L’espanyola Cecilia Guillo Campiona d’aquesta 2ª edició. La jugadora andorrana Ariadna de la Riva 4ª classificada

Del 28 al 30 d’octubre es va celebrar a Palma de Mallorca la segona edició del Mallorca Chess Woman un torneig de cinc rondes amb un ritme de joc de 60 minuts + 30 segons per jugada on han pres part, un cop eliminades les baixes de darrera hora, 22 jugadores amb representants de 7 nacionalitats diferents.

Sota l’organització del club escacs La Balanguera el torneig es va dur a terme a l’espai suscultura, una microcooperativa de Mallorca de serveis culturals, de gestió d’associacions i producció d’esdeveniments.

Aquest 2022 tres representants andorranes es van desplaçar per prendre-hi part, així l’Ariadna i la Jana de la Riva, juntament amb la Sílvia Real, van prendre el relleu de l’Alexandra Muratet i la Maria Galera, que foren les jugadores que van participar en la primera edició d’aquest esdeveniment.

2022 Woman Chess Mallorca

Sala de joc

2022 Woman Chess Mallorca

Sala de joc

El torneig és una iniciativa per promoure els escacs femenins a Mallorca així l’organització busca la participació de les jugadores locals juntament amb jugadores d’altres indrets per incentivar la seva participació.

Així, les principals favorites eren les jugadores WFM Leancy B. Fernández (CUB), Adriana Palao (PER), WFM Míriam Parkhurst (MEX), WFM Cecilia Guillo (ESP) i la WCM Lali Bibilashvili al ser les representants amb més experiència i bagatge internacional. El cert, però, és que al ser un torneig amb tant poques rondes, una sola derrota podia deixar a qualsevol de les favorites fora de les opcions de podi mentre que el nivell mitjà del torneig donava peu a que això pogués succeir.

Al final 4 jugadores van empatar al capdavant de la classificació amb 4 punts de 5, deixant per tant el desempat com a coeficient decisiu per decidir l’ordre de classificació.

La campiona d’aquesta edició ha estat la madrilenya Cecília Guillo qui no ha perdut partida cedint dues taules i tres victòries.

La segona plaça fou pel la cubana Leancy Fernández, gràcies a la seva victòria amb les peces blanques de la darrera ronda enfront la representant peruana Adriana Palao. És just citar que precisament l’Adriana hauria estat campiona en solitari del torneig si en aquesta darrera partida no hagués desaprofitat un avantatge decisiu ja que aleshores hauria acabat amb 4½ punts. La sort, però, no va estar del seu costat i va haver d’inclinar el rei quan semblava que seria la guanyadora.

En el tercer i quart lloc trobem les sorpreses del torneig. La sub16 menorquina Jana Moll va ocupar la tercera posició gràcies a la victòria enfront la Marta Antich, completant una excel·lent actuació.

La quarta plaça fou per la sub18 andorrana Ariadna de la Riva qui, gràcies a la seva victòria de la ronda 5 enfront la representant Lali Babilashvili aconseguia un molt bon resultat. La partida va donar moltes voltes ja que va desaprofitar un gran avantatge per veure com la seva rival donava la volta a la partida. En els destrets de temps però, va aconseguir coordinar de nou les seves peces enduent-se el punt quan ambdues jugadores es trobaven amb poc més d’un minut al rellotge. Important victòria per assolir el quart lloc davant qui fou, precisament, la vencedora de la primera edició.

L’actuació de la seva germana, Jana de la Riva, fou més que correcte, amb 3 punts de 5. Va guanyar les rivals teòricament inferiors i va plantar cara enfront les superiors, en especial la primera ronda on va posar molts problemes a la número tres del rànquing.

La Silvia Real només va sumar dos victòries, però apart de que va tenir mala sort en els emparellaments, va desaprofitar bones posicions que li podien haver atorgat quelcom més.

Només ens queda agrair a l’organització tot l’esforç per fer un torneig molt agradable on esperem, tant per part de la FEVA com dels clubs del Principat, seguir tenint representació andorrana en futures edicions.

Galeria de fotografies a Flickr
Enllaç a chess-results

Oscar de la Riva Aguado

Oscar de la Riva Aguado

Gran Mestre Internacional | Director Tècnic FEVA

2022 Woman Chess Mallorca

Cecilia Guillo (ESP) vs Ariadna de la Riva (AND)

2022 Woman Chess Mallorca

Jana de la Riva (AND) vs Lucia Vicens (ESP)

2022 Woman Chess Mallorca

Podi del torneig

2022 Woman Chess Mallorca

Silvia Real (AND) vs Míriam Parkhurst (MEX)

2022 Woman Chess Mallorca

Lali Bibilashvili (GEO) vs Adriana Palao (PER)

2022 Woman Chess Mallorca

Part de les jugadores del torneig