Èxit de participació en una edició híbrida online i presencial

La catorzena edició del Torneig Escolar de La Massana s’ha disputat aquest dissabte 15 de maig, coincidint amb Andorflora, a la sala de “La Closeta” del Comú de La Massana.

Aquesta edició, degut a les circumstàncies actuals, s’ha disputat en dues fases, una prèvia online que es va realitzar el dissabte 8 de maig al matí, i una fase final on només han accedit els vuit millors de cada categoria i que tot just fou la d’ahir al matí on es van decidir els guanyadors d’aquesta peculiar edició.

Les limitacions d’aforament van marcar l’organització de l’esdeveniment aquest 2021 i podem dir que aquesta versió híbrida ha estat tot un èxit de participació. De fet uns 110 nens es van inscriure per la fase prèvia a lichess.org, dividida en 3 categories sub10, sub12 i sub14, que enguany reemplaçava a sub8.

 

20210515_Escolar La Massana Final (2)

Sala La Closeta

Segons es podia llegir a les “bases del torneig” tots els alumnes de totes les escoles del Principat es podien inscriure per prendre-hi part a la fase prèvia. Lichess.org, una plataforma online gratuïta i de codi lliure, permetia jugar a tots aquells que ho desitgessin mitjançant l’ús de qualsevol dispositiu mòbil.

Així al torneig de la categoria sub10 es van enregistrar 58 jugadors, 27 ho van fer a la categoria sub12 mentre que només 11 hi van participar a la categoria sub14. És cert que els formulari d’inscripció del torneig va enregistrar més jugadors, però finalment no tots van completar el procés final d’inscripció a Lichess.

Els tres tornejos van arrencar a les 10:00 del matí amb una durada de 90 minuts on els participants jugaven les partides amb un ritme de joc de 5 minuts per jugador seguint els criteris de classificació de Lichess, on no s’eliminen jugadors, sinó que tots juguen el mateix temps i van acumulant punts fins treure una classificació final.

Els tres tornejos foren molt disputats, en especial sub10 i sub12, on es van produir diversos canvis en el lideratge. La clau estava, però, en mantenir-se entre els vuit primers classificats ja que aquests eren els que podrien accedir a la final presencial.

A l’hora que els nens jugaven la Federació d’Escacs Valls d’Andorra va engegar el seu canal de Twitch on el gran mestre Oscar de la Riva Aguado va seguir en directe tot el que passava, comentant l’evolució de les tres competicions i analitzant els detalls d’algunes de les partides que s’estaven disputant.

Un cop finalitzats els 3 tornejos online es va contactar amb els nens classificats de les 3 categories per confirmar la seva participació a la final d’aquest dissabte 15 de maig a la Sala de La Closeta. Malauradament dos d’ells, un a la categoria sub10 i un altre a sub12, per motius personals no hi van poder assistir i se’ls va reemplaçar pel novè classificat de cada categoria.

La final, amb només 24 jugadors, va ser molt més plàcida que l’organització habitual d’aquest torneig que en la seva edició més nombrosa ha arribat a aplegar prop de 90 nens de sub8 a sub12. Esperem, però, que les futures edicions es puguin tornar a celebrar de forma presencial i que tots els nens que ho vulguin puguin tornar a gaudir d’un torneig escolar!

Al ser 8 jugadors per categoria es va modificar el format, canviant el tradicional sistema suís per un sistema lliga de set rondes amb un ritme de joc de 7 minuts per jugador. El torneig va transcórrer amb molta normalitat i es va desenvolupar en una hora i quaranta cinc minuts tal i com estava previst inicialment.

La categoria sub10 fou clarament dominada per dos jugadors de l’Escola Janer ja que “bonizgz” (si, mantindrem els noms d’usuari utilitzats a lichess!) i “Al3xpro” van arribar a la setena ronda amb 6 de 6! Precisament el calendari de joc els va emparellar en la darrera partida on “bonizgz” es va endur la victòria amb les peces negres guanyant així el torneig deixant a “Al3xpro” amb el segon lloc.

La lluita per la tercera plaça, en canvi, fou molt més aferrissada amb 3 jugadors empatats amb 4 punts. Degut a que empataven tant en sonen com en resultat particular el criteri final utilitzat per atorgar la tercera plaça fou el seu lloc a la fase prèvia on “ninipad” va treure profit de la seva primera plaça en el torneig classificatori.

Pel que fa a la categoria sub12 el clar dominador fou “andria22” que va guanyar totes les partides donant poques opcions als seus rivals. Només “chessjana” el va poder seguir de prop amb només una derrota davant del guanyador.

Dos jugadors amb 4 punts van empatar en el tercer lloc i en aquest cas el desempat fou favorable per “santiagoBV” que va ocupar finalment la darrera plaça del podi per davant de bipad.

La categoria sub14 presentava un clar favorit, “sernini2”, precisament el vigent Campió de Catalunya de la categoria qui, com ja va demostrar en el torneig online està a un nivell molt més elevat que els seus companys. Així amb 7 de 7 no va fallar a les expectatives enduent-se el triomf amb molta facilitat.

“Xarpell” només va perdre amb el campió i per tant va poder aconseguir amb 6 punts la segona plaça, mentre que el tercer lloc, amb 5 punts i per tant derrotes amb els dos primers classificats, fou per “Aleuxate”.

El lliurament de premis ha comptat amb la presència dels Consellers del Comú La Massana, Hble. Kevin Poulet Fernández i l’Hble. Sr. Josep Mª Agell Abel qui, conjuntament amb el President de la FEVA, Sr. Francesc Rechi, han lliurat els trofeus pels tres primers classificats de cada categoria, les medalles als vuit jugadors classificats.

També es va lliurar un obsequi per tots els participants que, recordem, poden recollir tots els jugadors que van prendre part en la fase prèvia online apropant-se al servei de tràmits del Comú.

A continuació teniu un tast de fotografies, però recordeu que podeu visitar la galeria de la federació a Flickr on en trobareu moltes més! Us deixem l’enllaç juntament amb els dels tres tornejos online per si els voleu consultar!

Galeria de fotografies a Flickr
Lichess – Torneig sub10
Lichess – Torneig sub12
Lichess – Torneig sub14

20210515_Escolar La Massana Final (8)

Sala La Closeta

 Classificació Final sub10
 1  bonizgz    7
 2  Al3xpro    6
 3  ninipad    5
 4  gael_reyes  4
 5  bernatmelsio 4
2021 Escolar La Massana (Fase Previa)

Classificació online sub10

20210515_Escolar La Massana Final (45)

Campió sub10 bonizgz

 Classificació Final sub12
 1  andria22   7
 2  chessjana   6
 3  santiagoBV  5
 4  bipad     5
 5  BielRamirez  5
 
2021 Escolar La Massana (Fase Previa)

Torneig online sub12

20210515_Escolar La Massana Final (48)

Campió sub12 andria22

 Classificació Final sub14
 1  sernini2   7
 2  xarpell    5
 3  aleucate   5
 4  newruben   5
 5  tomu369    4
2021 Escolar La Massana (Fase Previa)

Torneig online sub14

20210515_Escolar La Massana Final (51)

Campió sub14 sernini2

Oscar de la Riva Aguado

Oscar de la Riva Aguado

Gran Mestre Internacional | Director Tècnic FEVA

20210515_Escolar La Massana Final (14)

20210515_Escolar La Massana Final (27)

20210515_Escolar La Massana Final (21)

20210515_Escolar La Massana Final (33)

20210515_Escolar La Massana Final (24)

20210515_Escolar La Massana Final (19)