Torneig Social GEVA-CEA i Sessió de Simultànies

INTRODUCCIÓ

Està escrit.

Hi ha un temps per a cada moment, i un moment per a cada temps.

L’any 1967 es va constituir la Federació d’Escacs Valls d’Andorra, una de les primeres del Principat, amb esforç i il·lusió d’unes persones amb un interès comú, compartir temps amb aquest noble joc, o esport, o ciència, o, per què no dir-ho, un noble art.

Era el temps de plasmar sobre el paper el que era una evidència, una Federació d’Escacs que aglutinés l’interès per la difusió del nostre esport, era el temps per aquell moment. Aquest cap de setmana s’ha celebrat el 50è aniversari d’aquella constitució.

20170617_Social_GEVACEA_30

Federació d'Escacs Valls d'Andorra

Era el moment de celebrar els 50 anys d’una trajectòria que ha comportat, d’una banda, des del punt de vista educatiu, arribar a tots els Col·legis de l’ensenyança andorrana amb més de 2.000 alumnes en tot el Principat i per altra banda, tenir un equip competitiu de nivell alt.

Raons totes elles que ha comportat que la Federació pugui treure pit i siguem un mirall i un exemple per la resta de Federacions internacionals.

Era el moment per celebrar l’assolit durant tot aquest temps.

La celebració del 50è aniversari ha estat tot un cap de setmana ple d’activitats relacionades amb els escacs, per acabar amb un dinar excel·lent a l’Hotel Coma d’Ordino.

Així, d’aquesta forma, es va celebrar, dissabte al matí, un campionat ràpides, dissabte a la tarda una simultània i a la nit un Chess & Beer. El diumenge també es va celebrar al matí un torneig Fisher-Random i després, un dinar de germanor.

CAMPIONAT DE RÀPIDES SOCIAL GEVA-CEA

20170617 Social GEVA-CEA

Torneig Social a la Sala La Buna (Ordino)

El primer dels events programats ha estat el campionat social del club, GEVA-CEA, un campionat de partides ràpides, vàlid per elo FIDE.

La nòmina de jugadors del torneig incloïa jugador d’aquips de Catalunya, –Masdenverge-, Aragó –Monzón-, i del País Basc –Hondarribia-, posant color a un torneig que ja per si mateix és atractiu de jugar pel format utilitzat.

Han participat 4 titulats d’un total de 41 jugadors, liderat per el Robert Alomà, un Mestre Internacional, professor de la Federació d’Andorra que està ajudant a fer els escacs més grans al Principat.

Robert ha imposat el seu nivell assolint la primera posició, cedint dues taules amb el segon classificat i amb en Daniel José, un habitual i conegut jugador del Principat.

20170617_Social_GEVACEA_02

Mestre Internacional Robert Alomà, campió del torneig

El segon jugador ha estat en Cristofer LUKE, un nou jugador del club aquest any originari del Club d’Escacs Tarragona, assolint un meritori segon lloc. En Cristopher ha finalitzat la temporada amb 6 punts de 7 possibles al Campionat per equips de Catalunya, demostrant un nivell superior al ELO que té. Ha mostrat un repertori meditat amb un joc actiu que ha sorprès a més d’un jugador a les primeres jugades.

El tercer lloc ha estat per en Ferran MARTOS, un jugador del Tarragona arrelat des de fa uns anys a Andorra que ha decidit tornar a la competició. Un meritori tercer lloc.

L’actuació dels nens ha estat molt meritòria. La majoria ha pujat rànquing, demostrant que els escacs d’Andorra estan, en general, molt per sota del seu ELO. És important remarcar aquest fet doncs és normal que tots els jugadors ascendeixin en el rànquing a mida que van jugant.

20170617_Social_GEVACEA_20

Cristofer Luke

Per classificació, en Josep Mª RIBERA VEGANZONES ha quedat el 12, havent fet un torneig irregular però molt bo. Seria injust demanar als nostres joves jugadors una regularitat en els seus resultats. Estan progressant i van provant les seves habilitats.

El Pepe va fer taules al conegut Mestre FIDE del primer equip Rafel GONZALEZ MAZA, i va guanyar al Joan GUERRA, el qui ha estat el taulell 6è del primer equip.

