El GM’s peruans Granda i Cori manen en la classificació

Els resultats d’aquesta sisena jornada ens han deixat dos jugadors amb 5½ punts al capdavant de la classificació. Ambdós són grans mestres, i ambdós del mateix país, Perú, en Julio Granda i en Jorge Cori, que tot just suposen dues generacions ben separades, però que han estat capaços de donar moltes satisfaccions als seguidors del seu país.

20160808_Ronda06_02

Julio Granda (PER)

En Julio Granda s’enfrontava avui al gran mestre francès Adrien Demuth. Segurament li portava bons records, ja que tot just va ser el seu rival de la darrera ronda en l’edició del 2015, a qui va guanyar clarament, i la victòria li va servir per endur-se el campionat. Aquesta vegada, en canvi, no ha estat igual.

Amb les peces blanques ha sorprès en la primera jugada amb l’avanç 1.e4, que no és gens habitual en ell. S’ha acabat plantejant una variant tancada de la Siciliana o molt aviat ha semblat que les negres aconseguien la iniciativa. En les complicacions posteriors ambdós jugadors han tingut opcions, però un seguit de simplificacions a igualat més o menys la partida, moment en que s’han signat les taules.

20160808_Ronda06_01

Jorge Cori (PER)

Per la seva banda en Jorge Cori ha demostrat trobar-se en un bon moment de forma al vèncer amb les peces negres al gran mestre hongarès Peter Prohaszca, número 5 del rànquing.

La partida ha estat força complicada, i mentre el seu rival, en una estructura típica de l’atac de minories, atacava pel flanc de dama, ell ha buscat contra-joc en el flanc oposat. Al quedar-se sense recursos per incrementar la pressió les blanques han realitzat un sacrifici central de dues peces a canvi de torre i dos peons, però al ser una posició tancada, les negres han acabat coordinant les dues peces per endur-se el punt.

Demà a la primera taula tocarà un enfrontament entres els dos grans mestres peruans, i si un d’ells guanya, donarà un pas important de cara al possible triomf final.

20160805_R03_033

Joan Trepat (ESP)

Amb 5 punts trobem tant sols quatre jugadors. L’esmentat Adrien Demuth, Andreiy Vovk que avui ha guanyat l’irlandès Sam E. Collins i dos jugadors més gràcies a les seves victòries d’avui, que entrarien en l’apartat de sorpreses.

Per una banda el mestre FIDE lleidatà Joan Trepat que ha guanyat al número 4 del rànquing, el gran mestre d’Hongria Peter Banusz. A la jugada 7 s’ha produït el moment decisiu. Les negres han entrat en una variant on guanyaven la dama, però a canvi de dues peces menors i una torre. EL canvi no ha resultat satisfactori i poc a poc el jugador català ha coordinat les peces per acabar enduent-se la victòria enfront un rival clarament superior.

L’altre jugador és el mestre internacional espanyol Joaquín M. Antolí que amb les peces blanques s’ha desfet del gran mestre israelià Arthur Kogan, número 11 del rànquing. Aquesta partida ha estat llarga i de tall posicional, però un pla erroni ha deixat Arthur amb una posició passiva. En els destrets de temps les blanques han aconseguit generar un peó passat que ha resultat decisiu al provocar guanys materials.

20160808_Ronda06_05

Mark A. Berkovich (ISR)

Per part andorrana, el primer jugador classificat és el mestre internacional Robert Alomà amb 4½. En aquesta ronda ha guanyat al jove jugador argentí Emanuel Cimer, rival que li ha oposat una dura resistència. No ha estat fins el final en que en Robert ha aconseguit generar un peó passat en el flanc de rei que recolzat amb el seu rei i l’alfil ha servit per guanyar material i la partida.

Amb 3 punts trobem en Raül Garcia que avui ha perdut enfront el francès Nicolas Kern, i Marc Morente, gràcies a la seva victòria enfront el català Jordi Cots.

Els altres jugadors que han aconseguit puntuar són Marc Martínez, Joan Moscoso i Benet Pantebre, tots ells amb 2 punts, i Ariadna de la Riva i Serni Ribera que han estrenat el seu marcador.

20160808_Ronda06_20

Cecile Haussernot (FRA)

A mitja tarda hem rebut la visita, esperada, del Deputy President de la FIDE, el Sr. Georgios Makropoulos i el Vicepresident Honorari, i també President de la Federació Espanyola d’Escacs, el Sr. Fco. Javier Ochoa de Echaguen. La visita serà curta, no arribarà a dos dies, però d’aquesta manera han pogut visitar in situ el torneig, i a l’hora mantenir reunions de treball amb els membres de la Federació d’Escacs Valls d’Andorra.

20160808_Makropoulos_Ochoa

Georgios Makropoulos i Javier Ochoa amb el President de la FEVA

2016 Andorra open

Sala d'anàlisis

Avui un grup de jugadors i acompanyants ha realitzat la tradicional visita al Centre Termolúdic de Caldea. Al final han estat prop de 30 persones, acompanyades d’un membre de la Federació d’Escacs Valls d’Andorra els que han gaudit de les 3 hores de relax i tranquilitat i ben segur que han arribar a la ronda de la tarda, a les 15:30 hores ben descansats!

20160808 Visita a Caldea

Visita a Caldea

20160808 Visita a Caldea

Visita a Caldea

Per acabar amb la crònica d’avui us deixem amb el vídeo que ha gravat i editat la gran mestre femenina d’Hongria Anna Rudolf i que podeu veure a la seva plana de facebook. Si teniu perfil a la xarxa social no us oblideu d’entrar a la seva plana!

[fb_plugin video href=https://www.facebook.com/AnnaRudolfChess/videos/1407118672648430/ ]