Quan tant sols queden unes hores perquè comenci el 30è Open Internacional d’escacs d’Andorra l’organització es mostra, malgrat trobar-nos en valors lleugerament inferiors al 2011 (153 jugadors), molt satisfeta amb la inscripció ja que fins el moment ens trobem amb 150 jugadors inscrits, xifra destacable en l’època de crisi actual.

Malgrat les habituals baixes e incorporacions de darrera hora, es preveu un volum de jugadors similar al de la passada edició i per tant es consolida el grup de participants. Si afegim el volum de familiars acompanyants, una cinquantena, es preveu estar al voltant de les 200 persones que es donaran cita del 21 al 29 de juliol a l’Hotel Sant Gothard i que per tant passaran prop de 10 dies al Principat.

Pel que fa al rànquing de jugadors inscrits, cal destacar que aquesta serà l’edició més forta en els 30 anys d’història, amb 20 grans mestres, 14 mestres internacionals i 8 Mestres FIDE, sense comptar les titulades femenines (1 Gran Mestre i 7 Mestres internacionals), així com la participació de molts jugadors joves amb una important projecció internacional. De fet serà la primera vegada que en el nostre open es donin cita 7 jugadors amb un ELO superior als 2600, gens habitual en opens similars del nostre entorn.

El número 1 del torneig serà novament el gran mestre búlgar Kiril Georgiev, vigent campió del nostre open i que actualment es troba en el lloc 69è del món amb un ELO de 2680.

Kiril Georgiev (BUL)

Kiril Georgiev

Els altres participants destacats i que sense cap mena de dubte li posaran les coses molt complicades al gran mestre búlgar, són els següents jugadors:

– El gran mestre hindú Parimarjan Negi (ELO 2661) que amb tant sols 19 anys debuta en el nostre torneig i que tots just el passat mes de maig va convertir-se en el nou campió d’Àsia.

– El gran mestre peruà Julio Granda (ELO 2657), quart jugador per rànquing Iberoamericà i guanyador de multitud de tornejos.

– El gran mestre noruec Jon Ludvig Hammer (ELO 2638), company de selecció del número u mundial, Magnus Carlsen, segon jugador del seu país i que també visita per primera vegada el Principat.

– El gran mestre veneçolà Eduardo Iturrizaga (ELO 2628), sisè jugador iberoamericà que ja va participar el 2011.

– El gran mestre argentí Fernando Peralta (ELO 2602) que va guanyar l’open d’Andorra l’any 2006.

– El gran mestre espanyol Miguel Illescas (ELO 2601), campió absolut d’Espanya en 10 ocasions i un dels jugadors amb més història de l’estat veí.

Altres jugadors destacats de la present edició són els israelians Dan Zoler, guanyador del open 2010 i recent vencedor de l’Obert de Benasque amb 400 jugadors participants, i Artur Kogan un habitual de les nostres terres. Els experimentats grans mestres Solodovnichenko i Dgebuadze, que ens visitaran per primera vegada, i els espanyols Julen Arizmendi, Gabriel del Rio, Marc Narciso, Lluís Comas i el vigent Campió d’Espanya Absolut, el jove català de 20 anys, Alvar Alonso. També podem citar els grans mestres Mihail Marin, Kristian Szabo i David Berczes, que acostumen lluitar per la part alta dels tornejos on participen.

Mereixen també una menció destacada alguns participants no tant coneguts, com Twan Burg, Adrien Demuth i Xavier Vila tots ells joves i en projecció. També pren part la millor jugadora espanyola, i dona de Illescas, la gran mestre femenina Olga Alexandrova.

Per acabar citar que enguany l’equip olímpic veneçolà al complet jugarà el nostre torneig dins d’un circuit per Europa de cara a preparar les olimpíades d’Istanbul que es celebraran del 27 d’agost al 10 de setembre.

La representació dels jugadors del Principat estarà encapçalada novament pel Gran Mestre David Norwood i que en aquests moments seria el 20è del rànquing inicial. A continuació trobem els jugadors integrants de l’equip olímpic andorrà, els Mestres FIDE Marc Simonet i Raül Garcia, Daniel Jose i Joan Fernández. Cal destacar també la participació d’Esteve Mateu o el campió juvenil d’Andorra Marc Pericas, així com una nodrida representació dels jugadors més joves del Principat com Marc Torrent, Marc Obregon, Diana da Rocha, Maria Galera i Arnau Jansat entre d’altres

Com en les darreres edicions el Open Internacional d’Escacs d’Andorra serà vàlid pel IXè Circuït Català d’Oberts Internacionals que té el patrocini de la Generalitat de Catalunya, i també es retransmetran en directe per internet a través de la web oficial del torneig (FEVA), www.escacsandorra.com les partides dels quatre primers taulers.

L’organització té previst realitzar diferents activitats al llarg del torneig on les més destacades serien una visita a Caldea i el Gran Prix de partides ràpides que es celebrarà a la plaça del Poble d’Andorra la Vella el diumenge 22 de juliol pel matí.

Per deixar-vos amb un tast del que veurem aquest any, a continuació teniu les partides, amb breus anàlisis, que es van presentar al premi a la millor partida de la passada edició.