El Marc MARTINEZ GAMIZ ha fet un bon torneig. Demostra que té poc ELO i que el fet d’ascendir llocs en el rànquing serà una constant en el seu joc. 41 punts guanyats.

En Serni RIBERA VEGANZONES ha fet 3.5 punts, un bon resultat amb una bona pujada també de rànquing.

Amb 3 punts s’han quedat l’Àlex i el Jaume ALCÓN i en Marc SÁNCHEZ, una actuació que podria semblar desastrosa. No obstant, l’Àlex ha guanyat 22 punts, el Jaume 31, i en Marc 5, mostra del joc mostrat als rivals teòricament superiors.

Destacar l’actuació excel·lent del Jaume, que, malgrat perdre amb el Serni, ha guanyat a jugadors amb molta experiència, com Joan GUERRA, Toni HIDALGO i Francesc RECHI, tots amb més de 1.900 FIDE.

No trigarem a veure una progressió meteòrica si continua amb aquests resultats.

20170617_Social_GEVACEA_44

Serni Ribera vs Ariadna de la Riva

I, finalment, amb 2 i 2 punts i mig han quedat l’Ariadna i la Jana DE LA RIVA. I encara que sembli mentida, també és destacable la seva actuació, doncs l’Ariadna ha guanyat al Serni, al Martí MARTINEZ i ha fet taules amb el Marc SANCHEZ, demostrant una vegada més la seva presència en els joves del país.

L’Ariadna és molt jove, seria i mostra molta il·lusió, elements necessaris per conèixer i gaudir adequadament d’aquest joc.

I la Jana?, doncs la Jana aviat entrarà a formar part d’aquesta comunitat d’escacs per sempre ingressant en el rànquing FIDE de la pròxima llista. Què més podem demanar a la benjamí del torneig?.

SESSIÓ SIMULTÀNIES

20170617_Simultanies_06

Sessió de Simultànies amb el GM Oscar de la Riva

De quina forma es pot optimitzar un Gran Mestre?

Doncs, en part, demanant de fer unes simultànies a aquells que tinguin la valentia i la vergonya d’enfrontar-se a la duresa d’un Gran Mestre com és Oscar de la Riva.

L’Oscar no necessita presentacions, però per aquells que no el coneguin és un jugador que havia estat jugador d’elit que va decidir en el seu dia enfocar la seva professió a d’altres aspectes i formar família al Principat.

Oscar és juntament amb la Sílvia i les dues nenes, l’alma mater del que s’ha assolit en escacs al Principat. No per la decisió de venir a residir al Principat l’Oscar va deixar de ser un gran jugador, doncs pràcticament no ha baixat de nivell durant tots aquests anys, i una bona prova d’això han estat les simultànies que el dissabte a la tarda va fer al Prat de Call d’Ordino.

20170617_Simultanies_08

Sessió de Simultànies amb el GM Oscar de la Riva

Han estat 30 taulells jugats, sota un sol de justícia. La simultània ha finalitzat amb una derrota per l’Oscar, desprès de cometre una greu errada de càlcul en una posició clarament favorable. Un lector podria pensar que és fàcil, però recomano que aquells que pensin que jugar contra 30 jugadors té un component simple recomano que juguin tant sols contra 5, per després opinar.

De la simultània cal destacar el fet d’algun nens d’abandonar la partida quan es veien perduts, sense fer perdre temps al Gran Mestre, i destacar igualment els col·laboradors amb el muntatge de les simultànies, una tasca no sempre valorada però imprescindible per a que aquests tipus de coses es puguin organitzat.

En fi, un luxe, que cal tenir sempre present.

Signat: Josep RIBERA.

20170617_Social_GEVACEA_10

Torneig Social a la Sala La Buna (Ordino)

20170617_Social_GEVACEA_53

Torneig Social a la Sala La Buna (Ordino)

20170617_Social_GEVACEA_24

Torneig Social a la Sala La Buna (Ordino)

20170617_Social_GEVACEA_12

Torneig Social a la Sala La Buna (Ordino)

20170617_Simultanies_07

Sessió de Simultànies amb el GM Oscar de la Riva

20170617_Simultanies_19

Sessió de Simultànies amb el GM Oscar de la Riva

20170617_Simultanies_23

Sessió de Simultànies amb el GM Oscar de la Riva

20170617_Simultanies_22

Sessió de Simultànies amb el GM Oscar de la Riva