Derrota sorprenent davant un rival inferior.


T
126 PALESTINA (PLE)
ELO
2½-1½
97
ANDORRA (AND)
ELO
56.1
CM Shobaita, Ahmed
2067
 ½ – ½ GM De la Riva, Oscar
2523
56.2
Miswadah, Baha
1803
 ½ – ½
MF Simonet, Marc
2222
56.3
Tamra, Attallah
2081
 ½ – ½
MF
Garcia, Raul
2122
56.4
MI Michel Yunis, Christian
2311
1 – 0
CM
Jose, Daniel
2122

Noruega és un país interessant des d’un punt de vista turístic en el que quan arribes i aterres del avió no te’n adones que estàs en el territori considerat que té el nivell de benestar del ciutadà més alt del mon.

De fet, la primera cosa que el turista se’n adona és que les persones són físicament com en un altre país del món, però més rossos. Caldrà desmitificar doncs la bellesa nòrdica dels seus ciutadans segons teníem pensat inicialment, alts, rossos i molt guapos. Igualment, semblaria segons les informacions que ens arriba al sur d’Europa és que tots els noruecs estiguin nadant en l’abundància, però la realitat és diferent, el noruec és auster i també hi han marginats i gent demanant pel carrer, desmitifiquem també la riquesa aparent de Noruega.

Ara bé, després de 10 dies al nord del país, te’n adones de vàries coses d’aquest lloc sorprenents de les quals avui tant sols nomenaré dues.

La primera és la qualitat de vida del noruec en general i el ciutadà de Tromso.

La impresionant biblioteca de Tromso

Tromso és una illa en la que hi viuen uns 70.000 habitants. Els immobles on viuen les famílies és l’equivalent al que nosaltres coneixem al sur com a xalets. És a dir, el 80 % -per no dir la totalitat- viuen en una casa de tres pisos, amb el seu jardí, i tot tipus de detalls per un preu que al sur d’Europa tant sols podríem comprar un pis. Si afegim que el salari mig de la zona està als voltants d’un 4.000 € podrem adonar-nos de les comoditats de les famílies de la zona, famílies per cert amb disponibilitat a tenir molts fills. I perquè pagar més si el preu de la construcció és el que és?.

La segona són les condicions per accedir al coneixement. M’explicaré. Un dels edificis emblemàtics de la ciutat és la biblioteca. Un edifici amb sis plantes, amb espais grans i amb totes les comoditats per adults i nens per a que passin l’estona. La biblioteca és un lloc de trobada on nens van a jugar amb els amics, a llegir, a llogar contes, a dibuixar. Hi ha una educadora a dins que ajuda a que els nens estiguin còmodes i amb possibilitat de fer els àpats corresponents.

Els adults poden llegir qualsevol diari, revista o llibre a l’entrada de la Biblioteca, consultar internet o estirar-se una estona en els sofàs de color vermell col•locats a la biblioteca. A més, a l’entrada també hi han noies que et donen cookis, o creps, o galetes caseres per unes monedes sense que el bar que està al cantó, es molesti. Tot plegat es presenta un lloc social, un club, un lloc de reunió en el que el ciutadà hi va a passar l’estona. I si és sabut que el coneixement és el que marca la diferència entre els països desenvolupats dels que no ho són, perquè no fomentar les condicions d’accés al saber?.

Marc Simonet i Oscar de la Riva

Però aquestes sorpreses no han estat les úniques, sinó que la derrota d’avui front Palestina també ha estat una sorpresa si mirem la diferència de nivell entre un equip i un altre. Palestina no era un equip desconegut per l’equip del Principat, sinó que era la tercera vegada que ens enfrontàvem. Les dues primeres vegades l’equip d’Andorra va empatar la primera vegada i perdre la segona. Malgrat aquestos resultats, nosaltres teníem confiança en efectuar una bona actuació.

Al primer taulell, l’Oscar de la Riva jugava amb Shobaita, Ahmed (CM) d’un elo 2067. L’Oscar havia d’haver guanyat la seva partida, però un error provocat pel poc temps ha jugat a favor del rival trobant una repetició que l’Oscar no ha pogut evitar. Una llàstima per la bona partida que havia jugat, havent estat en tot moment millor.

Alexandra Kosteniuk (RUS)

Al segon taulell, Marc Simonet jugava amb Miswadah, Baha, d’un elo 1803. Malgrat sembli que el rival tingués un nivell de 1800 d’elo, aquest fet era més aparent que una realitat perquè el rival jugava més que el seu elo. La partida ha estat complicada en la que el Marc ha buscat or que no ha trobat. L’obertura ha estat una Semieslava, en la que el blanc ha quedat una mica millor, però en el mig joc ha resultat un final de taules després d’uns detalls tàctics.

Al tercer taulell, en Raul Garcia jugava amb Tamra, Attallah 2081 en el que ha patit de valent per treure taules. En Raul tenia una millor partida però no l’ha pogut aprofitar. Al final el seu rival ha intensificat la pressió però no ha pogut amb la forta defensa d’en Raul.

Tania Sachdev (IND)

I finalment en Daniel José ha jugat contra el mestre internacional Michel Yunis, Christian D. (IM) 2311. Ha estat una partida intensa en la que en Daniel ha perdut un peó en l’obertura. A partir d’aquí en Daniel ha patit durant tota la partida per intentar igualar. Després de cinc hores i mitja de joc en Daniel ha hagut de claudicar davant el joc més precís del seu rival. Aquesta derrota d’en Daniel no desmereix en absolut la seva bona actuació en l’Olimpiada, en la que es mostra molt concentrat i precís.

Demà esperem un rival més inferior i esperem fer una actuació en atenció al nostre rànking d’Elo que ens faci ascendir en la classificació general.

Ruslan Ponomariov (UKR)

Respecte els nostres veïns, esmentar que França ha guanyat a la República Txeca, compartint liderat amb Xina, que va primer de l’Olimpiada.

Per acabar la crònica, la notícia de la jornada ha estat la victòria per la Presidència de la FIDE del fins ara el vigent president, Kirsan Iliumyinov, que d’aquesta manera als 19 anys que porta caldrà afegir 4 més. La victòria ha estat molt clara ja que ha guanyat Gari Kasparov per 110 a 61 vots.

Assamblea de la FIDE. Iliumyinov renova la presidència...

Assamblea de la FIDE.

Vistes de Tromso.