Nombrosa representació andorrana

Aquest diumenge s’ha celebrat el XXVIII Open Internacional d’Escacs Actius de Vallfogona de Balaguer, un dels múltiples torneigs que forment part del circuit català d’escacs. El torneig s’ha jugat al poliesportiu Meritxell Serret i consistia en un suïs de 9 rondes (5 al matí i 4 a la tarda) a ritme de 15 minuts + 5 segons per jugada. En total han participat 115 jugadors de 10 nacionalitats diferents, comptant amb una gran representació de jugadors de la Federació d’Escacs Valls d’Andorra i del GEVA-CEA.

El guanyador del torneig ha estat el Gran Mestre peruà Miguel Muñoz amb 7.5 punts, els mateixos que el GM ucraïnès Yuri Solodovnichenko (segon classificat) i el GM preuà Jonathan Cruz (tercer classificat). Pel que fa els nostres jugadors, els resultats han estat els següent:

El millor andorrà ha estat en Raül Garcia amb 6 punts dels 9 possibles, acabant en divuitena posició. Aquest resultat li ha servit per endur-se el premi a segon millor jugador del tram d’ELO B (2100 a 2249).

Amb la mateixa puntuació i en 22ena posició trobem al jugador del GEVA-CEA, Sergi Pham. Un bon resultat, i més, tenint en compte que alguns dels rivals teòricament inferiors que li va tocar eren jugadors joves amb un ELO per sota el del joc que demostren.

En Serni Ribera ha acabat just una posició per sota (23ena) liderant el grup de jugadors amb 5,5 punts. Aquest alt desempat es degut al gran nombre de partides contra rivals durs que li ha tocat, havent d’enfrontar-se fins a 6 jugadors titulats. Aquest resultat li ha permès pujar gairebé 60 punts d’ELO.

L’altre jugador amb 5,5 punts ha estat Esteve Mateu, en 26ena posició; guanyant la majora de rivals inferiors però sense poder puntar contra els d’ELO superior, curiosament les 3 derrotes van ser contra Mestres Internacionals de països sud-americans.

En 39ena posició amb 5 punts trobem en Josep Maria Ribera, qui tampoc ha pogut guanyar a cap dels rivals amb més ELO. A destacar la partida que va tenir en la segona ronda contra el Gran Mestre armeni Karen Movsziszian, on va saber capgirar una posició inferior fins arribar a un final amb clara avantatge per poder guanyar la partida. Per desgracia els destrets de temps li van jugar una mala passada i va perdre al quedar-se sense temps.

En Cristofer Luke ha acabat en 49ena posició. Tot i un inici molt bo amb 3,5 punts de 5 al matí, incloent un empat amb el Mestre Internacional colombià Andrés Hernández; va començar la tarda amb 3 derrotes seguides. No va tenir la millor sort en el sorteig de les rondes de la tarda, ja que els 3 rivals que el van guanyar van acabar en les posicions de premis.

Una posició per sota, en 50ena posició i també amb 4,5 punts, trobem a David Sinfreu. Segueix en la seva dinàmica positiva de resultats, donant fins i tot la sorpresa en la primera ronda al guanyar a Mestre FIDE català Xavier Martínez. A destacar que la seva actuació li ha permès guanyar més de 100 punts d’ELO.

En Joan Guerra ha acabat en 71ena posició amb 4 punts, penalitzat per un sorteig que li ha fet jugar contra diversos jugadors joves amb molt potencial, partides que són les més perilloses en un suïs a poques rondes.

En Joaquim Montoliu, en 82ena posició amb 3,5 punts, ha estat un dels jugadors que més punts d’ELO ha guanyat, amb més de 90 punts. Això és degut a que totes les partides que va jugar va ser contra rivals que li treien molts punts d’ELO.

Entre els diversos premis que es van repartir, el GEVA-CEA es va endur el de millor equip provincial, premi que es definia per la puntuació dels 4 millors jugadors de cada club.

En general ha estat una bona actuació per part dels representants de la federació i també ha estat una bona oportunitat per preparar-se per la final de Copa Catalana d’Escacs, que es celebrarà el següent diumenge, 25 de setembre, a Almenar.

Galeria Fotos a Flickr
Enllaç a chess-results

Esteve Mateu Guiu

Esteve Mateu Guiu

Jugador GEVA-CEA

2022 Vallfogona de Balaguer

Cristofer Luke

2022 Vallfogona de Balaguer

Joan Guerra

2022 Vallfogona de Balaguer

Serni Ribera

2022 Vallfogona de Balaguer

Raul Garcia