8è RIDEF a Casablanca (Marroc) del 2 al 9 de juliol de 2022. Bona actuació dels joves andorrans Marc Martínez i Josep Mª Ribera.

Del 2 al 9 de juliol s’ha celebrat a Casablanca (Marroc) les “8èmes rencontres Internacionales des échécs francophones” organitzats per la comissió francòfona de la Federació internacional (FIDE) tornant a la normalitat després de la pandèmia i de l’última edició disputada a París l’any 2019.

Els nostres joves jugadors, Josep Maria Ribera (Pepe) de 18 anys i Marc Martínez de 17 anys, han demostrat un molt bon nivell enfront jugadors experimentats i forts però amb un elo internacional (punts FIDE) relativament baix per les circumstàncies d’alguns països (com el mateix Marroc) de no homologar sempre els tornejos i no correspondre el nivell amb els punts FIDE dels jugadors.

D’entrada cal destacar que l’arribada va ser una mica caòtica, arribant molt tard la nit del 1 al 2 de juliol, cansats i sense maletes (extraviades per la companya aèria del Marroc) i al dia següent havent de comprar roba i tot el necessari. Es jugava al mateix hotel d’estada, un 4 estrelles cèntric, que facilitava les coses però on el menjar no era variat ni gaire bo i on la música de la terrassa no parava i no facilitava el descans ni la concentració en determinats moments.

Dit això, els nostres jugadors van ser molt seriosos i disciplinats i es van concentrar en el torneig en tot moment. En el torneig estàndard (principal) es van disputar 9 rondes  (2 jornades a doble ronda) a 90 minuts + 30 segons per jugada amb 125 participants de 22 països, la majoria del Marroc seguit pels francesos i 27 jugadors titulats.

El candidat a mestre Fide Josep Maria Ribera (2228 punts d’elo Fide) va acabar en una meritòria 18a posició (sortia 16) amb 6 punts, disputant bones partides però alguns rivals no tenien elo i altres el sorprenien per la seva força. Va cedir dues derrotes i dues taules enfront rivals teòricament inferiors com Houssine Zekraoui (1794 pts Fide), Halim Alami (1989 pts Fide), Yassine Sentissi (1891 pts Fide) i Prince Eric Guipi Bopala (1668 pts Fide).

Pel que fa el Marc Martínez (2002 punts d’elo Fide) va finalitzar en 22a posició (sortia 40) amb 5,5 punts de les 9 rondes perdent només amb jugadors titulats com el GM francès Gabriel Flom (2410 pts Fide), el MF de Luxemburg amb qui va tenir opcions de guanyar Fred Berend (2307 pts Fide) i el MF Pierre Mehdi (2204 pts Fide) i aconseguint unes taules amb el candidat a mestre Razzouki Marouane (2225 pts Fide). Aquesta bona actuació li va suposar +14 pts Fide i guanyar la categoria de menys de 18 anys, recollint el premi per part de la directora general de la Fide i el propi president de la Federació internacional (Sr. Arkady Dvorkovich).

Dissabte dia 9 de juliol es va disputar el torneig de ràpides a 11 rondes de 5 minuts + 3 segons per jugada i el Pepe Ribera va jugar amb l’ex-campiona del món Sra. Zhu Zen entre altres. Tant el Pepe com el Marc van fer 5 punts.

El campió del torneig principal (com el de ràpides) va ser el mestre internacional francès Loïc Travalon, el segon lloc el va ocupar el GM Adham Fawzy d’Egipte i el 3r lloc va ser pel GM francès Jean Pierre Le Roux. En categoria femenina va guanyar la monegasca Tatiana Dornbusch (WGM).

Han visitat el torneig distingides personalitats i membres de la FIDE com el president Sr. Arkady Dvorkovich, el vice president Sr. Bachar Kouatly, l’ex-campiona del món i tresorera de la FIDE Sra. Zhu Zen, la directora gerent de la FIDE i ex-ministra d’economia letona Sra. Dana Reizniece-Ozola, el director general i gran mestre Sr. Victor Bologan entre altres.

També s’han fet diferents activitats en paral·lel com una formació d’àrbitres FIDE, una exposició sobre art i escacs, una visita al típic barri “des Habous” i al palau de la regió, una visita a la medina i a la mesquita de Hassan II ( la 3a més gran del món).

L’entrega de premis es va dur a terme, divendres dia 8 després del torneig principal, en el complex cultural ZefZaf en el barri “du Maärif” amb totes les autoritats seguit d’un còctel sopar i un espectacle de música de les cultures al món. Al dia següent es va fer el sopar de gala final en el hotel cèntric de 5 estrelles, Kenzi Palace, en la planta 27 amb vistes panoràmiques sobre tota la ciutat de Casablanca.

Una molt bona experiència pels nostres joves jugadors que els hi servirà per continuar la seva progressió. Gràcies i fins la propera (Choukran!!!).

Web oficial AIDEF
Galeria de fotografies a Flickr
Resultats a chess-results

Martí Martínez Balastegui

Martí Martínez Balastegui

Vocal FEVA | Capità Selecció Nacional

2022 RIDEF Casablanca

Josep Mª Ribera

2022 RIDEF Casablanca

Primer tauler!

2022 RIDEF Casablanca

Marc Martínez, campió sub18

2022 RIDEF Casablanca

Sacada d'Honor!

2022 RIDEF Casablanca

Andorra arreu!

2022 RIDEF Casablanca

Marc Martinez

2022 RIDEF Casablanca

Comença la ronda!

2022 RIDEF Casablanca

Lliurament de premis

2022 RIDEF Casablanca

Torneig Blitz

2022 RIDEF Casablanca

Torneig Blitz