Amb la participació de Serni Ribera

Sitges és una ciutat ubicada al sud-est de Barcelona, rodejada del muntanyós parc del Garraf i és coneguda per les seves platges i el seu passeig marítim bordejat de grans mansions. El casc antic i els carrers del costat estan plens de tendes, restaurants i molts bar i discoteques d’ambient gay.

En aquest escenari és on es porta celebrant l’excel·lent torneig d’escacs de Sitges, arribant aquest any, en les dates del 12 al 22 de desembre del 2022, a la seva novena edició, amb participants de 2.700 elo FIDE o als seus voltants, jugadors de la categoria de Yu YANGYI, Han Moke NIEMANN, Jorden VAN FOREEST, i Ivan CHEPARINOV. 

Especial menció mereix la participació (o millor dit, la inscripció) a l’últim moment de NIEMANN, una grata sorpresa que ha estat probablement amagada fins al darrer moment per estalviar problemes o discrepàncies de jugadors que podrien qüestionar l’honorabilitat del genial jugador. Hem de recordar que NIEMANN s’ha fet famós per les declaracions i acusacions polèmiques del campió del mon, Magnus CARLSEN, respecte la utilització o ajudes electròniques i prohibides en les seves partides.

L’hotel on es celebra el festival és un hotel de luxe, ubicat al final del passeig marítim, on hi ha també situat un camp de Golf, amb tots els serveis. L’organització ha intentat cuidar tots els detalls, afegint al torneig d’escacs d’altres activitats en les que podien participar acompanyants dels jugadors no participants (taller de truita de patates, taller de paelles, cata de vins, etc). Fins hi tot l’organitzador es va ocupar de contractar un Gran Mestre per analitzar les partides d’aquells jugadors (principalment nens).

En el tornegi ha jugat el jugador del Principat en Serni RIBERA VEGANZONES, que sortia amb un rànquing inicial de 2.199 en el lloc 164 de 326 participants. El lector atent podrà comprovar que la posició inicial va comportar que la primera ronda va fer que el Serni s’enfrontés amb un jugador capdavanter del rànquing i així va passar.

El nostre jugador va jugar la primera ronda amb el Jordan VAN FOREST, un jugador de la elit, amb un rànquing de 2.690 elo FIDE, que ha arribat ha estar entre els 30 primers jugadors del mon amb 2.715 elo FIDE. La partida va ser molt llarga i ha estat una de les darreres en acabar de la primera ronda i sorprenent la va estar igualada pràcticament tota la partida fins a la jugada 80. Finalment, una errada en una posició taules fàcils en un final de dames, va comportar que abandonés dos jugades després. Llàstima pel resultat per una bona partida.

Serni va fer un total de 4’5 punts, perdent la penúltima ronda i guanyant la darrera per la no presència del rival. El resultat obtingut està per sota de les seves possibilitats inicials en atenció al seu rànquing, però la veritat és que ha estat un torneig molt fort, jugant amb 4 titulats, i lluitat partida a partida. De ben segur que en ocasions posteriors recuperarà la confiança per jugar en atenció a la seva motivació i nivell.

No voldria finalitzar la present crònica sense insistir en la qualitat de torneig en general, essent, fent excepció pot ser el torneig de Gibraltar, el millor torneig de la península; pel lloc, per l’organització, per l’Hotel i, òbviament, per la qualitat dels seus jugadors.

Web oficial del Sunway Chess Festival
Resultats i classificacions a chess-results
Galeria de fotografies a Flickr

2022 Sunway Sitges

Serni Ribera

2022 Sunway Sitges

Sunway Sitges sala de joc

Josep Ribera Baztan

Josep Ribera Baztan

Candidate Master | President GEVA