Nisipeanu campió del torneig. En general, bona actuació dels representants andorrans.

El gran mestre Liviu-Dieter Nisipeanu guanya també darrera ronda del torneig al mestre internacional espanyol Adrián Suárez i es proclama Campió de l’Obert de Benasque 2021 amb uns impressionats 9 punts de les deu rondes disputades, cedint tant sols dues taules.

Segon i tercer lloc compartits, amb 8 punts, pels grans mestres Thybo (DEN) i Kantor (HUN), seguits per un nombrós grup de jugadors, nou en total, amb 7’5 punts.

Malauradament en el grup capdavanter no trobem el millor jugador del Principat classificat, el mestre internacional Jordi Fluvià, que començava la ronda amb 7 punts i per tant amb la opció d’entrar al podi en cas de victòria, enfrontant-se, amb les peces blanques, al mestre internacional francès Christophe Sochacki que es trobava a la classificació amb mig punt menys.

La partida ha estat molt complicada, però gràcies a un fort sacrifici posicional de qualitat el Jordi ha obtingut un clar avantatge. Malgrat tot una seqüència imprecisa de jugades a permès al seu rival tornar a la partida, i quan les possibilitats eren igualades una errada de càlcul ha deixat les blanques en una situació desesperada que no ha pogut recuperar. Una llàstima perquè la victòria l’hauria deixar empatat en el segon lloc de la classificació.

Pel que fa a la resta de jugadors andorrans en aquesta darrera i matutina jornada, han assolit la victòria Marc Martínez i els germans Alcón, Àlex i Jaume mentre que en Josep Mª Ribera ha fet taules. Totes les altres partides han acabat amb derrota enfront jugadors superiors per ELO.

La puntuació i classificació final dels nostres jugadors ha estat la següent:

  • Jordi Fluvià (7 punts)
  • Josep Mª Ribera (6 punts)
  • Daniel Gómez, Cristofer Luke i Marc Martínez (5 punts)
  • Àlex Alcón (4’5 punts)
  • Serni Ribera (4 punts de només 6 rondes!)
  • Ariadna de la Riva, Jana de la Riva i Jaume Alcón (3’5 punts)
  • Àlfred Alcón (2 punts)

La valoració general de l’actuació dels jugadors andorrans ha estat positiva. És cert que no tots ells han aconseguit pujar ELO, i per tant millorar el seu rànquing, però cal recordar que aquest ha estat el primer torneig internacional per la majoria, després de passar més d’un any sense competició a ritme clàssic.

L’altre problema, de cara a prendre part en competició, és que resulta molt feixuc aguantar o suportar la mascareta posada durant les quatre hores de joc. De fet algun jugador titulat es va retirar del torneig precisament per aquest motiu. Cal anar, per tant, poc a poc per recuperar i tornar al nivell de joc abans de la pandèmia i, a partir d’aquí, pensar en millorar-lo i superar-lo.

L’experiència, no només de joc, sinó de preparacions i anàlisis tant abans com després de les partides, ha estat bona i serà un torneig, si les circumstàncies i el calendari ho permeten, a tenir en compte de cara a les planificacions esportives futures.

A continuació els enllaços oficials per seguir el torneig.

Web Oficial Open Benasque
Resultats i classificacions a chess-results
Resultats i classificacions a info64
Retransmissió en directe chess24
Galeria de fotografies a Flickr

Oscar de la Riva Aguado

Oscar de la Riva Aguado

Gran Mestre Internacional | Director Tècnic FEVA