Tatiana Kostiuk Ep Dornbusch Campiona de la primera edició. La representant del Principat, Andrea Henderson, finalitza en el segon lloc.

Del 18 al 26 de novembre s’ha celebrat a Mònaco la primera edició del Campionat Individual Femení dels Petits Estats d’Europa sota l’organització de la Federation Monegasque des Echecs, que ha estat la primera en engegar aquesta competició que arriba amb l’objectiu de consolidar-se i quedar-se en el calendari internacional.

En aquest torneig han pres part 10 jugadores que s’han enfrontat per sistema lliga a les instal·lacions del Cercle d’Échecs de Monte-Carlo. Malauradament no tots els països han pogut estar representats i dos d’ells, Illes Fèroe i Luxemburg no han pogut enviar cap jugadora a la competició. Així, Mònaco com a organitzador a cobert les places amb dues jugadores extra per poder completar la nòmina. La resta tots han pogut tenir representació, Andorra, Guernsey, Jersei, Liechtenstein, San Marino i Xipre. Esperem que en futures edicions tots els petits estats d’Europa i siguin!

Pel que fa al torneig, sota una excel·lent organització, ha tingut una clara dominadora. La gran mestre femenina Tatiana Dornbusch de Mònaco, número u del torneig i clara favorita, no ha donat peu a la sorpresa i s’ha endut amb molta claredat aquesta primera edició guanyant totes les seves partides, totalitzant uns impressionants 9 de 9. Amb aquesta superioritat el cert és que el torneig s’ha centrat en qui l’acompanyaria en el podi, ja que res feia preveure que hi hagués lluita per la primera plaça.

I tot just aquí és on la representant andorrana en el torneig, la WFM Andrea Henderson s’ha acabat enduent el segon lloc després de recuperar-se d’un mal inici del torneig i encadenant 4 victòries consecutives en les rondes finals.

El cert és que la sorprenent derrota en la primera ronda davant la representant de Xipre, la WFM Christianna Markidou fou una llosa que va arrossegar durant tot el torneig. També va cedir unes taules enfront la representant de Liechtenstein i una nova derrota amb la campiona. Amb tot això, les sis victòries li han permès sumar 6½ punts, enfilant-se a la segona plaça, amb mig punt d’avantatge respecte la tercera classificada.

Precisament el tercer lloc a estat per la jugadora més jove del torneig, la sub16 monegasca Fiorina Berezovsky que ha demostrat que es troba en plena evolució i pot ser una jugadora important en el futur. Amb sis victòries i tres derrotes ha vist com entrava al podi superant a jugadores més experimentades. Sense cap mena de dubte un gran resultat perla jove jugadora i un èxit pels escacs monegascs que sempre han apostat pels escacs femenins.

Amb aquesta primera edició les jugadores dels petits estats d’Europa troben un nou incentiu per progressar i millorar el seu nivell i ben segur que al 2024, quan es celebri la següent edició, trobarem moltes cares noves! Agraïm també a la Federació de Mònaco la iniciativa i tanmateix l’us de les fotografies d’aquesta crònica.

Web oficial del torneig.
Resultats i classificació a chess-results.
Flickr FEVA.

2022 1er Campionat Individual Femení dels Petits Estats d'Europa (9)

Dornbusch (MNC) vs Henderson (AND)

2022 1er Campionat Individual Femení dels Petits Estats d'Europa (5)

Jugadores primera edició

2022 1er Campionat Individual Femení dels Petits Estats d'Europa (8)

Andrea Henderson (AND)

2022 1er Campionat Individual Femení dels Petits Estats d'Europa - Premis

Podi del torneig