Felipe Porras campió d’aquesta edició amb èxit de participació!

La quaranta-setena edició de la Marató d’Escacs d’Andorra, celebrada aquest diumenge 6 d’agost, ha estat tot un èxit de participació ja que han pres part fins a 37 jugadors, una xifra molt més elevada que no pas les de les darreres edicions.

De fet a les bases publicades es va marcar un límit de 20 jugadors, però vist el ritme d’inscripcions ja es va ampliar el número fins 30, xifra amb la que es va tancar el formulari publicat a la web. Aquest mateix matí, però, com es disposava de material s’han pogut acceptar les inscripcions de darrera hora, amb jugadors que no havien emplenat ell formulari, arribant a la quantitat final del torneig, 37 jugadors.

Això ha suposat un canvi en el format ja que la lliga, per temps i rondes ja no era viable. Així s’ha realitzat un sistema suís a 11 rondes amb un ritme de 5 minuts + 3 segons d’increment per jugada, el que ha suposat que el torneig tingués una durada lleugerament superior a les tres hores i mitja de joc. L’organització ja ha pres nota i de cara a la propera temporada es mirarà d’ampliar el nombre d’inscripcions per facilitar l’accés a tots els interessats.

El nivell del torneig, per altra banda, també ha estat molt variat, amb jugadors i jugadores de totes les edats i diferents coneixements. El principal favorit era el mestre FIDE Felipe Porras, però com s’ha vist no ho ha tingut gens fàcil i diversos jugadors com el campió de la darrera edició, en Marc Almeria, li han complicat les coses.

Precisament en Marc Almeria ha estat el primer jugador en quedar-se sol al capdavant de la classificació ja que a la cinquena ronda ha guanyat amb les peces negres a Felipe situant-se líder amb 5 de 5 perseguit per diversos jugadors amb 4. Però l’alegria no li ha durat gaire ja que ha perdut de manera consecutiva la sisena i setena rondes, davant les jugadores Alexandra Muratet i Andrea Henderson respectivament.

Això ha suposat un canvi de lideratge i la vuitena ronda ha emparellat en el primer tauler Felipe Porras davant Andrea Henderson, els dos jugadors que dominaven la classificació amb 6 punts sobre les 7 rondes disputades. En aquesta ocasió Felipe no ha fallat i amb la seva victòria ha pres la primera posició en solitari amb 7 de 8. A partir d’aquí el mestre FIDE del Principat ja no ha donat opcions als seus rivals guanyant les tres darreres rondes i acabant per tant en primera posició amb uns impressionants 10 punts.

La segona posició, amb 9, ha estat per Marc Almeria mentre que ha completat el podi l’Andrea Henderson que ha ocupat la tercera plaça gràcies al seu millor desempat, superant a David Kaufmann amb qui havia empatat amb 8 punts.

A continuació domini femení. Júlia Muratet cinquena amb 7½ seguida de la seva germana Alexandra Muratet i Ariadna de la Riva, ambdues amb 7 punts. Així de les set primeres places, quatre han estat ocupat per jugadores, fet que malauradament no és gens habitual en els campionats d’escacs degut a que la participació femenina és més escassa. En aquesta edició de la Marató han participat 11 jugadores i esperem veure’n més en futures competicions al Principat!

Pel que fa als premis especials d’ELO per trams, el guanyador del Tram A ha estat per Alexandra Muratet, el Tram B per Matt Henderson, el Tram C Jana de la Riva i per acabar, el Tram D per Nabil Abib.

Amb aquest torneig s’acaben les competicions d’escacs al Principat aquest estiu i per tant fins l’inici de les classes del curs 2023/24, previstes per dilluns 11 de setembre, hi haurà un descans malgrat que ben segur que molts dels aficionats al nostre esport ho faran en altres tornejos fora del país!

Galeria de fotografies a Flickr
Classificació i resultats a chess-results

20230806_Marato Escacs Andorra (3)

Pare vs filla!

20230806_Marato Escacs Andorra (24)

Marc Almeria vs Felipe Porras

20230806_Marato Escacs Andorra (101)

Molta participació!

20230806_Marato Escacs Andorra (76)

Felipe Porras vs Andrea Henderson

20230806_Marato Escacs Andorra (116)

Campió, Felipe Porras

20230806_Marato Escacs Andorra (113)

Tercer, Andrea Henderson

20230806_Marato Escacs Andorra (18)

Benet Pantebre

20230806_Marato Escacs Andorra (34)

Partida entre germanes!

20230806_Marato Escacs Andorra (71)

Molta espectació

20230806_Marato Escacs Andorra (87)

Molta concentració

20230806_Marato Escacs Andorra (115)

Segon, Marc Almeria

20230806_Marato Escacs Andorra (111)

Tram A, Alexandra Muratet