4 representants andorrans en la primera edició online

Aquest darrer cap de setmana, concretament de divendres 18 dins diumenge 20 de setembre, s’ha celebrat el I Campionat d’Europa Online per edats (EOYCC) que ha comptat amb la participació de quatre jugadors andorrans a diverses categories, Àlex Alcón Llosada (sub18), Marc Martínez Gámiz (sub16) i Ariadna de la Riva Real (sub16 femení) i Jaume Alcón Llosada (sub14).

Degut a la situació provocada per la COVID-19 el Campionat d’Europa per edats, inicialment previst realitzar-se a Antalya (Turquia) s’ha vist posposat pel 2021 i la European Chess Union va decidir tirar endavant la primera edició del torneig online.

No és el primer torneig internacional que es realitza mitjançant aquestes característiques, però tot just aquest presentava algunes que tots els països havien de complir. Tots els jugadors havien de trobar-se en la mateixa sala de joc (no es podia jugar a casa!) on es trobava un àrbitre que controlava la sala i a l’hora s’havia de col·locar una càmera web que permetés a altres àrbitres veure en tot moment la sala de joc. Els jugadors, cada un amb un ordinador amb càmera web, havien de compartir mitjançant l’aplicació zoom la seva imatge i també la seva pantalla. D’aquesta manera es podia controlar els jugadors i evitar, per tant, que qualsevol d’ells pogués ajudar-se de mòduls o programes o, tanmateix, rebre ajuda exterior a les seves partides.

La sala de joc utilitzada pels jugadors andorrans fou la seu social del GEVA a Escaldes-Engordany. Al ser un nombre petit, quatre jugadors, es van poder mantenir les distàncies de seguretat entre els jugadors i també cal agrair la presència de l’àrbitre nacional Alexandra Muratet, que fou l’encarregada de gestionar i controlar tot el que passava a la sala, a l’hora que estava en contacte amb la resta d’àrbitres europeus per seguir les possibles incidències que es produïen durant el torneig.

Per acabar també va ser una sorpresa l’ús de la plataforma de joc. En aquests temps i degut al confinament les diferents plataformes d’escacs online han augmentat considerablement el nombre d’afiliats i el cert és que els aficionats al nostre esport disposen d’un ampli ventall d’opcions, tant gratuïtes com de pagament. En aquest torneig, però, la plataforma utilitzada era una gran desconeguda, i així «tornelo» es va convertir en la plataforma oficial d’aquest esdeveniment.

El torneig fou un èxit de participació. Segons podem veure a chess-results o a la crònica final publicada per la ECU hi van prendre part, entre totes les categories de sub12 a sub18, tant open com femení, més de 700 jugadors en representació de 40 països i amb més de 60 sales de joc habilitades (cal recordar que cada país en podia tenir fins a tres sales de joc). Algunes d’aquestes sales eren realment impressionants, tant per capacitat com per logísticai de fet, en els casos de Rússia i Noruega fins i tot disposaven de petits estudis de televisió per poder realitzar en els descansos entrevistes als seus representants com es va poder veure, en diversos moments, per la transmissió en directe que l’organització feia per Twitch.

Tenint en compte que era la primera vegada que es realitzava un esdeveniment d’aquestes característiques la ECU va sortir molt satisfeta de l’experiència i de fet ja va insinuar que segurament en farà cada any. Llàstima que hi van faltar representants d’alguns països importants com Espanya, Portugal o Hongria per citar-ne alguns, però molt probablement hi hagi participacions més nombroses en un futur.

A nivell tècnic cal dir que tornelo va aguantar bé durant les partides. Els jugadors no van tenir problemes de retard i la interface de l’aplicació, amb un botó directe per zoom i un altre per cridar l’àrbitre en cas de necessitat va anar molt bé. Malauradament, però, el que no va funcionar bé fou el temps d’espera entre partides. Inicialment una hora de descans després de cada ronda, partides de 25 minuts amb increment, dividides en tres cada tarda de divendres a diumenge, però la realitat fou que aquest temps es va allargar els tres dies. Penso que de cara a futures edicions ho ha d’arreglar. No poden fer que per jugar tres partides es necessitin més de sis hores. Això provoca desídia entre els jugadors que han d’esperar massa temps entre ronda i ronda. L’ideal seria un descans d’un màxim de 30 minuts entre partides així que tenen feina en polir tots els problemes relacionats amb els emparellaments si volen que el torneig continuï sent atractiu.

Per part andorrana podem valorar com a positiva l’actuació dels nostres jugadors. El format no deixa de ser estrany ja que jugar online partides d’aquest ritme i amb tantes hores de durada no facilita la concentració que és té en tornejos presencials. De fet algunes errades grosses es van produir per «culpa» del ratolí o el fet de jugar amb pantalla ja que no són habituals en un tauler físic. En qualsevol cas tots els representants andorrans van sortit satisfets de la experiència que tot indica serà la primera de moltes que vindran.

Pel que fa a l’Àlex Alcón Llosada sortia amb el número 69 i ha acabat amb 3 punts en el lloc 73è en una forta competició que va guanyar el número u i clar favorit Andrey Esipenko (RUS) amb 8 punts dels nou possibles. A sub16 en Marc Martínez Gámiz va acabar també amb 3 punts, ocupant el lloc 86è i sortint el 84è del rànquing. A la categoria femenina de la mateixa franja d’edat l’Ariadna de la Riva Real va finalitzar en el mateix lloc que el seu rànquing inicial, el 74è amb 2½ punts. Per acabar en Jaume Alcón Llosada, també amb 2½, va ocupar el lloc 92è.

A continuació els enllaços del torneig:

Galeria de fotografies a Flickr
Galeria de fotografies al Facebook de la ECU
Enllaç a chess-results
web oficial European Chess Union
Twich European Chess Union

20200918 Campionat d'Europa Edats online

Campionat d'Europa online per edats 2020

20200918 Campionat d'Europa Edats online

Retransmissió en directe per Twich

20200918 Campionat d'Europa Edats online

Jugadors amb el Secretari d'Estat d'Esports, Justo Ruiz

20200918 Campionat d'Europa Edats online

Sala de joc a Escaldes-Engordany (GEVA)

Oscar de la Riva Aguado

Oscar de la Riva Aguado

Gran Mestre Internacional | Director Tècnic FEVA