Campionat Europeu de Veterans, Sardenya 2021

El MI Nathan Birnboin d’Israel, Campió amb 7 punts. Raül Garcia acaba a la dotzena posició amb 5 punts.

Entre el 26 de setembre i el 5 d’octubre es va celebrar a la ciutat de Butoni (Sardenya) el campionat de veterans d’aquest any. Andorra participà per primera vegada en aquesta important competició.

L’esdeveniment va tenir lloc al ressort “Janna y Sole”. Unes instal·lacions ideals per jugar un torneig d’escacs. A la vora del mar Mediterrani amb totes les comoditats i amb la tranquil·litat en aquesta època de l’any. S’ha d’afegir un clima excel·lent.

Era obligatori pels jugadors respectar tot el protocol COVID. Això representava prendre la temperatura al arribar a la sala de joc i  portar la mascareta durant tota la partida. Tenint en compte que una partida pot durar una mitjana de quatre hores, això representa una gran incomoditat. Però clar, primer la seguretat i després la comoditat.

El torneig el va guanyar el clar favorit MI d’Israel Nathan Birnboin  que sortia amb el millor rànquing amb diferència. No obstant no ho va tenir fàcil ja que en moltes partides va patir molt, arribant a tenir posicions pràcticament perdudes. Però amb tenacitat va sortir de totes amb victòries o amb empats. Per tant merescut guanyador del la present edició. En segon lloc trobem al jugador d’Anglaterra Chapman Terry amb 6,5 punts i completant el podi el representant de Suècia Hammar Bregt amb 6 punts.

Personalment va ser el primer torneig clàssic presencial que vaig disputar després d’un any i mig. Tornar a sentir la tensió de les partides, l’emoció i el vertigen que dona prendre decisions en poc temps, va ser una experiència molt agradable. Tot i que quan les coses no surten be es pateix molt.

En l’aspecte purament competitiu, si ens atenem a les fredes estadístiques es pot dir que vaig complir amb les expectatives ja que els resultats estan dins el meu rànquing. Però si analitzem amb més profunditat les coses podien haver anat millor o pitjor.

Després de les primeres tres rondes portava 2 punts, resultat d’una victòria sobre Ristoja Aulikki de Finlàndia i sendes taules davant els representants d’Alemanya Buchal Stephan i Kierzek Matthisd amb partides molt tranquil·les.

En canvi a la quarta ronda tot va ser diferent. El meu adversari era Chapman Terry d’Anglaterra (finalment va ocupar el segon lloc del campionat) que portava les peces negres. Després de moltes maniobres al mig joc la meva posició era una mica pitjor, però el jugador anglès va jugar de manera dubitativa i em va permetre arribar a un final amb un clar avantatge posicional que vaig transformar en avantatge material. Ja amb posició totalment guanyadora no vaig veure una senzilla jugada que decidia la partida. En canvi un error va acabar en una repetició de jugades amb el resultat de taules. A la ronda següent jugava amb les peces negres davant la jugadora MI femenina Wagner Annett. Un error a l’obertura em va deixar amb una posició molt difícil. A partir d’aquí amb un joc d’atac molt precís per part de la jugadora alemanya no vaig poder evitar la derrota.

A continuació taules amb el jugador Suec Green Per i victòria amb l’italià Battasi Antonio.

A la penúltima ronda jugava amb les peces blanques davant el jugador Suec Malmdin Nils. Les negres van plantejar la defensa Índia del Rei que gràcies a  unes transposicions va passar a una defensa Holandesa. Amb posició igualada les negres van llençar un atac que va complicar molt la posició. Amb tot aparentment controlat em vaig decidir millorar la ubicació de la meva dama que estava perfectament situada. L’aparent millora va ser un greu error que va permetre una continuació guanyadora a les negres. Afortunadament pel meus interessos el jugador Suec no va trobar la seqüència correcta de jugades justificant així el moviment de la meva dama. Vam arribar a un final amb posició favorable per les blanques. Aquí haig de fer una autocrítica ja que em vaig precipitar en acceptar la proposta de taules.

L’ultima ronda vaig poder parlar català amb el meu adversari ja que era el representat espanyol procedent d’Illes Balears, Serra Olives Tomes. La partida va acabar en taules.

Esperem que les bones noticies sobre el COVID permetin jugar tornejos amb normalitat i gaudir d’aquest mont meravellós dels escacs.

Web oficial
Classificació i resultats a chess-results
Galeria de fotografies a Flickr

European Senior Chess Championship 2021 - Open 65+

European Senior Chess Championship 2021 - Open 65+

European Senior Chess Championship 2021 - Open 65+

European Senior Chess Championship +65

Raul Garcia Paolicchi

Raul Garcia Paolicchi

Mestre FIDE | National Instructor