El noruec Jon Ludvig Hammer campió del torneig gràcies al desempat

Emoció fins el darrer moment per conèixer el campió d’aquesta disputada trentena edició del Open Internacional d’Escacs d’Andorra. Finalment quatre jugadors han finalitzat empatat amb set punts en el primer lloc del torneig i per tant el coeficient de desempat ha resultat decisiu per decidir el guanyador d’aquesta edició, malgrat que el cert és que qualsevol dels quatre jugadors mereixia el triomf final

Lliurament de premis

Natàlia Cusnir, Consellera d'Esports de La Massana

Com cada edició l’ordre del sistema desempat s’ha sortejat desprès de la darrera ronda sortint el «performance» com a primer criteri. El noruec Jon Ludvig Hammer ha estat el beneficiat i a quedat en el primer lloc amb tant sols quatre punts de diferència respecte el segon, el búlgar Kiril Georgiev, guanyador de la passada edició. La partida d’avui entre ells dos ha estat taules desprès d’arribar a una posició molt sòlida on les blanques potser mantenien un mínim avantatge, però mitjançant unes oportunes simplificacions la posició no donava per mes. Hammer ha fet un torneig molt seriós i ha estat un just guanyador si tenim en compte que guanyava en els quatre sistemes de desempat.

1r Jon Ludvig Hammer (NOR)

Campió del 30è Open d'Andorra, Jon Ludvig Hammer (NOR)

La tercera i quarta plaça han estat pels grans mestres espanyols Miguel Illescas i Julen Arizmendi respectivament. La partida d’avui entre ells ha finalitzat en unes taules ràpides després d’una repetició de jugades en l’obertura. En qualsevol cas ambdós jugadors han realitzat un bon torneig. Illescas sempre ha jugat en els primers taulers i fins el final ha mantingut opcions al títol, mentre que Arizmendi ha estat capaç de recuperar-se d’un mal inici amb derrota a la segona ronda per acabar atrapant al grup capdavanter.

Premi millor partida Baches vs Marin

Mihail Marin, guanyador de la millor partida del torneig

Amb 6,5 punts han acabat empatant un grup enorme, integrat per deu jugadors. Entre ells trobem diversos dels teòrics caps de sèrie, com l’hindú Parimarjan Negi, el peruà Julio Granda, el veneçolà Eduardo Iturrizaga o l’israelià Artur Kogan, tots ells jugadors de molt nivell acostumats a ocupar les primeres places. Amb aquesta puntuació també es troba el mestre internacional Alvar Alonso que ha realitzat un gran torneig aconseguint una norma de gran mestre, la única del torneig.

Alvar Alonso (ESP)

El jugador català Alvar Alonso ha aconseguit norma de gran mestre

Proba de la duresa d’aquesta edició és la presència de diversos grans mestres d’entitat en el grup de jugadors amb sis punts. Amb aquesta puntuació trobem dotze jugadors i entre ells l’argentí Fernando Peralta, el jugador d’Ucraïna Yuri Solodovnichenko, el romanès Mihail Marin que tot just s’ha endut el premi a la millor partida per la victòria que va aconseguir enfront l’espanyol Guillem Baches, o els espanyols Lluís Comas o Gabriel Del Rio.

David Norwood (AND)

Millor jugador del Principat David Norwood

Tot just amb sis punts es troba el millor jugador del Principat classificat, David Norwood, gràcies a la seva victòria en la darrera ronda. En David està recuperant el seu nivell i enguany ha realitzat un torneig molt seriós i sense cap mena de dubte cada cop és un jugador més perillós.

Amb 5,5 punts es troba en Daniel Jose desprès de fer taules amb la mestre internacional espanyola Olga Alexandrova, parella de Miguel Illescas. En Daniel ha sortit de l’obertura amb una posició molt bona i un peó de més, però malauradament després no ha sabut concretar la victòria. En Joan Fernández s’ha quedat amb 5 punts desprès de perdre avui, els mateixos que Marc Simonet que avui també ha perdut. L’actuació d’en Daniel i Joan ha estat molt bona i sense cap mena de dubte el torneig ha estat una bona proba per preparar-se de cara a les olimpíades d’escacs que es celebraran a finals d’agost a Istanbul.

Julen Arizmendi (ESP)

Julen Arizmendi (ESP)

Esteve Mateu ha finalitzat amb 4,5 punts i Marc Pericas amb 4. Ambdós han jugat amb una mitjana d’ELO superior al seu i per tant han millorat el seu rànquing. En Marc Torrent ha fet 3,5 punts i Marc Obregon, Benet Pantebre, Josep Maria Gorgues i Arnau Jansat han acabat amb 3.

Mihail Marin (ROM) vs Mark Berkovich (ISR)

Mihail Marin (ROM) vs Mark Berkovich (ISR)