Bon torneig dels nostres joves al OIBM de Baviera!

Un grup de joves jugadors, Serni Ribera, Marc Martínez i Ariadna de la Riva, van prendre part aquesta setmana de vacances escolars en el OIBM 2021 (sigles de “24. Offene Internationale Bayerische Meisterschaft Tegernsee”), torneig obert que es va celebrar a Baviera, concretament entre les poblacions de Gmund i de Bad Wiessee, al llag Tegernsee, del dissabte 30 d’octubre fins diumenge 7 de novembre.

Els jugadors van assistir acompanyats de qui això escriu com entrenador i a l’hora jugador, juntament amb el pare del Marc, en Martí, que va ajudar en la logística tot el que va ser necessari.

Amb la situació provocada per la pandèmia el cert és que molts tornejos no s’han pogut organitzar i d’altres, com és el cas, ho han fet amb unes condicions d’accés força estrictes. La Federació va decidir prendre-hi part malgrat els riscos actuals a l’hora de viatjar per facilitar així el retorn a la competició d’alguns dels nostres jugadors que en les condicions actuals han vist limitada la seva progressió i tanmateix la seva participació en esdeveniments internacionals que poden suposar un impuls al seu joc.

2021 OIBM Bad Wiessee

OIBM 2021

2021 OIBM Bad Wiessee

Bad Wiessee (GER)

El torneig va aplegar enguany 350 jugadors majoritàriament alemanys, i lluny de les seves xifres habituals on van superar els 500 participants a l’edició del 2019, amb molts representants internacionals.

La sala de joc, Gut Kaltenbrunn, és un espai molt ampli i espaiós, i enguany encara més degut a la distància de seguretat entre jugadors. Les condicions d’accés, però, molt estrictes si ho comparem amb altres tornejos similars que s’han organitzat, per exemple, a l’estat espanyol.

L’accés estava limitat a tots aquells jugadors que acreditessin estar vacunats amb la pauta complerta o aquells que presentessin una prova diària d’antígens. Tot just al costat de la sala hi havia un espai per fer el test ràpid una hora abans de la ronda, on podien accedir tots els jugadors que necessitessin l’acreditació.

Dins la sala de joc la mascareta no era obligatòria durant la partida, només necessària si els jugadors s’aixecaven bé per donar un cop d’ull a les altres partides, assistir al lavabo o al bar habilitat pels participants.

Si passem a la competició podem centrar-nos en l’actuació dels nostres jugadors. El torneig es va jugar per sistema suís accelerat, això vol dir que els creuaments no van ser els habituals en un obert d’aquestes característiques i que van haver-hi sorpreses ja a la primera ronda.

De fet el Serni podia haver estat precisament una d’elles ja que a la primera ronda tenia un avantatge decisiu que no va saber materialitzar en els destres de temps davant un jugador alemany que el superava clarament per ELO. El Marc Martínez i l’Ariadna de la Riva sí que van començar amb bon peu el torneig guanyant als seus respectius rivals amb certa comoditat.

El sistema accelerat va durar fins la cinquena ronda i tot just a la sisena es van ajuntar els grups i finalment el torneig es va desenvolupar pel sistema suís tradicional.

De cara a les puntuacions finals qui va poder treure un millor rendiment fou l’Ariadna de la Riva qui amb 4 punts va superar en 100 llocs de la classificació el seu ranking inicial i enduent-se cap el sarró 115 punts d’ELO. Es va enfrontar a 9 rivals superiors i va puntuar amb eficàcia i fins i tot si hagués estat més precisa podria haver-se endut alguna victòria més.

En Serni Ribera va obtenir la mateixa puntuació però amb dues partides menys ja que no va poder jugar les dues darreres. Va jugar bé i va tenir bones opcions amb rivals superiors. Certament va ser una llàstima que no pogués continuar perquè estava amb una clara trajectòria ascendent i amb confiança en el seu joc, després del sotrac de la primera partida.

El Marc va acabar amb 3½ punts acabant el torneig amb dues derrotes que no mereixia. Es va mostrar sòlid amb rivals experimentats i superiors, però errades puntuals el van deixar amb una puntuació més baixa del seu nivell real. De fet té un ELO que no mostra els seus coneixements i ben segur que a base de joc i confiança l’aconseguirà augmentar ben aviat.

En el meu cas em vaig prendre el torneig com el retorn a la competició després de 20 mesos d’aturada. Segurament vaig pecar de sòlid i vaig deixar escapar avantatges amb jugadors teòricament inferiors. Això sí, va servir per tornar a recuperar sensacions i al menys no vaig patir cap derrota. Com entrenament de cara al Campionat dels Petits Estats per equips que aviat es celebrarà a Malta a estat molt positiu per intentar no tornar a repetir alguns dels errors comesos.

Pel que fa al guanyador d’aquesta edició, ha estat pel gran mestre espanyol Jaime Santos Latasa que, després de liderar en tot moment el torneig, una derrota a la vuitena ronda va deixar que l’atrapés un nodrit grup de jugadors. Les moltes taules de la darrera ronda, però, li van permetre superar als rivals gràcies al desempat ja que fins a 7 jugadors van empatar amb 7 punts.

En resum, una bona experiència que ens ha permet conèixer un bonic paratge i un excel·lent torneig que mira tots els detalls pels jugadors, amb un nodrit grup organitzador encapçalat pel gran mestre Sebastian Siebrecht a qui agraïm la seva disponibilitat i hospitalitat en tot moment. Esperem repetir-ho algun altre any, això sí, a ser possible sense limitacions per la covid19!

web Oficial OIBM 2021
Galeria de fotografies a Flickr
Galeria de fotografies web Oficial 2021
Enllaç a chess-results

Oscar de la Riva Aguado

Oscar de la Riva Aguado

Gran Mestre Internacional | Director Tècnic FEVA

2021 OIBM Bad Wiessee

Serni Ribera

2021 OIBM Bad Wiessee

Ariadna de la Riva

2021 OIBM Bad Wiessee

Marc Martínez