9 de 9 i campions dels Petits Estats d’Europa!

Aquesta tarda a les 14:00 hores ha començat al Grand Hotel San Marino la darrera ronda d’aquesta sisena edició del Campionat dels Petits Estats d’Europa per equips.

Andorra, amb uns immaculats 8 de 8, tenia suficient amb mig punt de les quatre partides en joc per obtenir el triomf de manera matemàtica en aquesta edició (per millor desempat davant Mònaco), un primer lloc que no es va poder assolir en cap de les anteriors on es va quedar dins del podi, però en segona o tercera posició.

Els nostres jugadors, conscients de la situació, han sortit igualment a guanyar el matx davant Malta, un equip teòricament inferior, i amb l’objectiu final de marcar un nou rècord en aquesta competició, la de guanyar el torneig amb un ple de victòries, guanyant així als altres nou equips participants.

Malauradament, però, la primera partida en acabar, passades tres hores de joc, ha estat la del quart tauler on en Raül Garcia, imbatut fins el moment, perdia amb les peces negres enfront Oliver Said. A l’obertura, una defensa Caro-Kann, el jugador andorrà no ha acceptat el sacrifici de peó que li ha lliurat el seu rival i s’ha quedat amb una posició passiva on havia de jugar amb cura. Un parell d’imprecisions han permès les blanques arribar a un final on tenien el domini absolut de la posició i on han sabut guanyar de manera clara.

Tot i la derrota a les altres tres partides els nostres jugadors mantenien avantatge en diversos finals, però la resistència dels jugadors maltesos han fet que el primer punt per Andorra trigués en arribar.

No ha estat fins passades les quatre hores de joc que en el tercer tauler en Daniel Gómez aconseguia doblegar la resistència del seu rival teixint una xarxa de mat que les negres han passat per alt. De totes maneres l’avantatge posicional era molt clar, i tart o d’hora s’hauria acabat guanyant la partida.

Amb l’empat 1-1 en el marcador s’ha hagut d’esperar una mitja hora més perquè en el primer tauler, ocupat avui per en Jordi Fluvià degut al descans de l’Oscar de la Riva, aconseguís el punt. De fet en el migjoc l’avantatge del jugador del Principat era molt clar al mantenir un peó d’avantatge. Malgrat tot, i degut a la presència d’alfils de diferent color en el tauler, el Jordi havia de jugar amb compte sense permetre algun canvi de peces menors que li hauria complicat la victòria. Malgrat la tenaç defensa de les negres, ha pogut augmentar el seu avantatge material fins que la partida ha quedat decidida.

La darrera partida en finalitzar, també amb victòria, ha estat la d’en Robert Alomà en el tercer tauler. El seu rival ha plantejat un esquema molt sòlid per combatre la defensa Caro-Kann del nostre jugador i per tant, amb les peces negres, ha hagut d’anar consolidant la seva posició que semblava en tot moment igualada. En els destrets de temps un seguit de petites imprecisions han permès al Robert prendre la iniciativa i el seu rival ha hagut defensa un incòmode final de cavall i torre per jugador i peons en ambdós flancs. Amb precisió les negres han anat creant noves amenaces i finalment la victòria s’ha produït en un final de torres amb un peó lliure d’avantatge que ha resultat decisiu.

Amb aquesta victòria per 3-1 l’equip andorrà ha guanyat per primera vegada el Campionat dels Petits Estats d’Europa per equips, segurament la fita més important marcada en el calendari d’aquesta temporada, i a més a més s’ha pogut fer amb autoritat, gràcies als bons resultats de tots els jugadors. Ara només queda gaudir del premi i començar a pensar en la propera cita, Liechtenstein 2011!

El podi l’ha completat Mònaco que ha estat segon amb tant sols una derrota contra Andorra i Illes Feroe, que ha finalitzat en el tercer lloc amb derrota contra els dos primers. De fet els mateixos equips que van fer podi el 2017, però invertint el lloc entre nosaltres i Feroe.

Andorra 3 – 1 Malta
1 Fluvià, Jordi 2463 MI 1 – 0 2118 CM Zerafa, Robert
2 Alomà, Robert 2427 MI 1 – 0 2049 CM Darmanin, Jake
3 Gómez, Daniel 2271 MF 1 – 0 1993 CM Vella, Duncan
4 Garcia, Raül 2144 MF 0 – 1 1912 Said, Oliver
Oscar de la Riva Aguado

Oscar de la Riva Aguado

Gran Mestre Internacional | Director Tècnic FEVA

20190330 San Marino R09

Andorra vs Malta

20190330 San Marino R09

Vista sala de joc

20190330 San Marino R09

Mònaco vs San Marino

20190330 San Marino R09

Vista sala de joc

20190326 San Marino R03

Oscar de la Riva (AND)

20190330 San Marino R09

Jordi Fluvià (AND)

20190330 San Marino R09

Daniel Gómez (AND)

20190330 San Marino R09

Robert Alomà (AND)

20190330 San Marino R09

Raul Garcia (AND)