Bona actuació dels representants andorrans

Del 4 al 12 d’agost es va celebrar a la localitat de Paris (França) el 7è Campionat Individual de la Francofonia, on enguany el Principat estava representat per quatre jugadors: el Mestre Internacional Robert Alomà, en Josep Maria Ribera, en Serni Ribera i en Marc Martínez.

Aquest torneig està organitzat per la «AIDEF» « Association Internationale des échecs Francophones » amb el suport de «FFE» « Federació Francesa d’Escacs ». En total hi van participar 234 jugadors en representació de vint-i-set països.

El diumenge 4 d’agost al finalitzar l’última partida de l’Open d’Andorra, l’expedició andorrana vam marxar directament cap a Toulousse per agafar l’enllaç amb destinació Paris. S’ha de comentar que els nostres representants partien amb una ronda de menys, ja que ambdues competicions coincidien.

Quan vam arribar a Paris, de nit, vam tenir alguns problemes organitzatius sobre l’allotjament, les condicions acordades en un inici amb l’organització s’havien canviat… no obstant desprès de fer varies gestions, en unes hores es va poder soluciona el problema.

Tots estàvem allotjats a una residència d’estudiants anomenada «Arts et Mertie» a la zona de la «Cité Universitaire». Un lloc molt agradable, amb grans jardins i situada a pocs minuts de la sala de joc, concretament 10 minuts. També, cal dir que a la residència hi havia una sala d’estudi on preparàvem les partides i a més a més, molta gent del torneig es posaven a jugar rapides, fet que creava un bon ambient dins de la residència.

Fent referència a l’aspecte competitiu, els representats andorrans van fer una competició bona. En Robert Alomà partia com el desè del ranking i va finalitzar en dotzena posició amb 6,5 punts de 8 possibles. Una actuació que entra dins de la normalitat. Les partides que foren taules van estar lluitades, en dues d’elles el Mestre Internacional andorrà es podia imposar als francesos Philippe i Macon, per altra banda, i fent referència a la tercera partida, va estar inferior contra el Grec Mastrovasilis. Per tant, unes partides compensen les altres.

Pel que fa un dels millors juvenils del principat, en Josep Maria Ribera Veganzones va quedar en la seixanta-quatrena posició amb 5,5 punts. Tot i que al finalitzar el torneig l’ELO del Pepe baixava va demostrar un bon nivell de joc. Malgrat això en els moments decisius per rematar la partida no va tenir fortuna.

Per altra banda, en la posició cent-vuit trobem al jove jugador Serni Ribera Veganzones amb 4,5 punts. Va ser el jugador andorrà en pujar més ELO FIDE, un total de 29,6 punts. Cal destacar que en Serni va plantar cara a rivals de més nivell, gràcies en gran part al seu treball en el nivell teòric.

Finalment, el Marc Martínez Gamiz va acabar cent-setzè amb 4,5 punts. Va començar molt bé el torneig amb molta energia, però al final del torneig el cansament de jugar tantes competicions seguides es va notar en el seu joc i no va estar del tot precís. No obstant això va acabant pujant punts d’ELO FIDE, un total de 14,4 punts.

Cal remarcar que aquest torneig ha servit a tots els jugadors del Principat per guanyar experiència en el terreny de joc, així com també per millorar la seva tècnica.

Deixant de banda els jugadors andorrans i centrant-nos en la classificació general, el jove jugador francès Gabriel Flom va ser el clar guanyador desplegant un gran joc incisiu. Cal destacar, que en l’última partida només fent mig punt ja era campió del torneig, no obstant això i per l’ambició del jove jugador va sortir a guanyar amb negres, això demostra una gran confiança digna d’admirar.

Hem de comentar que el dissabte 10 d’agost al matí l’expedició andorrana va jugar el torneig blitz de la francofonia. Aquesta competició la va guanyar el jugador experimentat Mikhail Gurevich. Pel que fa els jugadors andorrans, tots vàrem fer un torneig magnífic. Quedant així, en bones posicions. Podeu veure els resultats a chess-results.

Per concloure aquesta crònica, malgrat els problemes inicials sobre l’allotjament que vam tenir, cal destacar la gran organització del torneig de la Francofonia i d’aquestes set edicions que ja porten realitzades. Al finalitzar la clausura tots els participants van tenir un aperitiu amb postres típics francesos. Acte seguit, van anar al sopar de clausura el qual es realitzava en un vaixell que navegava pel riu Sena. Fou un passeig amb unes vistes meravelloses de Paris.

A títol personal és un dels meus tornejos favorits, que dona gust jugar pel bon ambient escaquístic que es respira i la bona organització. Au revoir Paris !

A continuació us deixem els enllaços a la web oficial del torneig, chess-results i a la nostra galeria de fotos!

Web oficial AIDEF
Galeria de fotografies a Flickr
Resultats a chess-results

Robert Aloma Vidal

Robert Aloma Vidal

Mestre Internacional | Professor FEVA

2019 RIDEF Paris

Marc Martinez

2019 RIDEF Paris

Josep Maria Ribera

20190805 RIDEF Paris

Vista de la sala de joc

2019 RiDEF Tournoi Blitz

Robert Alomà

2019 RIDEF Paris

Serni Ribera

2019 RIDEF Paris

Campió, Gabriel Flom (FRA)