Fy Antenaina Rokotomaharo de Madagascar campió. Esteve Mateu acaba en l’onzè lloc

Del 7 al 13 d’octubre s´ha realitzat el 1er Festival d´escacs dels països francòfons a Marrakesch, organitzat per l’A.I.D.E.F (Association internationale des échecs francophones).

Han pres part al voltant de 70 jugadors de 15 països diferents ,entre ells un participant del Principat. Al mateix temps els dies 12 i 13 d’octubre es va realitzar una assemblea de l’organisme que va comptar amb la presència de diferents presidents i directius dels 25 països que formen aquesta associació. Entre ells, França, Bèlgica, Mònaco, Luxemburg, Suïssa, El Quebec i Andorra, i els països africans com Tunísia, Marroc, Costa d’Ivori, Madagascar, Senegal, Argelia, Mali, Congo, Burkina, etc.

Es va fer una renovació de la junta directiva, i es van tractar diferents temes organitzatius i econòmics, Es va decidir fer el 2º festival a Tunísia l’any vinent i mirar d’organitzar algun esdeveniment més. També es demanarà que en els propers jocs francòfons que es faran a Costa d’Ivori i siguin també els escacs.

El primer dia també es va tindre una reunió amb el Vicepresident de la FIDE, el Sr. Borg tractant diferents temes pel desenvolupament dels escacs a Àfrica i concretament als països de parla francesa. Així mateix el diumenge, l’ex-campió del món, Garry Kasparov també es va reunir amb es membres francòfons pel mateix tema. Es nota que al 2014 hi ha eleccions a la FIDE (a Tromso, Noruega), on es vol tornar a presentar i a Àfrica hi ha més de 45 vots que poden incidir de manera definitiva per que guanyi la candidatura actual o la de Kasparov. Així que tots dos van prometre moltes coses que ja es veurà si es compleixen.

Campió Fy Antenaina Rokotomaharo (Madagascar)

Campió Fy Antenaina Rokotomaharo (Madagascar)

Pel que fa a la vesant esportiva, Fy Antenaina Rokotomaharo ha guanyat els “1ères Rencontres Internationales des Échecs Francophones”. La jove promesa de només 14 anys de Madagascar ha aconseguit un total de 7 punts i mig. Amb la mateixa puntuació, però pitjor desempat, trobem el segon classificat Johan Karl Ribbergreen, representant de Mònaco. La tercera posició ha estat en solitari per Chafik Idrissi, el jugador local amb més ELO, amb 7 punts.

Esteve Mateu, única representació andorrana, ha quedat en onzena posició, en el grup format des del sisè fins al tretzè, amb 6 punts (5 victòries, 2 empats i 2 derrotes). Malauradament un d’aquests empats va ser en la última ronda, on en una posició guanyadora, els destrets de temps van ser decisius i li van impedir aconseguir un punt que l’hagués fet quedar en cinquena posició.

Tractant-se de la primera edició, la organització se’n va sortir prou bé, i el torneig es va poder realitzar sense gaires problemes. Només un petit incident va obligar a anul•lar la tercera ronda, afegint-ne una més en el penúltim dia de competició. La organització de les reunions de la Federació Francòfona, va ser impecable.

Garry Kasparov i Esteve Mateu

Garry Kasparov i Esteve Mateu

Garry Kasparov i Francesc Rechi

Garry Kasparov i Francesc Rechi

Reunio Presidents Països Francòfons

Reunió Presidents Països Francòfons

Reunió Presidents Països Francòfons

Reunió Presidents Països Francòfons amb Geofrey Borg (FIDE)