Dos líders amb 5 punts. Josep Mª Ribera amb 4

Avui hem tingut la segona jornada doble, amb partides al matí i a la tarda. Això suposa un esforç considerable si tenim en compte que la durada aproximada de cada una són 4 hores i a més, cal afegir possibles preparacions teòriques, el que vol dir que gairebé en tot el dia no hi ha temps de descansar i desconnectar.

Al matí en Josep Mª Ribera s’ha enfrontant al representant de Canàries Ismael Amador, número 13 del rànquing inicial.

Amb les peces negres el jugador andorrà ha sortit amb una bona posició en el mig joc ja que després dels canvis de la majoria de les peces menors, el seu alfil era millor que el del rival, el que li permetia tenir un bon control de les caselles negres del tauler per progressar poc a poc pressionant la posició de les blanques.

Fruit de les poques perspectives d’activar el seu joc el jugador canari, mitjançant el sacrifici d’una peça, ha intentat complicar la partida i el cert és que li ha sortit bé ja que en Josep Mª no ha encertat en el càlcul precís de variants i s’ha quedat inferior quan podria haver pres un avantatge considerable. Tot i així ha sabut mantenir les seves possibilitats per acabar simplificant arribant a un final amb la presència d’alfils de diferent color al tauler on disposar d’un peó menys no era un problema per signar les taules.

La ronda de la tarda amb les peces blanques ha jugat amb el murcià Pablo Cano, jugador amb menys ELO però que ham tres punts de quatre enfront jugadors superiors i sense perdre cap partida, es mostrava com un rival perillós davant el qual no es podia refiar.

Amb una bona mentalitat ha sortit molt concentrat a la partida i ha pres una interessant i a l’hora arriscada decisió al deixar el rei al centre, sense la seguretat de l’enroc, per iniciar un pla relacionat amb l’avanç del peó h per aprofitar precisament les debilitats de l’enroc rival.

La idea ha estat encertada ja que s’ha quedat ràpidament amb una posició guanyada, però dins les complicacions no ha encertat amb la millor continuació el que ha permès les negres trobar una seqüència de jugades que els hi permetia lluitar la partida. Tot i així les amenaces de mat han fet que finalment el seu rival no trobés la manera de mantenir la posició i aquesta s’ha simplificat favorablement pel jugador andorrà que amb qualitat d’avantatge ha acabat obtenint el punt.

Amb els resultats d’avui en Josep Mª Ribera es troba amb 4 punts a la part alta de la classificació.

L’Alex Alcón pel matí, amb les peces blanques, no ha pogut superar el castellà-manxec Juan A. Garcia Ballesteros. La tria d’un pla erroni en el mig joc a permès al seu rival realitzar un cop tàctic per eliminar un dels alfils de l’Àlex. Aquest canvi l’ha deixat en una posició inferior, però no ha sabut trobar la manera de complicar la partida i per tant les negres han incrementat la pressió fins endur-se la victòria.

Els ànims per la ronda de la tarda, sumats a l’afegit de jugar el torneig amb crosses per l’esquinç fet just dos dies abans de la competició, no ajudaven, però ha sabut recuperar-se del cop matinal obtenint la victòria enfront la jugadora Maria Donado en una partida llarga que ha pogut desequilibrar en els destrets de temps sumant així el seu segon punt.

Després de la doble ronda ja s’han disputat 5 partides i per tant es comencen a veure els primers favorits al capdavant de la classificació on el grup de líders s’ha escurçat considerablement.

A l’inici de la cinquena ronda 5 jugadors es trobaven amb el 100% dels punts. Dos creuaments directes, taulers 1 i 2, mentre que el darrer agafava al rival més fort del grup de puntuació amb 3’5 punts.

En el primer tauler ha saltat la sorpresa ja que el català Guerau Masagué s’ha imposat a Pedro Ginés, el número u del rànquing i principal favorit a la victòria, en una complicada partida on el jugador aragonès ha comès una greu errada tàctica en la que ha perdut una peça.

L’altra jugador amb 5 punts és la també aragonesa Maria Eizaguerri que amb les peces negres ha dominat en tot moment al seu rival, Andrés Luque.

Per tant només dos jugadors al capdavant de la classificació que demà jugaran entre ells, ja que la tercera en discòrdia, Lulu Zhou que jugava a la taula 3, ha perdut amb Gabriel Quispe que es trobava amb mig punt menys al començar la ronda.

A continuació els enllaços oficials per seguir el torneig.

Federación Española de Ajedrez
Resultats i classificacions a info64
Retransmissió en directe chess24
Galeria de fotografies FEDA a Facebook
Galeria de fotografies a Flickr

Josep Maria Ribera Veganzones

Josep Mª Ribera Veganzones

2021 Ct. Espanya sub18

Josep Mª Ribera i Àlex Alcón

Oscar de la Riva Aguado

Oscar de la Riva Aguado

Gran Mestre Internacional | Director Tècnic FEVA