s’intentarà millorar en futures competicions.

Budapest 2024 ens espera!

 

Martí Martínez Balastegui

Martí Martínez Balastegui

Developing Instructor | Capità Selecció Masculina

Raul Garcia Paolicchi

Raul Garcia Paolicchi

Mestre FIDE | National Instructor | Capità Selecció Femenina