Robert Alomà Campió Absolut d’Andorra en una edició molt disputada

Al llarg d’aquest cap de setmana, entre dissabte 19 per la tarda i diumenge 20 d’octubre pel matí, s’ha celebrat una nova edició del Campionat Absolut d’Andorra que enguany ha augmentat lleugerament la participació arribant fins els 30 participants.

De fet l’augment ha fet que l’espai social del GEVA quedès ple així que si es continua amb aquesta tònica, de cara a futures edicions caldrà plantejar-se l’us d’altres espais pel torneig nacional on, malgrat algunes absències, han pres part bona part dels millors jugadors del país.

S’ha mantingut el ritme de joc de les darreres edicions, 20 minuts amb increment de 10 segons per jugada i vuit rondes, dividides en dues sessions de quatre en un torneig vàlid per ELO FIDE ràpid.

2019 Absolut Andorra

Vista sala de joc

2019 Absolut Andorra

Vista sala de joc

Aquesta edició podem dir que ha estat molt disputada ja que el torneig no s’ha decidit fins la darrera ronda. De fet el principal favorit, el mestre internacional Robert Alomà, arribava al capdavant amb mig punt d’avantatge respecte el seu immediat perseguidor, així que li calia una victòria si no volia dependre del sistema de desempat.

Amb les peces negres ha acabat obtenint la victòria gràcies a un cop tàctic enfront Rafael González en una posició on es trobava amb peó de menys, però a canvi d’una bona compensació per la parella d’alfils. En els destrets de temps les blanques han omès una variant que simplificava la partida cap a un final inferior on no han trobar la millor manera de lluitar per les taules.

En Robert ha liderat en tot moment el torneig, però per guanyar cal saber patir i passar moments complicats. En aquesta ocasió la deessa Caissa semblava del seu costat ja que en algunes partides li ha calgut la fortuna per poder endur-se la victòria… o evitar la derrota! Malgrat tot podem dir que ha estat un just guanyador amb 7 punts de 8, sis victòries i dos taules, ja que en aquests ritmes de joc totes les partides passen per moments crítics.

La segona plaça, amb 6,5 punts, ha estat per en Daniel José que ha fet un torneig molt seriós, perdent només amb el campió i cedint unes taules enfront Rafael González a la setena ronda. Això sí, també ha tingut la seva dosis de fortuna, en la darrera ronda on ha guanyat per temps una posició de taules.

A continuació, amb 6 punts, només un jugador ha ocupat la tercera plaça, el mestre FIDE Daniel Gómez. En Daniel va mantenir el pols amb en Robert les cinc primeres rondes on va sumar quatre victòries més les taules amb el primer classificat. La derrota enfront en Daniel José a la sisena ronda el va allunyar de la lluita per la primera plaça i les taules de la darrera el van deixar amb la darrera plaça del podi.

El Campìó Juvenil d’Andorra, en Josep Mª Ribera ha estat el jugador que ha ocupat el quart lloc. El cert és que en «Pepe» no va començar gens bé amb 2 de 4 dissabte a la tarda, però diumenge, gràcies a tres victòries i unes taules ha pogut recuperar posicions per endur-se el premi del seu tram i.

Fins a cinc jugadors han acabat empatant en el cinquè lloc amb 5 punts. Entre ells Raül Garcia i Cristofer Luke, dos jugadors que sempre han lluitat per la part alta del torneig, juntament amb en Josep Maria Montraveta, un jugador molt perillós que no ha tingut sort en algunes posicions clau. Amb la mateixa puntuació el sub16 Àlex Alcón i la sub14 Ariadna de la Riva que han puntuat amb eficàcia i han mostrat, una vegada més, que el seu nivell millora torneig a torneig.

De la resta caldria destacar l’actuació dels més joves com en Marc Martínez (sub14), Serni Ribera (sub12), Marc Sánchez (sub14) i Andria Ercoli (sub10) ja que tots ells han millorat el seu ELO i són rivals cada vegada més perillosos.

Per altres aquest torneig suposa conèixer i comparar el seu nivell per poder treballar i millorar aquells aspectes on hi ha més dubtes dins del seu joc per de cara a competicions futures.

Pel que fa als premis per trams o grups (abans de començar es van dividir els jugadors en quatre grups per ELO), el millor jugador del Tram 1 ha estat en Josep Mª Ribera que tot just ha quedat, com ja hem comentat, quart de la classificació general. El premi al millor del Tram 2 ha estat per l’Ariadna de la Riva gràcies als 5 punts obtinguts i de fet amb el seu resultat ha guanyat el tram superior al seu ELO.

El millor del Tram 3 ha estat en David Sinfreu. El jugador de La Seu, resident al país, s’estrenava en el campionat nacional i ha completat una bona actuació amb importants victòries per sumar quatre punts. El darrer Tram ha estat per l’Ernest Navarro que ha acabat amb 3,5 punts, superant als altres jugadors del seu grup.

Com és habitual, el torneig s’ha desenvolupat en un ambient molt relaxat i on en tot moment ha regnat l’esportivitat entre tots els jugadors. De fet, malgrat jugar a un ritme ràpid, tant sols ha existit una reclamació de jugada il·legal en tot el torneig, així que podem afirmar que l’àrbitre no ha tingut gens de feina!

Galeria de fotografies a Flickr
Enllaç a chess-results

Oscar de la Riva Aguado

Oscar de la Riva Aguado

Gran Mestre Internacional | Director Tècnic FEVA

2019 Absolut Andorra

Campió, Robert Alomà

2019 Absolut Andorra

Sala de joc

2019 Absolut Andorra

Sala de joc

2019 Absolut Andorra

Sots-campió, Daniel José

2019 Absolut Andorra

Sala de joc

2019 Absolut Andorra

Pare i fill tauler pel mig!