Sunway Chess Festival amb la participació de Serni Ribera

1.- Des del 12 fins al 23 de desembre s’ha celebrat el Torneig Sunway de Sitges, el campionat d’escacs que, probablement sigui el millor torneig de Catalunya, i per extensió, d’Espanya. Pot ser el lector pensa que és una afirmació agosarada però voldria descriure i justificar el per què el cronista afirma que és el millor campionat d’escacs d’Espanya.

Sunway és un hotel de 4 estrelles ubicat a Sitges, al final del seu passeig marítim en un lloc exclusiu on viuen o tenen segones residències ciutadans de nivell econòmic molt alt. L’hotel té vistes al mar, vistes a un camp de golf, té spa i piscina climatitzada a l’interior, supermercat petit, i varis restaurants per vàries butxaques, un d’ells de luxe.

És veritat que hi han d’altres hotels amb característiques similars, però quan el propietari de l’hotel és un apassionat del escacs que pren la determinació d’organitzar un torneig amb la visió particular de fer l’estància agradable per tots els assistents al torneig (jugadors o no) el torneig té una altre color, una altra valoració, un altre caràcter amb detalls del organitzador i del director que aporten valor a l’estància.

M’explicaré.

El restaurant de l’hotel consisteix en un bufet en el que la sobretaula té el dibuix del taulell d’escacs. El bufet és sorprenent bo, amb bon producte, de qualitat i ben cuinat.

Les sales estan minuciosament preparades en atenció al COVID-19, la retransmissió és fins la taula 20 i la sala d’anàlisi recorda una habitació de la sèrie “Queen’s Gambit”, amb unes llums de taula escollides per donar aquest efecte. Hi ha cartells amb fotografies de tots els Campions del Món, amb una breu explicació de la seva trajectòria.

En quan a jugadors, el campionat ha tingut una nòmina de jugadors envejable dividit en 2 grups. Al grup A, hi havien 4 jugadors que són dels 100 millors del mon, (l’Ucraïnès Korobov és el 43), d’un total de 25 Grans Mestres participant en un torneig de més de 200 jugadors.

Durant els 11 dies que ha durat l’event hi ha hagut un total de 19 conferències de Grans Mestres. Aquesta iniciativa per part de l’organitzador, donava la sensació al assistent que en cap moment es podria deixar d’estar vinculat amb el nostre noble joc. Destacaré els jugadors de Korobov, Lagarde, Moussard, Grigoryan, Mazé, Fier, Narciso, Siebrech entre d’altres explicant secrets d’obertures, tàctica i finals, classes d’escacs que val la pena recordar.

Comentar que el sotasignat ha tingut el privilegi de d’assistir a unes 10 conferències, i voldria destacar tres. La del G.M Mazé, explicant els finals teòrics o matemàtics de torre amb un peó amb el rei separat per una o dos línies, la conferència del G.M Narciso, explicant la seva particular visió de la Benoni actualment en crisis (visió compartida per el sotasignat d’aquest article) i la del G.M Siebrech, una classe d’inspiració bàsica per jugar escacs (creure en un mateix, tenir fe, i jugar com un mateix pensa realment i sense por), dit en d’altres paraules, una delícia.

A més de les conferències, s’han celebrat tres tornejos blitz, i una simultània a càrrec de Sr. Oleg ROMANISHIN. Voldria dedicar unes línies a aquesta llegenda de jugador. Oleg és un senyor de 68 anys amb un passat brillant, que hauria de ser convidat a tots els tornejos. Elegant, discret, seriós, dignifica el torneig que juga, sempre ben vestit i conservant encara més de 2.400 ELO FIDE.

Però a banda de les activitats que he comentat, haig de nomenar els cursos que cada dia es celebren a l’Hotel per aquells assistents que no són jugadors (o si que són jugadors). Curs de Gintònics (exposat per una senyora experta), curs de truita de patates (amb paella, cremador, patata i ous per l’assistent. Explicació i pràctica mitjançant el xef de l’hotel), cata de vins (explicat per l’aplicació zoom des de Valladolid, de la enòloga de la Bodega “Ramon Bilbao”), curs de paelles, curs de tapes, torneig de ping-pong i de futbol entre d’altres.

Ah, per cert, per si no fos suficient 10 dies d’escacs, després de la darrera ronda es celebra els desempats a ràpides entre els empatats al primer premi. Un altre espectable digne de veure que provoca que molts jugadors no marxin a casa i es quedin a veure el darrer espectacle.

2.- En aquest escenari ha jugat el jugador de la Federació Andorrana d’Escacs el Serni RIBERA VEGANZONES. El Serni ha aconseguit 4½ sobre 10, amb una mitjana d’ELO FIDE propera als 2.200, assolint una actuació o perfomance de 2.105 ELO i una pujada de 85 punts, arribant ja als 2010 d’ELO FIDE.

També voldria remarcar que el Serni va jugar els 3 tornejos blitz, guanyant el junior, pujant entre els 3 tornejos al voltant de 150 punts i aconseguint puntuar amb titulats. És oportú explicar que el Serni va jugar amb Pepe CUENCA i Pedro GINÉS, entre d’altres titulats, essent una experiència única.

Més enllà de l’actuació efectuada, no està de més esmentar la relació entre tots els jugadors, professionals o no ubicats a l’hotel. La majoria de jugadors amateurs no s’allotjaven a l’Hotel, sinó que es desplaçaven expressament des de el seu lloc d’origen. A l’hotel estàvem els de residència llunyana juntament amb jugadors professionals on coincidíem als àpats i als espais comuns de l’Hotel.

No cal fer un esforç particular de redacció per entendre que quan et visible a jugadors com G.M Pepe Cuenca, G.M Marc Narciso, G.M Siebrech, G.M Moussard, entre d’altres, et dona la sensació que has aprés una mica més d’escacs.

3.- La veritat és que el cronista té la sensació de quedar-se curt explicant la extraordinària sensació positiva que li ha transmès el torneig, per això voldria finalitzar destacant i justificar a l’organitzador i director del torneig, per la seva constància en trobar la perfecció en l’organització i als grans mestres Mazé, Marc Narciso i Siebrech per la seva classe d’escacs.

Web oficial del Sunway Chess Festival
Resultats i classificacions a chess-results
Galeria de fotografies a Flickr

Sunway Chess Festival 2020

Sunway Chess Festival 2020

Sunway Chess Festival 2020

Sunway Chess Festival 2020

Sunway Chess Festival 2020

Sunway Chess Festival 2020

Josep Ribera Baztan

Josep Ribera Baztan

Candidate Master | President GEVA