XXXI Keres Memorial amb la participació d’Esteve Mateu

Del 9 al 11 de setembre s’ha celebrat el XXXI Keres Memorial, una de les competicions més emblemàtiques d’Estònia en honor al seu millor jugador de la història, Paul Keres. Tan la temàtica com la bossa de premis fa que aquest torneig sigui molt atractiu pels jugadors dels països bàltics i escandinaus.

En condicions normals també hi hauria representació russa i bielorussa, però la normativa del país prohibia la seva participació, ni tan sols sota la bandera FIDE, com passa en altres competicions. Aquest fet no s’ha vist reflectit en la qualitat de la competició, ja que han participat més de 120 jugadors de 13 països diferents; incloent més de 10 Gran Mestres i més de 30 jugadors titulats.

La sala de joc ha estat ubicada en el Viru Hotel, un emblemàtic edifici al centre de Tallinn que, com a curiositat, havia sigut fet servir pel KGB per espionatge durant l’època soviètica. Tot i aquest passat anecdòtic, ha estat un lloc idoni per la realització de la competició.

El sistema de joc consistia en dos suïssos en categoria blitz i rapid respectivament. El primer dia es jugava 9 rondes a ritme 3+2, el dissabte 7 rondes a 10+5 i diumenge 4 rondes a 10+5.

Pel que fa la meva actuació, el primer dia vaig realitzar molt bon torneig en la categoria blitz. Vaig arrancar amb 4 victòries de 5 possibles, havent de jugar la part final de la competició contra rivals del meu ELO o superior. Amb una mica de sort tan en el sorteig com en moments claus de les partides, vaig acabar en 13a posició, molt per sobre la meva posició inicial amb 6 victòries 1 empat i 2 derrotes.

El dissabte en la primera part de la categoria rapid, vaig seguir amb una dinàmica molt positiva, aconseguint 5 victòries de 7 possibles. Les dues derrotes van ser contra els Grans Mestres bàltics Titas Stremavicius (LIT) i Meelis Kanep (EST). A destacar la victòria contra el Mestre Internacional Pablo Cruz en la ronda 3.

La jornada del diumenge no va ser tan positiva. En les dues primeres partides vaig aconseguir mig punt contra rivals teòricament superiors, un d’ells el Gran Mestre lituà Maxim Novik. Les últimes dues partides van ser contra jugadors amb menys ELO que també estaven fent un bon torneig. Tot i ser teòricament favorit, només vaig aconseguir rascar mig punt més; cometent errades greus en els destrets de temps en ambdues partides; una llàstima acabar així una competició que m’estava anant genial. Tot i el final agredolç, ha estat una bona actuació (38a posició) amb partides molt interessants.

Felicitar als dos campions dels torneigs: el Gran Mestre letó Nikita Meshkovs amb 8 punts de 9 en la categoria blitz i el Gran Mestre finlandès Tomi Nyback amb 9 punts de 11 en la categoria rapid.

Per acabar agrair a l’organització i a la federació d’Estònia per la seva hospitalitat. L’experiència ha estat molt positiva i recomanable, tan per jugar alguna de les seves competicions com per gaudir del país.

web Oficial Keres Memorial
Galeria Fotos a Flickr
Enllaç a chess-results

Esteve Mateu Guiu

Esteve Mateu Guiu

Jugador GEVA-CEA

XXXI Keres Memorial

Esteve Mateu

XXXI Keres Memorial

Sala de joc, Sokos Hotel Viru

XXXI Keres Memorial

XXXI Keres Memorial

XXXI Keres Memorial

Sala de joc, Sokos Hotel Viru