Serni Ribera Campió de Catalunya sub14

Del 5 al 10 de setembre es va celebrar a la població de Salou el Campionat de Catalunya per edats 2020. Aquest torneig estava inicialment previst per Setmana Santa a La Pineda com en les darreres edicions, però degut a la situació de confinament viscuda per la COVID-19 va quedar suspès a l’hora que la Federació Catalana d’Escacs va organitzar un torneig alternatiu online on hi van prendre, en diferents categories, jugadors del Principat.

Finalment el torneig s’ha acabat realitzant de manera presencial i complint tots els protocols esportius perquè l’esdeveniment es pogués realitzar i fos segur per tots els participants. Potser les dates, tot just uns dies abans de l’inici de curs, no eren les idònies i això ha provocat que la participació fou més minsa que en anys anteriors, però malgrat tot podem dir que el torneig ha estat un èxit amb la presència de 240 jugadors entre les categories sub8 i sub20, aquesta fusionada amb sub18.

Per part andorrana només quatre jugadors hi van prendre part, Àlex Alcón Llosada, vigent Campió Juvenil d’Andorra, i Josep Mª Ribera Veganzones a la categoria sub18/20 mentre que els seus germans, Serni Ribera Veganzones i Jaume Alcón Llosada ho feien a la seva categoria, sub14.

De tots ells començarem pel resultat més destacat de tots, el triomf a la categoria sub14 d’en Serni Ribera convertint-se així en el Campió de Catalunya de la seva categoria tot just en la seva primera participació en aquesta franja d’edat ja que al 2019 ho va fer encara a sub12.

En Serni sortia amb el número 5 del rànquing inicial en un torneig amb la participació de 45 jugadors. Malgrat estar entre els possibles candidats no era d’entrada un dels favorits on destacaven els noms d’en Roger Bernadó (Colon Sabadell Chessy) i Gerard Añó (Peó Vuit) u i dos del rànquing. El Serni, però, es va encarregar ell solet de deixar clar que era un ferm candidat al triomf quan va començar el torneig amb cinc victòries consecutives, entre elles enfront Gerard Añó (2 del rànquing) i Ruben Vinuesa (número 4), col·locant-se així líder en solitari.

Les taules a la sisena ronda davant el número u li deixaven el torneig aparentment en safata ja que a manca de dues rondes liderava la competició i ja s’havia enfrontat amb els favorits. Però com diu la dita, «no es pot dir blat fins que no és al sac i ben lligat» i en una boja partida on va disposar d’un clar avantatge amb les peces negres, diverses errades el van dur a la derrota a la setena ronda enfront l’Emili Romeu del Llinars Club d’Escacs.

La darrera ronda, per tant, era decisiva per determinar el podi del torneig. Roger Bernadó líder amb 6 punts seguit per tres jugadors amb 5½, el Serni entre ells, a qui només li valia la victòria i esperar que en Roger no l’aconseguís. Finalment, en una última jornada de molts patiments, en Serni sumava un nou punt per arribar als 6½ mentre que en Roger Bernadó salvava un final perdut amb taules enfront en Ruben Vinuesa. Amb aquests resultats, combinats amb la derrota d’Emili Romeu, en Serni i en Roger empataven a punts al capdavant de la classificació i el jugador andorrà es proclamava així Campió de Catalunya sub14 gràcies al seu superior coeficient de desempat.

La fita aconseguida pel Serni és molt meritòria i destacable, especialment en un any on la pràctica esportiva s’ha vist per la situació de la pandèmia mundial, molt reduïda. És cert que s’ha pogut treballar online, tant les classes de tecnificació com les moltíssimes competicions han permès que es pogués mantenir un cert nivell i preparació, però la tornada als escacs presencials era necessària. En Serni, el Jaume Alcón i el Marc Martínez ho van fer en els Campionats d’Espanya per Edats celebrats a Salobreña, i esperem que poc a poc tots els nostres joves jugadors vagin recuperant els eu nivell.

Només queda felicitar al Serni, primer jugador andorrà que aconsegueix la victòria en aquesta competició, que gaudeixi del triomf assolit, i encoratjar-lo a que continuï treballant per poder assolir noves fites i nous èxits en el futur.

Apart del Serni l’actuació dels altres representants andorrans en el torneig fou molt positiva. Així, també a sub14, en Jaume Alcón Llosada finalitzava en el 14è lloc amb 4½ punts, però millorant considerablement el seu ELO al enfrontar-se a rivals de la part mitjana alta de la taula.

Pel que fa la categoria sub18 enguany, i degut a una participació més escassa, es va fusionar amb sub20. Aquí en Josep Mª Ribera Veganzones sortia amb el número 6 mentre que en Àlex Alcón Llosada ho feia amb el 10. En Pepe va fer un molt bon torneig amb 5½ punts, acabat empatat en el quart lloc però ocupant el 7è per desempat. Dues derrotes, una d’elles amb el Campió, el Víctor Àlvarez Albiol del Foment Martinenc a qui aprofitem per felicitar, i cinc victòries entre elles davant la Campiona Femenina Joana Ros, li van permetre millorar el seu ELO.

En Àlex Alcón Llosada va perdre precisament la darrera partida i va finalitzar així amb 4½ punts. Al igual que el Pepe el seu debut a sub18 fou bo i malgrat que al principi del torneig va acusar la manca d’activitat es va recuperar realitzant bons resultats que ben segur millorarà en futures edicions.

Galeria de fotografies a Flickr
Galeria de fotografies Federació Catalana d’Escacs
Enllaç a chess-results
Crònica Final FCd’E
Informació Torneig FCd’E

2020 Finals Catalunya Edats

Serni Ribera Veganzones, Campió Catalunya sub14

2020 Finals Catalunya Edats

Josep Mª i Serni Ribera Veganzones

2020 Finals Catalunya Edats

Representants andorrans

2020 Finals Catalunya Edats

Àlex i Jaume Alcón Llosada

Oscar de la Riva Aguado

Oscar de la Riva Aguado

Gran Mestre Internacional | Director Tècnic FEVA