Els germans Ribera Veganzones representants del Principat

Entre el dissabte 19 de juny i el dissabte 26 de juny ha tingut lloc la Onzena edició del «Mediterranian Chess Championship  for Men and Women» a la localitat de Petrovac, situada dins la província de Budva, al sud de Montenegro (o Crna Gora en montenegrí), organitzat per la Federació d’Escacs de Montenegro amb la cooperació de la Mediterranian Chess Association, la European Chess Union i el Ministeri  d’Educació, Ciència, Cultura i Esports de Montenegro.

L’organització convidava les federacions costejant l’allotjament i manutenció de dos jugadors o dues  jugadores o un jugador i una jugadora de cada país a participar-hi. L’esdeveniment s’ha celebrat a les magnifiques instal·lacions de l’Hotel Palas de Petrovac, un hotel de 4 estrelles amb amplis salons, jardins magnífics, gimnàs, piscina interior i exterior amb spa i sortida directa a la platja.

Petrovac és una petita i preciosa vila ubicada a la costa del mar Adriàtic, que primerament va enamorar els romans, on van construir algunes viles d’estiueig, posteriorment va ser una zona sota la influència de la ciutat-estat de Venècia (al nord de la badia hi ha una fortalesa veneciana, Kastel Lastva que es va bastir per a dissuadir els pirates) i actualment un dels indrets més tranquils de la costa montenegrina, visitat per turistes del propi país però també per serbis i russos. Té una platja d’uns 600 metres de llargada amb un passeig marítim acompanyat d’encisadores cases de pedra Davant el mar i sense poder parar de contemplar-los ni al matí, ni al vespre, per la seva bellesa, s’hi troben els illots de Katic i Sveta Nedelja, aquest darrer illot té al cim una petita església, de Santa Nedelya que segons la llegenda, la va bastir un nàufrag en agraïment es bastí en acció de gràcies.

D’altra banda, s’ha de felicitar a la organització del Torneig (en especial, el Sr. Milan Radonjic i el seu equip) pels seus esforços, matí i nit, en fer sentit tothom ben acollit i gaudir del torneig i complir les prevencions COVID necessàries.

Al campionat han participat 128 jugadors d’una vintena de països de tota l’àrea mediterrània, incloent a Portugal i a Andorra i sobta positivament, l’amistat que aparentment comparteixen jugadors dels països balcànics malgrat el drama viscut fa trenta anys.

Del Principat d’Andorra han participat els germans Josep Maria i Serni Ribera Veganzones, els quals han pogut comprovar de primera mà l’alt nivell de joc de la majoria de jugadors, joves i més grans, i la passió pels escacs que tenen tots ells en comú, havent intercanviat coneixements i forjats amistats multiculturals durant aquests dies amb molts d’ells.

No contents només en participar al campionat tradicional, durant gairebé cada vespre molts dels jugadors van participar també als campionats Blitz allargant de vegades la jornada fins la matinada de l’endemà després dels blitz, improvisant partides ràpides (amb pizzes i refrescs per ressopó) amb altres col·legues portuguesos, libis, francesos o montenegrins. Paral·lelament, al mateix hotel, s’hi celebrava alhora el campionat europeu escolar individual d’infants, la qual cosa enriquia encara més l’estada, per l’alegria innata dels infants i la il·lusió dels petits per participar.

Una experiència enriquidora i sense lloc a dubtes recomanable per aquells que tenen passió pel joc. Destacar l’alt nivell dels jugadors dels països que han participat, doncs han estat escollits particularment per jugar aquest tipus de torneigs.

El Serni ha jugat força bé malgrat no s’hagi pogut traduir en punts d’ELO al baixar-lo sensiblement tot i acabar en el lloc 71è amb 4½ punts, sortint el 81è del rànquing inicial.

No obstant ha pogut aprendre molt de les partides jugades i ha pogut constatar la força d’altres nens al torneig com per exemple nens més joves que ell obtenint normes de Mestre Internacional, o joves de 16 anys amb prop de 2.500 ELO. Esperem que l’experiència hagi estat profitosa ja que el torneig li serveix d’entrenament pel proper Campionat d’Espanya sub14 que es celebrarà al juliol a Salobreña (Espanya) on hi assistirà com a vigent campió de Catalunya de la categoria.

El Pepe (Josep Maria), ha obtingut una actuació superior al seu rànquing pujant prop de 40 punts ELO, guanyant la penúltima ronda a un jugador de 2233 i fent taules la darrera ronda amb un jugador de 2.330. Continua així la seva trajectòria ascendent amb una bona projecció i ha finalitzat en el lloc 48è amb 5 punts, quan sortia amb el número 80 del rànquing

No voldria finalitzar aquesta crònica sense posar l’accent en els 5 torneigs de ràpides que han participat els dos germans, assolint una puja de prop de 300 ELO, puntuant en cada torneig amb titulats internacionals, fent actuacions superiors al seu baix rànquing ràpid.

En definitiva, un torneig ideal pels apassionat d’aquest noble joc.

Web Oficial European Chess Union
Resultats i classificacions a chess-results
Galeria de fotografies a Flickr

2021 Mediterranian Chess Championship

2021 Mediterranian Chess Championship

2021 Mediterranian Chess Championship

2021 Mediterranian Chess Championship

2021 Mediterranian Chess Championship

2021 Mediterranian Chess Championship

Josep Ribera Baztan

Josep Ribera Baztan

Candidate Master | President GEVA