Helgi D. Ziska de les Illes Fèroe campió del torneig. Oscar de la Riva acaba en el segon lloc

Ha estat necessari arribar a la darrera jornada per decidir el campió d’aquesta segona edició del Campionat Individual dels Petits Estats i tanmateix per completar el podi del torneig.

Finalment el mestre internacional de les Illes Fèroe s’ha endut la victòria en solitari al totalitzar 9,5 punts després de vèncer en aquesta darrera partida el mestre internacional xipriota Andreas Kelires.

És cert que no ho ha tingut gens fàcil, ja que després de l’obertura la seva posició semblava molt delicada i tot semblava indicar que la iniciativa de les blanques era molt perillosa. Finalment, i gràcies al sacrifici d’un peó, ha aconseguit un fort atac i una compensació suficient per assegurar les taules. L’anàlisi posterior de la partida així ho ha confirmat, amb un joc precís per ambdues parts la partida hagués acabat en un escac perpetu, però el seu rival ha passat per alt una combinació guanyadora en la que ha entrat pensant que guanyava material, i per tant la partida ha acabat amb la victòria de Ziska gràcies a un atac de mat sobre el rei blanc.

Amb aquesta victòria el jugador feroès ha estat el just guanyador del torneig, ja que ha liderat en bona part el mateix i en les tres darreres rondes, on havia d’enfrontar-se als rivals més perillosos, no ha afluixat, guanyant dues partides i empatant l’altra. Apart del premi també s’endu la classificació per la següent edició de la Copa del Món que començarà el 2017.

El representant del Principat, el gran mestre Oscar de la Riva, ha finalitzat en el segon lloc amb 9 punts gràcies a la victòria en aquesta darrera ronda davant el jugador de Guernsey Peter J. Kirby. Malgrat la diferència teòrica de nivell entre ambdós jugadors, l’Oscar no ho ha tingut gens fàcil per guanyar, ja que després de l’obertura la posició estava completament igualada. En el mig joc, però ha trobat la manera de desequilibrar la partida prenent la iniciativa. Tot i així, alguna imprecisió per la seva part, i una bona defensa del seu rival, han allargat la mateixa fins més enllà de les quatre hores de joc, on ha acabat aprofitant la poca protecció del rei rival. Bon torneig en general, ja que ha pogut mantenir opcions de lluitar pel triomf fins el darrer moment.

Completa el podi el mestre internacional luxemburguès, i guanyador de la primera edició, Michael Widenkeller, que avui ha superat amb facilitat al darrer classificat, el representant de Jersey Graham Mooney, per acabar amb 8,5 punts.

El lliurament de premis ha estat al casino 2000 de Mondorf-les-Bains, amb les autoritats, organitzadors, delegats de la FIDE i la ECU, juntament amb el president de l’ESNA, PAris Klerides. Tots els jugadors han rebut un present per la seva participació i el comiat amb el desig de trobar-se d’aquí dos any en la tercera edició d’aquest campionat.

A tall personal, agrair a tots els organitzadors la bona coordinació i condicions del torneig i encoratjar a altres dels petits estats a continuar amb aquesta bona iniciativa que ara fa dos anys va engegar la federació xipriota amb l’organització del torneig a Larnaka.