El Gran Mestre Jorge Cori (PER) campió en solitari

El gran mestre peruà Jorge Cori ha estat el campió d’aquesta 34ena edició de l’open internacional d’escacs amb 7½ punts convertint-se així en el successor del seu compatriota Julio Granda, vencedor de les dues darreres edicions.

En aquesta darrera jornada amb les peces negres no ha volgut arriscar i ha signat unes taules davant el gran mestre francès Adrien Demuth. Amb aquest resultat en Jorge Cori s’assegurava, com a mínim, la segona plaça, però quedava a expenses del resultat de la primera taula on Julio Granda s’enfrontava al gran mestre francès Maxime Lagarde.

La decisió li ha sortit rodona perquè abans de les quatre hores de joc el fins ara campió de l’open perdia la seva partida, i de retruc li donava la victòria final al seu compatriota que col·loca així el seu nom dins la llista de vencedors del torneig. Ha estat un guanyador just ja que en general ha jugat bones partides a un molt bon nivell i per tant serà una garantia pel seu equip nacional en les properes olimpíades d’escacs de Baku al setembre.

20160811_R09_01

Julio Granda (PER) vs Maxime Lagarde (FRA)

Què podem dir de Julio Granda que els aficionats al nostre esport no coneguin fins el moment. En el xat de chess24 molts eren els seus fans, i suposem que ell era el primer interessat en aconseguir una nova fita històrica, la tercera victòria consecutiva de l’Open d’Andorra. La partida, però, no ha complert les seves expectatives. Tot just després de l’obertura, i amb les peces blanques, ja es veia que la iniciativa de les negres podia ser molt perillosa. De fet el seu rival ha desplegat un joc molt actiu i ambiciós per acabar enduent-se una clara victòria i per tant empatant en punts amb Granda en el segon lloc de la classificació final.

20160811_R09_07

Els dos primers taulers tot just a l'inici...

Quatre jugadors han acabat amb 7 punts. Apart dels mencionats també es troben amb aquesta puntuació el gran mestre israelià Arthur Kogan gràcies a la victòria d’aquesta darrera jornada enfront Pierre Barbot. Completa el grup el gran mestre hongarès Tamas Banusz que ha acabat doblegant la resistència en una llarga partida al mestre internacional irlandès Sam E. Collins

Pel que fa a l’estricte ordre de classificació, on el coeficient de desempat ha resultat determinat, aquest ha estat segon lloc per Julio Granda (PER), tercer Maxime Lagarde (FRA), quart Tamas Banusz (HUN) i cinquè Arthur Kogan (ISR).

Jorge Cori (PER) - Campió

Jorge Cori (PER), campió del torneig

Amb 6½ punts hi ha un grup de vuit jugadors empatats amb la mateixa puntuació. El capdavanter èr millor coeficient de desempat ha estat el gran mestre d’Ucraïna Andriy Vovk, seguit del gran mestre francès Adrien Demuth, i tot just a continuació, en el lloc 8è el primer jugador del Principat, Robert Alomà.

20160811_LliuramentPremis_46

Julio Granda (PER), segon classificat

Pel que fa a les normes per títols internacionals finalment cap dels tres jugadors que avui havien de puntura ho ha aconseguit, i per tant s’han quedat a les portes. Per norma de gran mestres estava lluitant el mestre internacional francès Pierre Barbot. Havia de guanyar amb les negres al gran mestre d’Israel Arthur Kogan, però ha perdut la partida el cert és que el seu rival no li ha donat opcions.

El jugador català Joan Trepat, que dit sigui de pas ha realitzat un molt bon torneig, havia de guanyar per assolir norma de mestre internacional, resultat que va fer precisament en la darrera edició. No ho tenia gens fàcil degut al nivell del seu rival, i finalment ha perdut amb el gran mestre francès Yannick Gozzoli.

Per acabar, i en menció apart, la jove sub12 espanyola Maria Eizaguerri en tenia prou amb unes taules per aconseguir norma de mestre internacional femení. No cal dir que el seu resultat malgrat aquesta última partida ha estat excel·lent ja que no és gens habitual que jugadors tant joves es trobin amb opcions. La seva derrota enfront el mestre FIDE espanyol Oussama Adel Lahchaichi no l’ha d’afectar, ja que si continua jugant al nivell que aquí ha demostrat el títol li arribarà sense adonar-se!

20160811_LliuramentPremis_45

Maxime Lagarde (FRA), tercer classificat

Centrant-nos en els jugadors del Principat el millor ha estat el mestre internacional Robert Alomà que com ja em mencionat s’ha classificat en el lloc vuitè amb 6½ gràcies a la seva victòria de la darrera ronda enfront el Mestre FIDE Aejandro Barbero qui ha abandonat en una posició teòrica, dins d’un final de torres, quan es pensava que no tenia defensa.

A continuació el mestre FIDE Raül Garcia amb 5½ punts desprès de les taules davant el jove jugador espanyol Javier Nieves. Amb 4½ en Marc Morente, que malgrat la derrota de la seva darrera ronda ha pogut assolir el seu objectiu esportiu, aconseguir rànquing internacional. Amb 3 punts han quedat en Eric Casanovas, Àlex Alcón Llosada, Joan Moscoso, Josep Mª Ribera, Marc Martínez i Jaume ALcón Llosada.

20160811_LliuramentPremis_37

Robert Alomà (AND), vuitè classificat

El lliurament de premis, que ha començat a les 16:00 hores al costat de la sala de joc, ha estat realitzat pel director de l’Hotel Panorama Sr. Xavier Miquel i el Sr. Francesc Rechi, president de la Federació d’Escacs Valls d’Andorra.

20160811_LliuramentPremis_20

Chaoruo Cai (CHN), primer 1850-1999

Apart dels premis de la classificació general, també s’han donat els premis especials, per trams o edats. Els guanyadors han estat els següents:

Millor sub10: Jaume Alcón Llosada (AND)
Millor sub12: Maria Eizaguerri Floris (ESP)
Millor sub14: Victor Àlvarez Albiol (ESP)
Millor veterà: Mark A. Berkovich (ISR)

Segon fins-1849: Vojtech Trochta (CZE)
Primer fins-1849: Louis Perche (FRA)
Segon 1850-1999: Paul Chamber Ezra (BDI)
Primer 1850-1999: Chaouro Cai (CHN)
Segon 2000-2149: Thomas Caloone (FRA)
Primer 2000-2149: Miguel Bas Mas (ESP)
Segon 2150-2299: Iván Martínez López (ESP)
Primer 2150-2299: Emanuel Cimer (ARG)

20160811_LliuramentPremis_23

Miguel Bas Mas (ESP), primer 2000-2149

Amb aquesta crònica ens acomiadem d’aquesta trenta-quatrena edició del nostre Obert Internacional, agraint el patrocini de l’Hotel Panorama i el Comú d’Escaldes-Engordany.

També agraïm a tots els participants i acompanyants la seva presència, i esperem poder comptar amb ells en futures edicions. Com a record us deixem el següent pòster per descarregar en alta resolució, i imprimir si voleu, amb la fotografia de tots els participants. Esperem que us agradi la idea!

Gràcies a tots !!!

2016_CollageJugadors_Final

Pòster final del torneig!