El gran mestre d’Albània Erald Dervishi campió del torneig. Raül Garcia millor jugador veterà

Aquest matí a les 9:30 hores ha començat la novena i darrera ronda del 5è Campionat dels Països francòfons que al llarg d’aquesta setmana s’ha desenvolupat a la població Tunísia de Yasmine Hammamet.

Un grup de sis jugadors empatats amb 6,5 punts lluitaven a les tres primeres taules per aconseguir la victòria i acaparar així les primeres posicions del torneig. El cert és que totes les partides han estat molt disputades i no hi havia un clar favorit ja que, en cas de victòria, els coeficients de desempat haurien de resultar determinants per decidir el campió d’aquesta edició.

Finalment, però, només un d’ells ha aconseguit la victòria, el gran mestre d’Albània Erald Dervishi que s’ha imposat amb les peces negres al representant monegasc Pierre Villegas. El seu triomf, combinat amb les taules dels altres encontres de la part alta li han permès guanyar el torneig en solitari amb 7,5 punts, convertint-se així en el nou Campió dels Països Francòfons.

Amb 7 punts trobem un ampli grup de jugadors amb la mateixa puntuació. Concretament, i segons ordre de classificació: Gilles Miralles (FRA), Thal Abergel (FRA), Fabrizio Bellia (ITA), Nikolay Legky (FRA), Mokliss El Adnani (MAR) i Yacine Barbaria (TUN). Aquest darrer és l’únic jugador no titulat del grup capdavanter i cal dir de pas que ha fet un gran torneig, superant rivals superiors, com va ser el cas de l’Óscar a la setena ronda.

Pel que fa als jugadors del Principat, els tres van aconseguir una victòria a la vuitena ronda i per tant tots ells havien de lluitar per un nou triomf en la darrera ronda per guanyar llocs en la classificació. Robert Alomà i Raül Garcia amb 6 punts, mentre que Oscar de la Riva es trobava amb 5,5 .

Precisament l’Óscar ha estat qui ha obtingut el triomf de manera més ràpida, en tant sols dotze jugades amb les peces blanques, ja que el seu rival, el tunisià Kamel Cheikh Mhamed ha comès una greu errada de càlcul al capturar un peó blanc enverinat, concretament el de b2. Com a resultat s’ha trobat amb la dama atrapada al mig del tauler, a la casella d4, motiu pel qual ha decidit abandonar i no seguir jugant. Amb aquesta victòria l’Óscar ha pogut encadenar dues seguides desprès de la derrota a la setena ronda per acabar en el lloc 15è amb 6,5 punts, en un torneig on ha jugat per sota del seu nivell.

En Robert ha sortit de l’obertura, una Siciliana Alapín, amb un clar avantatge posicional. Poc després s’ha materialitzat amb la captura d’un peó, però certament per imposar l’avantatge l’esperava per endavant una llarga partida. En diversos moments semblava que acabaria obtenint el punt, el que l’hauria permès empatar en la segona posició, però malauradament no ha encertat amb la manera correcta i el seu rival ha sabut simplificar la posició on el peó d’avantatge no era suficient, moment en el que s’han signat les taules. En Robert, també amb 6,5 punts, ha ocupat el lloc 8è de la classificació.

Per la seva banda en Raül tenia avui la partida més complicada dels nostres representants al jugar amb les peces negres enfront el número dos del rànquing, el jove mestre internacional francès Bilel Bellahcene. La posició resultant del mig joc era força complexa, amb opcions per ambdós jugadors. En la transició al final en Raül podia haver obtingut avantatge amb opcions de victòria, però no ha encertat en la tria de la millor continuació i finalment ha acabat perdent la partida. Malgrat aquest resultat final, la valoració del torneig realitzada pel Raül, amb 6 punts i el 27è de la classificació, és molt positiva ja que ha puntuat amb jugadors teòricament amb més ELO i ha posat les coses força complicades als dos primers jugadors del rànquing.

A més a més en Raül s’ha endut el premi especial com a millor jugador +65 dels països francòfons, un premi més que merescut i que no s’esperava!

A la tarda, de 16:00 a 18:30 hores, s’ha celebrat el torneig de partides llampec amb un ritme de 3 minuts per jugador amb un increment de dos segons per jugada. Si el torneig a ritme clàssic ja ha estat molt obert i sense favorits clars, amb el ritme ràpid encara més, ja que amb tant poc temps influeixen altres factors i s’igualen les forces.

Un cop disputades les 9 rondes cinc jugadors han empatat en el primer lloc de la classificació amb 7,5 punts, entre ells l’Oscar i el Robert ja que ambdós han fet un bon torneig. El sistema de desempat ha donat el podi final i malauradament tant sols un d’ells ha ocupat una de les places. Així, el campió ha estat en Thal Abergel (FRA), sots campió Oscar de la Riva (AND) i tercer Erald Dervishi. A la quarta plaça trobem Robert Alomà (AND) i en el cinquè lloc Fabrizio Bellia (ITA).

Passades les 20:00 hores, en una sala al costat de la sala de joc, s’ha celebrat el lliurament de premis, tant del torneig clàssic, l’actiu i el ràpid, així com els premis especials per trams, categoria femenina, categoria veterans i els millors jugadors tunisians. Ha comptat amb la presència del President de la FIDE, Kirsan Iliumyinov, el Ministre d’Esports de Tunísia, el President de la Federació Tunisiana d’Escacs i el president de l’AIDEF.

En general un torneig ben organitzat que busca, any rere any, ajuntar els millors jugadors dels Països Francòfons a l’hora que serveix com a punt de trobada per compartir experiències i diferents punts de vista sobre el nostre esport arreu del països de parla francòfona. Com a curiositat comentar que diversos representants d’altres països s’han interessat pel projecte escacs a l’escola que ja fa anys es realitza al Principat. Malgrat ser un petit país, el nostre programa d’escacs a les escoles gaudeix d’una molt bona reputació fora i esperem que les converses mantingudes serveixin per millorar-lo o per ajudar a la seva implantació en altres indrets.

L’any vinent una nova edició, en un principi sembla que a Albània, en un torneig que ja està més que consolidat dins del calendari esportiu de la nostra federació.

Erald Dervishi (ALB)

Erald Dervishi (ALB), campió del torneig

20171104 Lliurament de premis

President de la FIDE, Kirsan Iliumyinov

Raul Garcia (AND)

Raul Garcia (AND), millor jugador veterà

20171104 Lliurament de premis

Oscar de la Riva, sotscampió torneig ràpides

A continuació els enllaços oficials per poder seguir el torneig: