El gran mestre francès Maxime Lagarde campió d’aquesta edició

Amb la primera plaça ja adjudicada al gran mestre francès Maxime Lagarde aquesta darrera ronda del torneig es centrava, bàsicament, en saber quins serien els jugadors que l’acompanyarien en el podi.

Candidats molts, fins a 10 jugadors amb 6 punts que si aconseguien la victòria podien sumar 7 i per tant podien acabar a les primeres places. Aquí tot depenia de l’energia per jugar la darrera partida juntament amb les ganes de fer-ho a les 9 del matí, horari de joc que no agrada a la majoria dels jugadors, però necessari per poder fer el lliurament de premis a la tarda.

D’entre tots aquests candidats, la primera partida en acabar ha estat la que es disputava en el segon tauler entre els grans mestres Hipólito Asís (ESP) i Andrey Rychagov (RUS) que ha finalitzat a l’obertura després de que els dos jugadors decidissin no arriscar i s’acordés l’empat.

La resta de partides, però, s’han lluitat molt més, conscients de que calia una victòria si volien quedar entre els primers classificats i per tant endur-se un bon premi.

20190729 Julen Arizmendi (ESP)

Julen Arizmendi (ESP)

20190802 Maxime Lagarde (FRA)

Maxime Lagarde (FRA)

20190730 Jesper Sondergaard Thybo (DEN)

Jesper Sondergaard Thybo (DEN)

Al final el que ha succeït en la jornada d’avui ha estat que en Maxime Lagarde ha tornat ha guanyar en una llarga partida on, amb les peces negres, ha superat al gran mestre rus Maxim Vavulin en un final d’alfils de diferent color. Amb aquesta nova victòria Lagarde ha acabat el torneig en el primer lloc amb uns impressionants 8½ de 9 partides, un percentatge molt alt, gens habitual en torneigs d’aquestes característiques i que confirma el seu moment de forma.

Amb aquest resultat, a més, un dels jugadors amb opcions d’arribar als set punts quedava sense opcions i d’aquest fet s’han aprofitat el gran mestre Julen Arizmendi (ESP) i el mestre internacional Jesper Sondergaard Thybo (DEN) que han estat els únics jugadors amb 6 punts capaços de guanyar les seves partides.

El segon classificat del torneig ha estat el GM Julen Arizmendi gràcies a la seva victòria d’avui amb les peces negres davant el també gran mestre Joshua Ruiz (COL) que ha acabat el torneig molt malament, perdent les dues darreres rondes. De fet la partida entre ells d’aquesta ronda no ha tingut gaire història degut a una greu errada a l’inici, en una obertura Espanyola, on s’ha deixat atrapar una peça en una celada coneguda.

Per la seva banda Jesper Sondergaard Thybo (DEN) ha superat amb claredat al gran mestre francès Jean-Noel Riff. L’obertura ha estat un tant estranya però en el mig-joc les blanques han llençat un fort atac en el flanc de rei en una estructura amb enrocs oposats on el jugador francès no s’ha pogut defensar. Amb aquesta victòria el jove danès ha obtingut els 7 punts i el tercer lloc en la classificació degut al pitjor desempat respecte Arizmendi.

A continuació, amb 6½ punts, han quedat empatats un grup de vuit jugadors. Per estricte ordre de classificació han estat: Arthur Kogan (ISR), Marc Narciso (ESP), Robert Alomà (AND), Hipólito Asís (ESP), Sergey Fedorchuk (UKR), Andrey Rychagov (RUS), Andrea Stella (ITA) i Lance Henderson (ESP).

Dins d’aquest grup trobem el millor jugador del Principat, en Robert Alomà que ha acabat sisè de la classificació general gracies a la victòria d’aquesta darrera ronda enfront el gran mestre argentí Fernando Peralta en una partida on ha tingut una mica de fortuna ja que ha guanyat per temps en una posició igualada. En qualsevol cas, molt bon torneig d’en Robert amb 6½ punts i, malgrat que no ha pogut aconseguir la norma de gran mestre, s’endu una considerable pujada de punts ELO.

El següent representant local ha estat en Jordi Fluvià amb 6 punts ja que ha perdut la darrera partida amb les peces negres enfront el número u del rànquing, el gran mestre Sergey Fedorchuk en una partida on ha lluitat per les taules, però on ha anat a remolc i no les ha pogut aconseguir. En Daniel Gómez ha acabat amb 5 després de perdre també la darrera ronda.

Amb la mateixa puntuació, 5 punts, ha finalitzat el sub16 Àlex Alcón Llosada que ha realitzat una excel·lent actuació i ha estat el jove jugador andorrà que més punts ha aconseguit. A part del premi de tram el seu ELO ha experimentat una pujada superior als 100 punts! De fet cal felicitar a tots els joves jugadors de la nostra federació perquè tots han pujat ELO i s’han endut premis per trams i per edats!

En l’apartat de normes l’únic que ha pogut treure’n una ha estat la jugadora Marta García (ESP) que n’ha assolit una de mestre internacional. Amb el número de rànquing 33 de sortida ha acabat amb 6 punts ocupant el lloc 19è de la classificació, realitzant un gran torneig i esperem que el títol sigui qüestió de temps.

Malgrat que molts no han pogut acabar aconseguint les apreciades normes, ha hagut una quantitat considerable de jugadors que ha millorat el seu ELO i ha realitzat una bona actuació. És difícil mencionar-los a tots però destacaríem el jove sub12 català Gerard Añó amb 5½, Luis Laliena amb la mateixa puntuació i Victor Hugo García amb 6.

Apart dels premis de la classificació general, també s’han donat els premis especials, per trams o edats. Els guanyadors han estat els següents:

Millor sub10: Jana de la Riva (AND)
Millor sub12: Serni Ribera (AND)
Millor sub14: Jaume Alcón Llosada (AND)

Millor juvenil Local: Marc Martínez (AND)
2n Jugador Local: Daniel Gómez (AND)
1r. Jugador Local: Jordi Fluvià (AND)
Millor veterà: Mark A. Berkovich (ISR)

Segon fins-1849: Enrique Iriarte (ESP)
Primer fins-1849: Alex Alcón Llosada (AND)
Segon 1850-1999: Josep Maria Ribera (AND)
Primer 1850-1999: Gerard Añó (ESP)
Segon 2000-2149: Martijn Maddens (BEL)
Primer 2000-2149: Víctor Hugo García (ESP)
Segon 2150-2299: Jordi Serra (ESP)
Primer 2150-2299: Luis Laliena (ESP)

Amb aquesta crònica ens acomiadem d’aquesta trenta-setena edició del nostre Obert Internacional, agraint el patrocini de Vallbanc, de l’Hotel Panorama i del Comú d’Escaldes-Engordany.

També agraïm a tots els participants i acompanyants la seva presència, i esperem poder comptar amb ells en futures edicions.

Com a record us deixem, com venim fent en les darreres edicions, el següent pòster per descarregar en alta resolució, i imprimir si voleu, amb la fotografia de tots els participants. Esperem que us agradi!

Gràcies a tots !!!

20190804 Lliurament Premis (7)

Marta Garcia (ESP), norma MI


20190804 Lliurament Premis (21)

Àlex Alcón Llosada (AND)


20190804 Lliurament Premis (22)

Gerard Añó (ESP)


20190804 Lliurament Premis (29)

Luis Laliena (ESP)


20190804 Lliurament Premis (55)

Maxime Lagarde (FRA), campió del torneig

2019 Poster Jugadors

Póster amb els jugadors d'aquesta edició

chess-results

Emparellaments | Pairings

Live Games

Partides en directe | Live Games

Flickr

Galeria de fotos | Photo Gallery

Partides PGN

Descarrega les partides | Download the games