Primera edició d’un seminari que arriba per quedar-se!

Del 2 al 4 de setembre es va celebrar a la població d’Asnières-sur-Seine (París) la primera edició del Seminari Internacional d’Entrenadors sota l’organització de la “Fédération Française des Échecs”.

El seminari d’unes vint hores dividides entre divendres, dissabte i diumenge, tenia com a principal atractiu la ponència de l’entrenador reconegut en aquests moments com un dels millors del món, potser el millor, el gran mestre hindú Ramachandran Ramesh, acompanyat pel mestre FIDE i entrenador de la federació francesa, Romuald De Labaca.

El curs es va dur a terme a les instal·lacions del “Château d’Asnières” on hi van assistir uns 25 entrenadors, majoritàriament francesos, llevat del representant italià, el mestre internacional Pieluigi Piscopo, i qui escriu aquest resum en representació de la Federació d’Escacs Valls d’Andorra. Una llàstima que no hi prenguessin part més entrenadors europeus però sembla ser que les invitacions no van arribar amb molta antelació i no tots van poder organitzar-se per assistir-hi.

En el meu cas la decisió fou ràpida. Poder conèixer de primera mà el treball que realitza i la manera com s’organitza Ramesh, entrenador de nombroses de les estrelles hindús del moment com Praggnanandhaa, Aravindh, Karthikeyan, Arjunkalyan i Vaishal per citar els mésconeguts, semblava molt interessant i de fet llevat, de les sessions pròpies del seminari, vaig poder tractar amb ell temes més concrets aprofitant algun dels dinars o sopars conjunts que l’organització va planificar per tots els assistents.

Les ponències foren alternes entre els dos entrenadors. Una visió més regional o nacional francesa per part de Romuald, i una visió més internacional i de més nivell per part de Ramesh. En qualsevol cas tots els temes plantejats i tractats foren molt interessants i a l’hora es van obrir diversos debats entre els assistents sempre amb l’objectiu de buscar la millor manera de treballar i entrenar amb els jugadors més joves i aquells que es troben amb progressió.

En definitiva, una excel·lent oportunitat de contrastar opinions i mètodes de treball que sembla que vol tenir continuïtat en els propers anys canviant els entrenadors convidats a les ponències. Esperem posar en pràctica algunes de les coses apreses amb els joves andorrans!

Aquest seminari també ha nascut amb l’objectiu de crear vincles amb entrenadors internacionals i assentar les bases d’una escola d’entrenadors francesa. De fet m’ha permès conèixer entrenadors i maneres de treballar diferents a l’hora que he descobert que els problemes amb els que ens trobem acostumen a ser els mateixos!

Agrair també l’oportunitat donada pel president de al FFE, Eloi Relange, i esperem seguir col·laborant amb la seva federació en els anys venidors.

Galeria de fotografies.
Resum a la web de la FFE.

2022 Séminaire Entraîneurs

2022 Séminaire Entraîneurs

Oscar de la Riva Aguado

Oscar de la Riva Aguado

Gran Mestre Internacional | Director Tècnic FEVA