Felipe Porras nou Campió Absolut d’Andorra

Ahir dissabte 22 d’octubre es va disputar al local social del GEVA una nova edició del Campionat Absolut d’Andorra. El torneig es va celebrar a un ritme actiu de 15 minuts amb increment de 10 segons per jugada, jugant-se vuit rondes, i va aplegar un total de 27 jugadors, prop del límit de capacitat de la sala, situat en 30 participants.

El cert és que aquesta edició serà recordada com una de les més fortes dels darrers anys gràcies al nivell mitjà dels participants, i ens hem de remuntar a moltes edicions per trobar alguna de característiques similars.

També és molt destacable el fet que hi prenguessin part fins a sis jugadores. Mai en un torneig absolut del Principat hi havia hagut tanta participació femenina, i esperem que aquest nombre continuï a l’alça en futures edicions, amb les noves jugadores que s’han inscrit als clubs i que esperem es decideixin a competir els propers anys.

El torneig ha suposat el debut d’alguns jugadors que el jugaven per primera vegada ja que al 2021 les limitacions per la COVID-19 van restringir molt la participació. Així en Lance Henderson, Felipe Porras, Sergi Pham, la Júlia Muratet i la Nerea Pastor eren les noves cares de l’esdeveniment.

20221022 Absolut Andorra

Sala de joc

20221022 Absolut Andorra

Sala de joc

Pel que fa al torneig tenim un nou campió absolut, el mestre FIDE Felipe Porras, que amb uns inapel·lables 7½ punts va demostrar trobar-se en forma i va dominar la proba en tot moment, malgrat que evidentment no tot va ser un passeig triomfal i va tenir partides força complicades que va saber tirar endavant.

En Felipe no es va poder posar al capdavant en solitari fins després de la sisena ronda on amb la seva victòria es va col·locar amb 5½ de 6 després de superar en Serni Ribera, campió del 2021, en una boja partida on el seu rival disposava de dues dames en el tauler, però que no va valorar correctament les amenaces de mat que envoltaven al seu rei.

Amb aquest triomf Felipe va sumar dues noves victòries, amb negres a la setena ronda davant Josep Mª Ribera i amb blanques a la vuitena enfront el principal favorit, el gran mestre Lance Henderson. De fet abans de la partida, amb només mig punt més en Felipe ja es convertiria en campió, però amb les peces negres Lance no tenia alternativa si volia entrar al podi, ja que havia de guanyar per aconseguir-ho. Finalment va forçar més del compte per acabar perdent convertint per tant en Felipe Porras com a nou campió absolut d’Andorra.

Els germans ribera, amb 6 punts, o sigui a un i mig de distància del campió, van completar el podi ocupant la segona i tercera plaça. En Serni no va poder revalidar el triomf de l’any passat, però ocupar el segon lloc en un torneig tant fort i amb una victòria davant el número u del torneig, Lance Henderson, és clarament un molt bon símptoma de la seva evolució. En Serni va perdre enfront el campió i va cedir dues taules, amb el seu germà i en Sergi Pham.

Curiosament aquests foren els mateixos resultats del seu germà, en Josep Mª, per assolir la mateixa puntuació, però va ocupar la tercera plaça de la classificació degut al pitjor coeficient de desempat. En ambdós casos els seu resultat els serveix per augmentar la seva puntuació ELO.

La quarta plaça va ser per en Cristofer Luke, la mateixa posició que al 2021, quedant-se novament fora del podi després de realitzar un molt bon torneig, però espatllant-lo en errades puntuals, precisament enfront els germans Ribera. En Cristofer va tenir un inici espectacular on destaca la victòria, en una partida molt boja, en la tercera ronda enfront Lance Henderson. La partida va tenir moltes imprecisions i el cert és que podia haver guanyat qualsevol dels dos. Finalment quan semblava que el resultat més probable serien les taules Lance va esgotar el temps al no trobar la defensa més adequada.

A la quarta ronda Cristofer va salvar un final perdut gràcies a un bon recurs en un final de reis davant Felipe Porras, essent així l’únic jugador capaç de puntuar amb el campió. Les derrotes amb el Serni i el Josep Mª el van condemnar, en especial a la darrera ronda, on amb les peces negres va disposar de bones possibilitats davant en Pepe, però la manca d’encert en els destrets de temps el van dur a la derrota.

La cinquena plaça, amb 5 punts, per Lance Henderson, un resultat molt per sota del seu nivell real però certament el recent Campió individual dels Petits Estats d’Europa, ahir no va tenir el seu dia i segurament la seva principal errada fou forçar massa algunes posicions on potser hauria d’haver-se conformat en taules.

Amb un inici de torneig força dubitatiu, on li va costar doblegar la resistència en la primera ronda davant l’Ariadna de la Riva i va guanyar un final de taules enfront Sergi Pham a la segona, les derrotes consecutives en la tercera i la quarta ronda contra Cristofer i Serni foren una llosa massa pesada per recuperar-se. Cert que si la darrera ronda hagués guanyat en Felipe hauria obtingut la segona o tercera plaça, però va arribar molt forçat i amb les peces negres no era una fita fàcil d’assolir.

Amb la mateixa puntuació, 5 punts, trobem també en Sergi Pham, Esteve Mateu, Marc Martínez i Alexandra Muratet. L’Alexandra obtenia així el premi a la millor jugadora. De fet abans de la darrera ronda n’hi havia quatre empatades amb 4 punts, però només ella fou capaç d’obtenir la victòria per endur-se el premi.

Pel que fa als premis especials per trams, que van quedar fixats després de la primera ronda del torneig en funció dels participants, aquests foren els següents: Tram ELO 1 per Marc Martínez, 8è amb 5 punts. Tram ELO 2 per David Sinfreu, 12è amb 4 punts. Tram ELO 3 per Sílvia Real, 14è amb 4 punts. Tram ELO 4 per Àlfred Alcón, 23è amb 3 punts.

Només queda felicitar als guanyadors i tanmateix a tots els jugadors per les ganes demostrades en competir i millorar. Esperem que les properes edicions siguin al menys d’un nivell similar i que augmenti la participació del torneig nacional.

Galeria de fotografies a Flickr
Enllaç a chess-results

Oscar de la Riva Aguado

Oscar de la Riva Aguado

Gran Mestre Internacional | Director Tècnic FEVA

20221022 Absolut Andorra

Serni Ribera, Felipe Porras i Josep Mª Ribera

20221022 Absolut Andorra

Lance Henderson vs Júlia Muratet

20221022 Absolut Andorra

Sílvia Real vs Àlex Alcón

20221022 Absolut Andorra

Ariadna de la Riva vs Bonifacio Pérez

20221022 Absolut Andorra

Marc Morente vs Joan Guerra

20221022 Absolut Andorra

R8, Felipe Porras vs Lance Henderson

20221022 Absolut Andorra

Raul Garcia vs Alexandra Muratet

20221022 Absolut Andorra

Sala de joc

20221022 Absolut Andorra

Josep Mª Ribera vs Cristofer Luke

20221022 Absolut Andorra

Nerea Pastor vs Manel Barragan