Serni Ribera Campió Absolut d’Andorra amb només 14 anys!

Aquest passat dissabte, 16 d’octubre, es va disputar al GEVA una nova edició del Campionat Absolut d’Andorra, esdeveniment que no es va poder realitzar la darrera temporada degut a les restriccions per la COVID-19.

Enguany s’ha pogut recuperar, malgrat que amb restriccions d’aforament ja que el torneig estava limitat a la participació de 20 jugadors.

Finalment han estat 18 els participants que s’han enfrontat per sistema suís a set rondes amb un ritme de joc ràpid, i per tant vàlid per l’ELO FIDE corresponent, de 15 minuts amb increment de 10 segons per jugada.

Amb un grup reduït de jugadors era d’esperar que el torneig fos molt disputat, i de fet així ho ha estat ja que ha hagut de decidir-se a la darrera ronda on quatre jugadors han arribat empatats a punts i per tant qualsevol d’ells podia convertir-se en el campió d’aquesta edició.

2021 Absolut Andorra

Sala de joc

2021 Absolut Andorra

Sala de joc

Però el millor és que anem pas a pas! El torneig s’ha celebrat en dues fases, quatre rondes al matí i tres a la tarda.

Un cop finalitzades les quatre primeres rondes l’únic jugador que havia pogut assolir una puntuació perfecte era en Cristofer Luke, número dos del rànquing, que començaria la tarda per tant liderant la prova amb 4 punts, un sencer per sobre dels seus perseguidors.

Quatre perseguidors amb tres punts, entre ells el número u del torneig i principal favorit, en Raül Garcia, però que ja havia cedit un punt al perdre enfront Àlex Alcón. El mateix passava amb en Josep Mª Ribera que s’estava recuperant d’un mal inici de torneig ja que havia perdut la primera ronda amb el fort jugador sub12 Andria Ercoli.

Serni Ribera i Àlex Alcón completaven el grup perseguidor amb tres punts. El primer amb una derrota a la segona ronda davant David Sinfreu, mentre que l’Àlex havia perdut amb el líder, en Cristofer Luke, tot just a la quarta ronda.

Amb aquest panorama s’engegaven a les 16:30 els rellotges per disputar la cinquena ronda i tot semblava indicar que les partides dels dos primers taulers, malgrat que faltarien dues rondes més per disputar-se, podien resultar decisives.

Amb les peces blanques en Cristofer Luke desaprofitava les seves opcions davant en Josep Mª Ribera i perdia una partida on semblava que tenia un atac força interessant. A la segona taula en Serni Ribera i en Raül Garcia signaven l’empat en una partida que cap dels dos va poder desequilibrar, mentre que l’Àlex Alcón superava clarament amb les peces negres Andria Ercoli.

Amb aquests resultats en Cristofer perdia una excel·lent oportunitat de mantenir la distància amb els seus perseguidors i per tant 3 jugadors empataven al capdavant de la classificació, Cristofer Luke, Josep Mª Ribera i Àlex Alcón.

Enfrontament directe entre en Josep Mª i l’Àlex on el gran dels germans Alcón Llosada va tenir opcions de victòria, però que va acabar en taules. En Serni Ribera es desfeia amb claredat del Cristofer Luke amb una obertura Espanyola, mentre que en Raül Garcia guanyava un final de cavalls enfront en Marc Martínez que no va trobar la manera d’igualar totalment la posició.

D’aquesta manera s’arribava a la decisiva darrera ronda, quatre jugadors amb 4½ i creuaments directes entre ells per decidir el podi i el nou Campió Absolut d’Andorra.

A la taula u en Raül Garcia amb les peces negres intentava exprimir un lleuger avantatge en un final davant en Josep Mª Ribera, però aquest, jugant de manera activa no va tenir problemes per signar les taules quedant-se ambdós amb 5 punts.

Tot es decidia per tant a la taula dos on l’Àlex Alcón intentava sorprendre al Serni amb una Obertura Larsen, molt de moda avui en dia gràcies a la proliferació de cursos d’aquesta variant. Això sí, contra una sorpresa res millor que “contrasorpresa” i el Serni triava en una ronda decisiva 1…a5!? per dur l’Àlex a posicions poc teòriques.

Després d’una complicada partida el Serni s’enduia la victòria i amb ella el primer lloc amb solitari de la classificació amb 5½ punts, convertint-se així en el nou Campió Absolut d’Andorra i de pas establint un nou rècord, ja que amb 14 anys (recordem que el Serni ha estat bicampió de Catalunya de la categoria) es converteix així en el jugador més jove en guanyar el campionat nacional.

Cal felicitar doncs al Serni per la fita assolida, i malgrat que és cert que en el torneig han faltat per diversos motius alguns dels millors jugadors nacionals, això no treu gens de mèrit a la seva victòria on ha sabut sobreposar-se d’una derrota a la segona ronda per recuperar posicions mantenint a més la pressió en les rondes decisives on ha aconseguit victòries crucials enfront jugadors més experimentats.

De la resta de jugadors cal destacar la bona actuació de David Sinfreu que es va endur el premi a millor ELO sub1600 amb 4½ punts, Andria Ercoli, millor ELO sub1400 amb 3½ i Joaquim Montoliu que amb la seva tornada als taulers va completar una bona actuació amb 3½ i premi al millor ELO sub1100.

Esperem que poc a poc es pugui anar recuperant la competició tant dins com fora del país i la temporada 2021/22 s’assembli el més possible a les anteriors a la pandèmia.

Galeria de fotografies a Flickr
Enllaç a chess-results

Oscar de la Riva Aguado

Oscar de la Riva Aguado

Gran Mestre Internacional | Director Tècnic FEVA

2021 Absolut Andorra

Campió, Serni Ribera Veganzones

2021 Absolut Andorra

Decisiva setena ronda!

2021 Absolut Andorra

David Sinfreu vs Andria Ercoli

2021 Absolut Andorra

Serni Ribera, Raül Garcia i Cristofer Luke

2021 Absolut Andorra

Josep Mª Ribera vs Raül Garcia (ronda 7)

2021 Absolut Andorra

Serni Ribera vs Raül Garcia