Amb la participació d’Esteve Mateu, Raül Garcia i Sergi Pham.

Del 4 al 11 de novembre s’ha celebrat la tretzena edició del Campionat de la Mediterrània, aquest any organitzat per la Federació Catalana d’Escacs, la Federació Espanyola d’Escacs i el Club d’Escacs Platja d’Aro.

Aquest any el torneig ha tingut l’inconvenient de ser anunciat amb poca antelació, fet que ha provocat una baixa participació pel que fa els jugadors estrangers, amb “només” 6 federacions representades. Tot i això, el torneig ha tingut més nivell que l’edició anterior, ja que s’ha unit al torneig absolut de Catalunya. Així doncs, els 65 participants anhelaven els títols de campió del Mediterrani i, per als locals, també el de campió i campiona absolut de Catalunya. Aquests títols s’han decidit en un únic suïs a 9 rondes, amb el mateix ritme que la lliga catalana, 90 minuts més 30 segons per jugada.

La competitivitat del torneig ha estat màxima, fet que queda demostrat en la classificació final, ja que el campió del mediterrani s’ha decidit per desempats entre 7 jugadors amb 6.5 punts; un d’ells l’actual campió, el mestre internacional grec Dimitris Alexakis. Entre tota aquesta igualtat, el gran mestre aragonès Pedro Antonio Gines Esteo, per millor Buchholz, ha estat el Campió del Mediterrani. En el podi l’han acompanyat els mestres internacionals Iermito Sebastian, en segona posició, i Pere Garriga en tercera posició.

La lluita pel títol de campiona del mediterrani també ha estat molt igualat i dramàtic. Durant gran part del torneig Adhara Rodriguez partia com a favorita, però en la última ronda se li ha escapat el títol en un matx directe contra la grega Evanthia Makka, qui s’ha imposat com a campiona del mediterrani. El podi l’han completat les mestres femenines espanyoles Rebeca Jimenez (segona) i Cecilia Guillo (tercera); ambdues jugadores s’han pogut treure l’espina d’una actuació discreta el 2022 a Egipte, reivindicant-se sobre el tauler en l’edició d’enguany.

El campió de Catalunya, també s’ha definit entre el grup de jugadors empatats a 6.5 punts amb Pere Garriga declarant-se campió absolut de Catalunya, seguit pels grans mestres Marc Narciso i Hipolito Asis. La campiona absoluta de Catalunya ha estat Elisabeth Riera amb 4 punts, els mateixos que la segona classificada, Laura Vinolas. Amb 3.5 punts, la tercera ha estat Alba De Lomas qui, tot i realitzar un gran torneig i ser la favorita al títol; ha patit la crueltat del format suïs, on els punts s’imposen a la performance.

Pel que fa la representació del GEVA-CEA, el millor ha estat en Sergi Pham, qui ha realitzat un gran torneig amb 5 punts de 9, quedant en 27ena posició, a les portes del premi de tram d’Elo. A destacar la victòria contra el mestre Fide Xavier Martínez i les taules en l’última ronda contra el mestre internacional Julio Antonio Hernando, partida que com a curiositat ha estat la última del torneig.

El Raul Garcia ha estat el millor andorrà amb 4.5 punts en 34ena posició. En la última ronda ha aconseguit unes taules contra el jugador amb més rànquing del torneig, el gran mestre Daniel Alsina. Resultat molt meritós que li ha servit per tancar una bona actuació.

En 41ena posició amb 4 punts hi ha el següent representant andorrà, l’Esteve Mateu. En el seu cas una derrota inesperada en la ronda 2 i una mica de mala sort en els emparellaments, no li han permès recuperar-se del mal inici.

No obstant, l’Esteve va tenir la oportunitat maquillar la seva actuació en la competició a ritme blitz que es va jugar durant el torneig, essent l’únic representant andorrà. El torneig blitz, tot i ser de caire més informal, va comptar amb la presencia de molts dels jugadors del Campionat de la Mediterrània, amb més de 15 titulats. L’Esteve va quedar en cinquena posició aconseguit resultats com una victòria contra Pedro Ginès, campió del torneig a ritme clàssic. El campió blitz va ser el mestre internacional Vladyslav Larkin, acompanyat del mestres internacionals Dimitris Alexakis (segon) i Daniel Garcia (tercer).

Per finalitzar felicitar al Club d’Escacs Platja d’Aro pel tracte rebut i la feina feta, demostrant un cop més la seva passió per organitzar esdeveniments del món dels escacs; i també a les federacions catalana i espanyola per assumir el repte de fer un torneig d’aquest estil amb un marge curt de temps. De cara a l’edició del 2024 es preveu que també assumeixin l’organització del Campionat de la Mediterrània, que podrà ser un èxit històric si disposen de més temps per treballar-ho.

Web European Chess Union
Web Federació Catalana d’Escacs
Resultats i classificacions a chess-results
Galeria Fotografies FCd’E
Galeria de fotografies a Flickr

2023_Mediterranian Chess Championship (1)

Pere Garriga vs Sergi Pham

2023_Mediterranian Chess Championship (14)

Vista sala de joc

2023_Mediterranian Chess Championship (15)

Vista sala de joc

2023_Mediterranian Chess Championship (26)

Podi Femení

2023_Mediterranian Chess Championship (4)

Raül Garcia vs Daniel Garcia

2023_Mediterranian Chess Championship (11)

Vista sala de joc

2023_Mediterranian Chess Championship (19)

Vista sala de joc

2023_Mediterranian Chess Championship (27)

Podi Masculí

Esteve Mateu Guiu

Esteve Mateu Guiu

Jugador GEVA-CEA