42 Chess Olympiad - Baku 2016

Victòria final contra Malàisia. Estats Units campiona de l’olimpíada open i Xina campiona femenina.


T
104 Malàisia
ELO
1 ½-2½
88
Andorra
ELO
58.1
MI Mok, Tze-Meng
2373
0 – 1 MI Aloma Vidal, Robert
2482
58.2
Ng, Tze Han
2190
0 – 1
GM De la Riva Aguado, Oscar
2503
58.3
Abdullah, Mohd Kamal
2100
1 – 0
Fernandez Lopez, Joan
2142
58.4
MI Liew, Chee-Meng Jimmy
2202
½ – ½
FM
Garcia Paolicchi, Raul
2153

En aquesta darrera jornada de les olimpíades ens hem enfrontat amb l’equip de Malàisia, selecció contra la que ens havíem trobat ja fa uns quants anys, concretament a Calvià 2004.

La primera partida en finalitzar ha estat la del tercer tauler, on en Joan ha jugat una Defensa Siciliana amb alguns dubtes que li han fet perdre algun temps dins la coneguda estructura Maroczy. Tot i així un moviment de torre desafortunat ha estat aprofitat pel blanc per arribar a una posició dominant on només era qüestió de temps que aquest s’imposés, com així ha estat mitjançant un atac directe al rei.

DSC03732

En el segon tauler l’Òscar ha aprofitat haver aconseguit cert control central després de l’obertura per atacar el rei contrari mitjançant l’avançament dels seus peons del flanc de rei a l’hora que controlava les possibles reaccions centrals on les negres podien obtenir contrajoc. El seu rival ha decidit intentar parar-ho mitjançant un sacrifici de peça per varis peons, seguit d’un intent d’atacar el rei blanc, però el jugador del Principat ha demostrat que no hi havia suficient compensació i ha capturat més material fins que el seu rival ha abandonat.

DSC03733

En la partida d’en Robert amb negres, tots dos rivals han jugat molt agressiu en l’obertura per atacar el rei contrari. Sembla que el blanc ha aconseguit fer-ho millor, i de fet ha guanyat algun peó i a més ha quedat amb una posició superior. Però després, en els destrets de temps, aquest s’ha deixat una peça, que el nostre jugador no ha tingut problema en aprofitar per guanyar donant així la segona victòria per l’equip.

DSC03784

En Raul amb blanques ha arribat a una posició dinàmica, però li han provocat una debilitat a d5 per a on passaven les peces negres. Aquest ha intentat buscar activitat però no ha arribat a passar res, mentre el material s’anava simplificant. Després de tot de maniobres cap dels jugadors ha vist com continuar i han acordat taules, resultat que donava el triomf final de l’encontre.

Amb aquesta victòria hem quedat força prop del 50% dels punts, però amb un desempat no massa bo, un resultat raonable tot i que aspiràvem a una mica més. Al final hem acabat amb 4 victòries, 2 empats i 5 derrotes.

DSC03783

Pel que fa a la classificació general, Estats Units ha guanyat amb millor desempat que Ucraïna, el segon classificat. Rússia finalment només ha pogut quedar en el tercer lloc.

I a la categoria femenina, ha guanyat la favorita Xina seguit a certa distància per Polònia, la revelació del torneig, i Ucraïna. La selecció campiona de Tromso 2014, Rússia, s’ha vist fora del podi quedant en el quart lloc.

DSC03769

DSC03814

DSC03757

DSC03827

DSC03898

DSC03872