Debut dels jugadors andorrans, Josep Mª Ribera i Àlex Alcón

Aquest matí a les 9:30 ha començat a la població granadina de Salobreña el Campionat d’Espanya sub18 que es celebrarà al llarg d’aquesta setmana finalitzant el proper dissabte 31 de juliol.

Aquest és el darrer campionat per edats dels que es venen disputant des de finals de juny, on cada setmana s’ha celebrat una categoria i recordem on va prendre part en Serni Ribera a la categoria sub14.

En aquesta ocasió els representants andorrans són en Josep Mª Ribera Veganzones i l’Àlex Alcón Llosada, números 32 i 49 del rànquing inicial d’una edició que destaca per l’àmplia participació ja que hi prenen part 189 jugadors.

La primera ronda, a priori davant rivals assequibles, malgrat que ja és sabut que en aquests tornejos per edats el rànquing és relatiu, no ha començat bé pels interessos dels nostres representants.

En Josep Mª Ribera ha jugat amb les peces blanques i ha sortit de l’obertura, després de no triar el pla de joc més encertat, amb una posició igualada. Confiant amb la pressió del temps ja que el seu rival en consumia molt, ha pres unes decisions un tant dubtoses per mantenir opcions de desequilibrar la partida, i s’ha trobat de cop en un final de torres on estava clarament inferior i on havia de lluitar per salvar l’empat.

A la part final de la partida, amb ambdós jugadors amb menys de dos minuts, les negres han desaprofitat les possibilitats de victòria i finalment el jugador andorrà ha aconseguit signar les taules.

Per la seva banda l’Àlex Alcón ha jugat amb les negres davant Rafael Matas. En les primeres jugades les blanques han triat un pla secundari per combatre l’obertura i malauradament l’Àlex no ha encertat amb una forta reacció central que li hauria permès prendre ràpidament la iniciativa. Al no fer-ho, mitjançant un sacrifici de peça han estat les blanques les que han tret profit de l’estructura per obtenir una clara victòria sense donar opcions al rival.

La ronda de la tarda ha començat amb la tradicional foto de grup i ambdós jugadors han sortit mentalitzats per lluitar pel punt sencer.

En Josep Mª ha guanyat amb poc més de dues hores el representant de Madrid Carlos Antón en una partida on l’ha superat clarament.

Per la seva banda l’Àlex s’ha enfrontat amb les peces blanques a la representant murciana Celia Parra i també ha aconseguit la victòria, recuperant-se així del sotrac del matí. La partida, però, ha estat força més llarga, de les darreres de la ronda, i ha acabat doblegant la resistència de la rival en un final amb peó d’avantatge.

A continuació els enllaços oficials per seguir el torneig.

Federación Española de Ajedrez
Resultats i classificacions a info64
Retransmissió en directe chess24
Galeria de fotografies FEDA a Facebook
Galeria de fotografies a Flickr

Oscar de la Riva Aguado

Oscar de la Riva Aguado

Gran Mestre Internacional | Director Tècnic FEVA