El gran mestre de Xile Cristobal Henríquez nou campió Iberoamericà. El representant andorrà, Oscar de la Riva, finalitza setè.

Del 24 de novembre al 2 de desembre es va celebrar la novena edició del Campionat Iberoamericà Absolut, essent el país organitzador Panamà que agafava així el relleu a Mèxic, país que va acollir el torneig al febrer de 2022 del qual podeu trobar la crònica a la nostra web, on el GM Lance Henderson fou el representant del Principat.

El torneig ha ha estat organitzat per la Federació Panamenya d’Escacs, però sota el suport de la Confederació d’Escacs per les Amèricas (CCA) on el seu incansable president, José Antonio Carrillo, s’ha desviscut perquè tots els participants gaudissin d’una bona estància a Panamà així com cuidar tots els detalls perquè el torneig tingués la categoria que es mereix.

Així l’hotel de 5 estrelles, Gran Evenia Panamà, fou l’escollit per allotjar als representants de totes les federacions nacionals que han pres part a l’hora que les seves sales han acollit el desenvolupament del mateix. Cal dir a més que tot el personal de l’hotel s’ha mostrat molt atent amb els jugadors i per tant és necessari felicitar-los ja que l’estança ha resultat d’allò més agradable gaudint tant dels seus àpats com de les seves còmodes habitacions i instal·lacions.

Aquesta edició, a més, ha batut dos rècords, ambdós aconseguit a Mèxic 2022. D’una banda la participació, arribant a l’impressionant xifra de 190, i l’altra el nombre de països participants, ja que dels 23 que integren la Federació Iberoamericana d’Escacs, hi havia representants de 22, essent la República Dominicana l’únic que finalment no ha enviat cap jugador. Ben segur, però, que en futures edicions s’aconseguirà aplegar representats dels 23 països i tanmateix no és descartable l’augment en la xifra de participants, malgrat que això sempre dependrà de la seu i les dates del mateix.

Pel que fa al nivell del torneig, les estadístiques donaven 13 grans mestres, 1 gran mestre femenina, 14 mestres internacionals i 6 mestres internacionals femenines. Si afegim els jugadors amb altres títols internacionals la xifra s’elevava fins a 73. Entre ells els favorits eren clarament els tres jugadors amb un ELO superior als 2600, és a dir Cristóbal Henríquez (Xile), Jorge Cori (Perú) i el campió del 2022, Sandro Mareco (Argentina). El representant andorrà, el gran mestre Oscar de la Riva, sortia en el lloc tretze del rànquing inicial.

Aviat, però, es va veure que el torneig seria molt igualat ja que els teòrics favorits no acabaven de convèncer amb el seu joc i cedien bé taules bé el punt sencer. Així un cop disputada la quarta ronda només el número 1, Cristóbal Henríquez es trobava en solitari al capdavant de la classificació amb4 punts, sumant per tant quatre victòries consecutives. Sandro Mareco el perseguia a només mig punt al cedir taules amb el gran mestre Ermes Espinosa (Cuba), mentre que Jorge Cori, després de fer taules en la tercera ronda davant Oscar de la Riva, perdia en la quarta enfront el seu compatriota Diego Flores, despenjant-se de la classificació.

A partir d’aquí igualtat absoluta en els primers taulers. Malgrat lluitar de valent totes les partides del capdavant entre les rondes 5 i 7 cap jugador fou capaç d’aconseguir la victòria provocant així un reagrupament abans de la vuitena ronda on fins 7 jugadors es trobaven empatats amb 5½ punts. Just aquí es va produir el resultat clau ja que amb les peces negres el gran mestre xilè Cristóbal Henríquez aconseguia el triomf davant el gran mestre cubà Elier Miranda i es beneficiava un cop més de la igualtat entre els seus perseguidors.

A la ronda final amb unes noves taules va tenir prou per arribar als 7 punts ja que el seu millor desempat, una performance clarament superior que la dels seus perseguidors, permetien el representant de Xile assegurar-se la primera plaça encara que algun jugador l’acabés atrapant amb la mateixa puntuació. D’aquesta manera el gran mestre Cristóbal Henríquez es convertia en el nou Campió Iberoamericà en un torneig molt dur i lluitat on ha estat capaç de mantenir sempre unes opcions lleugerament superiors als seus perseguidors. Cal dir també que entremig del torneig es va celebrar el primer Campionat Iberoamericà de blitz que també va guanyar, fent així un doblet històric!

Finalment dos jugadors van aconseguir arribar als 7 punts gràcies a les seves victòries en la novena ronda. La segona plaça fou pel gran mestre Osvaldo Zambrana (Bolívia) que va tenir molta fortuna en la seva partida enfront Sandro Mareco. En una posició on el jugador argentí tenia molta avantatge i semblava que guanyaria en poques jugades va cometre una greu errada que el va dur a abandonar i cedir el segon lloc de la classificació al representant bolivià.

El tercer classificat, també amb 7 punts, fou el mestre internacional Henry Soto (Cuba) gràcies a la seva victòria enfront la seva compatriota Lisandra Ordaz que dit sigui de pas va fer un bon torneig però que es va veure superada en la classificació femenina per la representant equatoriana Anahi Ortiz que amb la mateixa puntuació disposava d’un desempat superior.

Del quart al tretzè classificat trobem 10 jugadors amb la mateixa puntuació, 6½ punts. Entre ells el nostre representant, el gran mestre Oscar de la Riva, que va acabar amb un bon desempat ocupant la setena plaça. L’Óscar ha realitzat un torneig força bo i sòlid sense perdre cap partida, amb 4 victòries i 5 taules. Destaquen entre elles les signades amb els números 2, 3 i 4 del rànquing inicial, els grans mestres Jorge Cori (PER), Sandro Mareco (ARG) i Gilberto Hernández (MEX). Va jugar sempre a la part alta del torneig i malgrat que va tenir sort en alguna partida també va desaprofitar avantatges en d’altres.

Esperem poder seguir enviant jugadors del Principat en futures edicions d’un torneig que s’està consolidant en el calendari i que vol convertir-se en un referent dels escacs iberoamericans.

Per més informació visiteu els següents enllaços:

Resultats i emparellaments a Chess-Results.
Galeria FEVA a Flickr.
Federació Iberoamericana d’Escacs.

2023 Iberoamericà Panamà

Inauguració

2023 Iberoamericà Panamà

De la Riva (AND) vs Cori (PER)

2023 Iberoamericà Panamà

Amb Francesc Rechi

2023 Iberoamericà Panamà

Setè classificat

2023 Iberoamericà Panamà

Vídeo Ronda 7

2023 Iberoamericà Panamà

Francesc Rechi

2023 Iberoamericà Panamà

Mareco (ARG) vs De la Riva (AND)

2023 Iberoamericà Panamà

Oscar de la Riva (AND) vs Gilberto Hernández (MEX)

2023 Iberoamericà Panamà

Podi del torneig

2023 Iberoamericà Panamà

Vídeo Ronda 9

Oscar de la Riva Aguado

Oscar de la Riva Aguado

Gran Mestre Internacional | Director Tècnic FEVA