Derrota en la darrera ronda. Lázaro Bruzón (CUB) campió del torneig

2015 Logo ibam

El gran mestre cubà Lázaro Bruzón ha estat el nou campió iberoamericà desprès de les seves taules d’avui enfront Alan Pichot (ARG) i revalida així el títol aconseguit en la primera edició, l’any 2006 a Ayamonte (ESP). El triomf ha estat en solitari amb 7½ punts i per altra banda és el primer jugador que repeteix victòria des que aquest torneig es va engegar, precisament el 2006.

El segon lloc ha estat compartit per cinc jugadors, ja que tots ells han assolit la mateixa puntuació, 7 punts, i per tant els coeficients de desempat han estat determinants per establir l’ordre final. Gràcies al desempat el gran mestre Julio Granda (PER), recordem que és l’actual campió de l’Obert d’Andorra Hotel St. Gothard, s’ha quedat amb la segona plaça, mentre que el tercer lloc del podi ha estat pel campió del 2014, el gran mestre de Paraguai Axel Bachmann. Gabriel del Rio (ESP), Alan Pichot (ARG) i Lelys S. Martínez (CUB) han estat els altres jugadors que han acabat a la part més alta de la classificació, però amb pitjor desempat.

Pel que fa a la meva darrera partida he tingut l’ocasió d’enfrontar-me al número u del torneig, i de fet un dels favorits per endur-se la victòria, el gran mestre espanyol Francisco Vallejo. Amb les peces blanques m’he vist sorprès per l’idea utilitzada pel meu rival en l’obertura i això ha provocat que des d’un bon principi anés ha remolc. De fet no he acabat de veure un pla raonable per aconseguir avantatge i molt aviat he hagut de buscar la manera de neutralitzar la iniciativa del meu rival. El cert és que no he trobat cap manera raonable de fer-ho i el meu rival ha sabut controlar en tot moment la partida per acabar enduent-se el punt.

Evidentment acabar el torneig amb dues derrotes no és gens agradable. Tot i així, en general el meu joc no ha estat dolent i de fet penso que les partides que he perdut s’han degut principalment en errors molt puntuals, i per tant aquest serà un aspecte a millorar. Pel que fa a la classificació les derrotes en les darreres jornades penalitzen molt i he caigut al 16è lloc, una mica enrere del meu rànquing teòric de sortida.

Per acabar aquest seguit de cròniques, només em queda felicitar l’equip organitzatiu que ha sabut en tot moment tenir cura dels jugadors i per tant encoratjar-los a continuar organitzant esdeveniments, ja que ben segur tots els participants marxaran de Bilbao amb un bon record per l’estada,

20151103 Campions Iberoamericans

El podi dels campions

20151103 BilbaoChess

De la Riva (AND) vs Vallejo (ESP)