Serni Ribera nou Campió Absolut d’Andorra!

Aquest dissabte 21 d’octubre es va disputar al local social del GEVA una nova edició del Campionat Absolut d’Andorra. El torneig, com en les darreres edicions, es va celebrar a un ritme actiu de 15 minuts amb increment de 10 segons per jugada, jugant-se set rondes, i va aplegar, després de les baixes de darrera hora d’alguns jugadors, un total de 22 participants. Destacar també la participació femenina que com ja va passar el 2022 es va mantenir un bon percentatge amb la presència de sis jugadores.

Malgrat algunes absències destacades per diversos motius, el cert és que el torneig es presentava amb molts jugadors amb opcions al triomf, malgrat que és cert que el campió del 2022, el mestre FIDE Felipe Porras, número 1 del rànquing, sortia com a principal favorit.

20231021 Absolut Andorra

20231021 Absolut Andorra

Després de la tercera ronda tres jugadors es trobaven empatats al capdavant de la classificació amb 3 punts, Felipe Porras, Serni Ribera i Cristofer Luke. Precisament després d’aquesta ronda ha estat quan el primer jugador s’ha destacat en solitari en la classificació, ja que en Felipe Porras ha guanyat amb les peces blanques en Cristofer Luke, mentre que es beneficiava de la derrota del Serni qui, també amb les peces blanques, queia derrotat per l’experimentat mestre FIDE Raül Garcia.

Així, un cop acabades les 4 partides de la jornada matinal en Felipe Porras encapçalava la classificació amb 4 punts, perseguit per un grup de jugadors amb 3 punts format pels jugadors Raül Garcia, Esteve Mateu, Cristofer Luke i Ariadna de la Riva.

Després de la bona ratxa per liderar el torneig la primera ronda de la tarda ha estat nefasta pels interessos d’en Felipe de cara a renovar el títol de campió absolut. La sorpresa ha saltat doncs a la cinquena ronda on ha perdut amb les peces negres davant l’Ariadna de la Riva en una molt bona partida d’aquesta aprofitant els errors del seu rival.

Aquest resultat, combinat amb la victòria del Serni Ribera davant Cristofer Luke i l’Esteve Mateu enfront Raül Garcia, ambdós amb les peces negres, ha provocat un reagrupament al capdavant de la classificació. Així abans de la sisena ronda quatre jugadors es trobaven amb 4 punts, Felipe Porras, Serni Ribera, Esteve Mateu i Ariadna de la Riva.

La ronda 6 ha donat els emparellaments directes, Felipe vs Serni i Esteve vs Ariadna. Felipe ha continuat amb la mala ratxa i ha perdut la seva partida malgrat disposar de les peces blanques mentre que Esteve ha superat clarament a la seva jove rival.

Amb aquests resultats hem arribat a la setena i decisiva ronda final. A la primera taula Serni Ribera vs Esteve Mateu, ambdós amb 5 punts, en la partida clau per dirimir el campió d’aquesta edició del Campionat Absolut. A només mig punt, al segon tauler amb 4½ Marc González que podria atrapar als dos jugadors si aquests acabessin el seu enfrontament amb taules.

Amb les peces blanques en Serni era conscient que tenia al seu abast tornar a assolir el primer lloc i per tant guanyar el Campionat Absolut per segona vegada ja que ho va aconseguir amb només 14 anys a l’edició del 2021. Partida molt seriosa del jugador sub16 que va saber pressionar de valent al seu rival fins aconseguir aprofitar les debilitats provocades fins endur-se la victòria, proclamant-se així nou Campió Absolut d’Andorra amb 6 punts, un d’avantatge respecte els seus perseguidors.

En Felipe Porras es recuperava amb victòria de la mala ratxa, sumant per tant 5 punts al superar amb les peces negres Marc González que veia així com s’esfumaven les seves opcions d’entrar al podi.

Victòria important al tercer tauler per en Cristofer Luke qui guanyava un final de dames avantatjós a Raül Garcia i així aconseguia arribar a la mateixa puntuació, 5 punts. Gràcies al millor desempat Felipe Porras ha ocupat el segon lloc i Cristofer Luke el tercer, mentre que Esteve Mateu, malgrat tenir també 5 punts, quedava quart i havia de conformar-se amb el premi especial de tram.

El premi femení, amb 4 punts i ocupant el 8è lloc de la classificació ha estat per l’Ariadna de la Riva després de completar un bon torneig, seguida per Sílvia Real amb 3½ i Alexandra Muratet amb 3.

Pel que fa als premis especials per trams, que van quedar fixats després de la primera ronda del torneig en funció dels participants, aquests foren els següents: Tram ELO A per Esteve Mateu, 4t amb 5 punts, mentre que el Tram ELO B ha estat per Àlex Alcón, 9è amb 4 punts. El Tram ELO C per Manel Barragán, 11è amb 3½ punts i per acabar, el Tram ELO D per Jana de la Riva, 18ena amb 3 punts.

Només queda felicitar als guanyadors i tanmateix a tots els jugadors per les ganes demostrades en competir i millorar.

Galeria de fotografies a Flickr
Enllaç a chess-results

Oscar de la Riva Aguado

Oscar de la Riva Aguado

Gran Mestre Internacional | Director Tècnic FEVA

20231021 Absolut Andorra

20231021 Absolut Andorra

20231021 Absolut Andorra

20231021 Absolut Andorra

20231021 Absolut Andorra

20231021 Absolut Andorra

20231021 Absolut Andorra

20231021 Absolut Andorra

20231021 Absolut Andorra

20231021 Absolut Andorra