El MI grec Dimitris Alexakis campió del torneig. Esteve Mateu finalitza en 24ena posició.

Entre el dissabte 5 i diumenge 13 de novembre ha tingut lloc la dotzena edició del «Mediterranian Chess Championship» a El Caire, organitzat per la Federació d’Escacs d’Egipte amb la cooperació de la Mediterranian Chess Association i Egyptian Youth & Sports Minister.

El torneig consistia en un suïs a 9 rondes amb un ritme de 90 minuts més 30 segons d’increment i 15 minuts passades les 40 jugades; amb la participació de 54 jugadors d’11 nacionalitats diferents de països del mediterrani.
La competició s’ha disputat en l’hotel Novotel Cairo Airport; fet que va sorprendre a molts dels jugadors a l’aterrar, ja que es va canviar d’hotel sense comunicar-ho als participants. L’organització es va justificar al·legant imprevistos provocats pel COP27.

Parlant de l’organització… la veritat és que va ser un desastre, molt lluny de l’èxit de l’onzena edició i dels estàndards mínims que s’espera d’un torneig d’aquesta categoria. La sala de joc tenia molts problemes d’il·luminació i d’acústica, en cada ronda era habitual veure jugadors canviant de taula buscant millor visibilitat i pràcticament totes les rondes es van jugar amb el soroll de casaments i música de concerts. Les mirades d’incertesa i els somriures irònics entre els participants es van convertir en una rutina i més d’un jugador va donar clars símptomes de frustració.

L’arbitratge va ser igualment deficitari, tot i haver-hi un àrbitre per cada 6 partides. En moltes rondes els taulers i rellotges no estaven preparats a l’hora de començar les partides; el control de jugades es feia manual, fet que provocà alguna derrota inesperada; era habitual veure rellotges sense bateria, que eren restablerts amb temps a l’atzar; i el més greu, els sorolls dels seus mòbils eren una constant durant la competició. Com a anècdota personal, un dels arbitres va insistir en fer-me fora de la sala pensant que era un espectador i no un jugador. Resumint, no era que els arbitres no sumessin, si no que restaven!

Esportivament parlant, la competició va tenir un clar domini hel·lènic. Dimitris Alexakis, el Mestre Internacional grec, va guanyar la competició amb 8 victòries i una derrota. La millor jugadora va ser la Mestre FIDE Femnina Haritomeni Markantonaki amb 6 punts. L’altra jugadora de l’expedició grega, Ekaterini Pavlidou, es va endur el premi a segona millor jugadora. Els podis els van completar els Grans Mestres egipcis Adham Fawzy (segon) i Ahmed Adly (tercer), i en la femenina Shrook Wafa (tercera).

Pel que fa la meva actuació, a falta de l’última ronda, estava realitzant un bon torneig. Portava 4 victòries molt convincents contra rivals perillosos; unes taules contra el Mestre FIDE Massinas Djabri, en una partida on vaig dominar tota l’estona però una errada en el final em va privar de la victòria; i tres derrotes ben lluitades contra jugadors titulats: FM Gabr Mohsen, WIM Ekaterini Pavlidou i WGM Shrook Wafa.

La última ronda, contra el jugador Libanès Mohamad Habash, va ser bastant dramàtica. Durant 3 hores vaig estar dominant i tot feia pensar que acabaria el torneig amb victòria. Per desgracia, a mesura que avançava la partida, el desgast de tants dies seguits de competició em va fer cometre errades greus i el meu rival ho va saber aprofitar, complicant la posició i capgirant la situació, fet que li va donar una victòria tan treballada com merescuda.

Així doncs, vaig acabar el torneig amb 4.5 punts de 9 possibles, quedant en 24ena posició. Un bon resultat però amb el lament que, d’haver aprofitat bé la meva avantatge en l’ultima partida, hagués acabat en 14ena posició.

Web Oficial European Chess Union
Resultats i classificacions a chess-results
Galeria de fotografies a Flickr

2022 Mediterranean Chess Championship

Sala de joc

2022 Mediterranean Chess Championship

Sala de joc

2022 Mediterranean Chess Championship

Campió: Dimitris Alexakis (GRE)

2022 Mediterranean Chess Championship

Esteve Mateu (AND)

2022 Mediterranean Chess Championship

Sala de joc

2022 Mediterranean Chess Championship

Jugadors premiats

Esteve Mateu Guiu

Esteve Mateu Guiu

Jugador GEVA-CEA