Empat “in extremis” amb gust a victòria


T
97 ANDORRA (AND)
ELO
2 – 2
110
IEMEN (YEM)
ELO
51.1
GM De la Riva, Oscar
2523
½ – ½ MI Al Qudaimi, Basheer
2396
51.2
MF
Simonet, Marc
2222
½ – ½
MF Al Badani, Abdu
2180
51.3
MF Garcia, Raul 2176
0 – 1
Al-Subaihi, Khalil
2082
51.4
CM Jose, Daniel
2122
1 – 0
Al-Aqrabi, Saleh
2139

La Olimpíada de Tromso ha arribat a l’equador del torneig i els participants s’han anat col•locant en la classificació amb més o menys fortuna en atenció a la seva força.

L’equip Andorrà no ha estat menys, presentant després de sis rondes tres victòries i tres derrotes, col•locant-se al mig de la classificació general. Pot ser des de fora ha donat la sensació que en determinats moments l’equip andorrà podia haver fet més, però la veritat és que la lluita ha estat intensa i l’actuació dels membres del equip ha estat, fins a la setena ronda, correcta.

Andorra vs Iemen

La setena ronda, l’equip andorrà ha estat emparellat amb l’equip de Iemen, un equip similar al del Principat en quan a l’ordre de forces. En aquest sentit, cal fer notar la circumstància que la nota característica dels països petits que participen en l’Olimpíada d’Escacs, és que presenten jugadors amb força que habitualment no es correspon amb el seu ranking ELO, fet que comporta un desconeixement real de la seva força. D’aquesta forma, pot passar que un jugador sense ranking o amb un ranking molt baix, sigui molt fort. Per aquest motiu els nostres jugadors s’han mostrat en tot moment prudents a l’hora de valorar riscos i la força del rival. De fet, el matx ha estat molt complicat i no ha estat fins als destrets de temps que el matx no s’ha decidit i amb una mica de fortuna.

El capità ha presentat l’equip titular per aquesta setena ronda, substituint al Josep Ribera per en Daniel Jose, que ahir va estar afectat per mal de coll. La substitució ha estat una bona decisió del capità, ja que en Daniel José, que jugava de quart taulell i emparellat amb el Al-Aqrabi, S. d’un ranking d’ELO FIDE de 2139, ha guanyat la partida apurat de temps havent estat perdut durant la major part de la partida. En Daniel ha tingut uns nervis de ferro aguantant la partida perduda i l’ha complicada fins arribar a una posició endiablada en la que Daniel s’ha mostrat més ràpid a l’hora de calcular que el seu rival.

Andorra vs Iemen

Aquest resultat ha vingut després de les taules del nostre primer taulell, fet que ha pujat els ànims de l’equip a la vista de les possibilitats d’empat i/o de victòria gràcies a aquesta sorpresa i a la vista de la resta de les partides que mancaven per finalitzar.

El nostre primer taulell, L’Oscar de la Riva que s’enfrontava amb peces blanques amb el mestre internacional Al Qudaimi, B. i que presentava un elo de 2396 ha estat el primer en acabar, signant unes taules quan la posició ja no li era favorable. Un oferiment de taules de la nostra primera espasa força hàbil que el rival va acceptat, probablement pel respecte que aquest li devia donar l’Oscar.

En aquest moment, l’equip Andorrà anava guanyant per 1.5 a 0.5 però les perspectives dels altres dos taulers eren dolentes en tant que les dues partides semblaven tenir un desenllaç en contra.

En aquest escenari, el nostre segon taulell, en Marc Simonet ha donat la volta a una partida que també, al igual que la del Daniel, tenia perduda des del ben principi de la partida.

Andorra vs Iemen

A en Marc Simonet li ha tocat jugar amb el Mestre FIDE Al Badani, Abdu, d’un elo de 2180. L’obertura ha estat una defensa francesa on el blanc ha escollit un pla d’atac que en Marc no ha sabut defensar quedant-se pràcticament perdut des del principi. Però la constància i la fortuna han estat aliats del Marc, que en les combinacions ha trobat un pla incisiu que ha fet que el seu rival cometés un error i provoqués que es signés un empat unes jugades després.

En el tercer, Raul Garcia ha jugat amb Al-Subaihi, K., d’un ranking de 2082. Raul malgrat haver quedat bé en l’obertura ha comés un error estratègic i des de llavors ja no ha pogut aixecar la partida.

Amb aquest empat la moral del equip està intacta, un empat amb gust a victòria gràcies a la constància i la fe del equip.

Des d’un punt de vista del acomodament del equip, esmentar que l’allotjament que ha proporcionat l’organització al equip és excel•lent. L’equip al complert, amb excepció del President de la Federació i el delegat, està allotjat en una casa ubicada al centre de l’Illa de Tromso, a 10 minuts a peu de la sala de joc i a prop del lloc del hotel on es fan els àpats. El immoble està condicionat amb tot tipus de comoditats, amb espai, televisió de plasma, cuina americana i tots els estris necessaris per a que la estància sigui immillorable.

Respecte la relació entre els membres del equip, l’ambient de l’equip és molt bo, fet que ajuda a afrontar positivament les partides. No es perd el sentit del humor i el capità aconsegueix que l’equip es senti còmode. De ben segur que aquesta sintonia continuarà intacta durant tota la Olimpíada.

Demà esperem un equip amb una força similar, i ens anima a treballar de la mateixa forma per intentar superar els nostres encontres.

Magnus Carlsen (NOR)

Navara (CZE) vs Grischuk (RUS)

Jugadores Iran

Lenier Dominguez (CUB)

Fabiano Caruana (ITA)