Sabadell campió de Catalunya. El GEVA-CEA es manté a Divisió d’Honor.

Aquest dissabte 15 d’abril s’ha jugat l’última ronda de la Divisió d’Honor de la Lliga Catalana d’escacs. Enguany, s’ha recuperat la fórmula utilitzada abans de la pandèmia de fer la ronda final en una seu única per tots els equips, en aquesta edició l’emplaçament ha estat l’Institut Martí Pous, dins del recinte de la Fabra i Coats, on també està ubicada la Federació Catalana d’Escacs.

Tot i jugar tots els equips, hi havia bastants matxos poc transcendentals ja que la alguns equips no es jugaven res, com el cas del GEVA-CEA que ja estava matemàticament salvat. Així que gran part de l’atenció, l’han tingut el matx pel títol entre el Sabadell i el Barcelona i la lluita pel descens on, tot i involucrar varis equips, hi havia un matx de vida o mort entre la Lira Vendrellenca i el Cerdanyola.

El matx pel títol se’l ha endut el Sabadell per la mínima, 5½-4½, quedant així campió de la lliga catalana 2023. El Barcelona semblava que tenia opcions a donar la sorpresa ja que durant el matx tenia partides molt prometedors, però al final el Sabadell s’ha refet i ha recuperat un títol que feia anys que se li escapava.

En la lluita del descens s’han viscut moments de molta tensió, en especial el matx directe Vendrell-Cerdanyola on s’han arribat a empat a 4½ a falta d’una partida, vivint una situació on una sola partida decidia el descens d’un equip i la salvació de l’altre. Finalment el matx ha acabat amb empat a 5, donant la salvació per desempat al Cerdanyola i condemnant a la Lira Vendrellenca. En aquest descens l’acompanyaran el Cor de Marina, qui ja estava sentenciat abans de la ronda, i el Sant Cugat, que necessitava una carambola per poder salvar-se.

Pel que fa el matx del GEVA-CEA, el matx a priori havia de ser intranscendent contra el Sant Andreu ja salvat. No obstant, una resolució del Tribunal Català de l’Esport, 24 hores abans del matx, anul·lava la victòria per alineació indeguda del Sant Andreu contra el Sabadell, fent que el Sant Andreu passés d’estar salvat a necessitar guanyar el matx. Des d’aquí, l’autor lamenta la imatge donada per part de la Lliga Catalana envers aquest tema, ja que ha passat per múltiples comitès que s’han contradit els uns amb els altres; perjudicant greument la imatge dels escacs catalans.

Així doncs el Sant Andreu ha portat l’equip més fort que ha pogut, mentre que el GEVA-CEA ha portat un equip amb baixes degut a la situació de no jugar-s’hi res i tenir alguns jugadors participant en altres competicions. Tot i la gran superioritat en ELO rival, el GEVA-CEA ha aconseguit puntuar en taulers on hi havia diferencies majors de 100 punts, deixant el matx en derrota 7½-2½. Els jugadors que han aconseguit puntuar són: Josep Maria Ribera, Raül Garcia, Marc Gonzalez, Juan Guerra i Jose Ribera.

Amb aquest resultat conclou la participació andorrana en la lliga catalana, en una de les seves millors actuacions. El primer equip ha aconseguit la permanència de forma més còmoda que edicions anteriors, tenint opcions d’haver jugat el play-off pel títol; el segon equip, en el seu debut en la categoria autonòmica, ha superat les expectatives, arribant a jugar la promoció per l’ascens; i l’equip C ha fet un bon paper en el seu pas per segona provincial.

  SANT ANDREU   7½ – 2½   ANDORRA
1 Movsziszian, Karen 2562 GM 1 – 0 2308 CM Ribera, Serni
2 Barbero, Alejandro 2455 MF ½-½ 2284 CM Ribera, Josep Mª
3 Domínguez, Eric 2385 MF 1 – 0 2309 MF González, Rafael
4 Colón, Enrique 2375 MF ½-½ 2259 MF Garcia, Raül
5 Travesset, Jan 2379 MC ½-½ 2256 MC González, Marc
6 Roca, Edgar 2377 1 – 0 2202 Mateu, Esteve
7 Delisau, Oriol 2337 MC 1 – 0 2220 Martínez, Marc
8 Castelltort, Antoni 2332 MC ½-½ 2177 Guerra, Joan
9 González, Ferran 2310 MC ½-½ 2204 Ribera, Josep
10 Bautista, Joan 2283 1 – 0 2060 Alcón, Àlex
Esteve Mateu Guiu

Esteve Mateu Guiu

Jugador GEVA-CEA

20230415_Sant Andreu vs GEVA-CEA (17)

Final Lliga Catalana 2023

20230415_Sant Andreu vs GEVA-CEA (8)

Sant Andreu vs GEVA-CEA

20230415_Sant Andreu vs GEVA-CEA (3)

Sant Andreu vs GEVA-CEA

20230415_Sant Andreu vs GEVA-CEA (16)

Final Lliga Catalana 2023

20230415_Sant Andreu vs GEVA-CEA (4)

Sant Andreu vs GEVA-CEA

20230415_Sant Andreu vs GEVA-CEA (1)

Sant Andreu vs GEVA-CEA