Sergio Gómez, Damià Allongué i Boni Pérez campions del Festival!

Una nova edició del Festival Escolar de Nadal d’Escaldes per edats, concretament la vintena, s’ha celebrat aquest diumenge 17 de desembre al Pavelló Prat Gran coincidint en aquesta ocasió amb les eleccions comunals realitzades al país.

El GEVA ha aconseguit fer d’aquest un dels més desitjats pels nens i nenes aficionades als escacs i una vegada més ha estat possible gràcies al patrocini del Comú d’Escaldes-Engordany.

Com a curiositat dir que ha estat la primera vegada que el Festival s’ha realitzat un diumenge al matí en lloc de dissabte. Malgrat tot el canvi ha mantingut la xifra habitual d’inscrits ja que aquestes es van haver de tancar el dimecres 13 de desembre a la nit, moment en que el formulari on-line va arribar als 120 jugadors, quantitat límit si sumem els inscrits entre les tres categories.

Malauradament però, unes 20 baixes van deixar la xifra total en uns 100 jugadors. Una llàstima que no hagin avisat a l’organització d’aquest fet de darrera hora ja que hi va haver jugadors sense plaça que al trobar-se el formulari tancat van decidir no provar sort a darrera hora.

20231217_Festival Escolar Nadal (141)

Una vegada més la categoria sub8 ha estat la més nombrosa amb la participació final de 56 jugadors dels 70 preinscrits, una quantitat realment considerable si tenim en compte que eren nens en la franja 6-8 anys.

Tot i ser una categoria molt oberta, el guanyador, amb claredat, ha aconseguit resoldre totes les partides amb victòria sumant 7 punts. Sergio Gómez ha demostrat, per tant estar a un nivell realment superior a la resta de participants. Amb 6 punts Sofia Ferrone i Nico Medrano, ambdós amb la mateixa puntuació, però amb la Sofia ocupant la segona plaça gràcies al seu millor desempat. Gran torneig dels dos que van saber resoldre amb eficàcia la majoria de les partides malgrat que no van poder amb el campió.

Aquesta categoria, al ser la més nombrosa, tenia fins a 15 premis. Amb 5½ punts trobem un grup de tres jugadors que van ocupar les places del quart al sisè, mentre que quatre jugadors amb 5 punts ho feien del setè al desè. El grup de puntuació amb 4½ era més ampli, integrat per deu jugadors així que els cinc amb millor desempat foren els darrers en escollir la joguina que hi havia de regal.

20231217_Festival Escolar Nadal (69)

A la categoria sub10 han pres part 34 jugadors i en aquest cas el nivell és més elevat o al menys hi ha jugadors amb més experiència que ja han passat abans per aquest tipus de competició quan pertanyien a la categoria sub8.

En aquest cas també ha hagut un clar dominador ja que amb 7 de 7 en Damià Allongué ha estat el campió al superar tots els seus rivals. De fet amb 6 punts, ocupant la segona plaça en solitari, trobem Gael Reyes amb derrota només davant el campió. Aquests dos jugadors foren també primer i segon, però intercanviant posicions, del Campionat Escolar de La Massana celebrat al mes de maig així que sembla que entre ells mantenen una dura pugna per ser els millors d’aquesta categoria.

A continuació, amb 5 punts, tres jugadors més, Yannick Leyva, Alec Fernández i Ian Santos que van completar un bon torneig. En aquesta categoria es van lliurar fins 13 regals així que van agafar premi els jugadors amb 4½ i també els que van arribar als 4 punts.

20231217_Festival Escolar Nadal (153)

A la categoria sub12 ha estat precisament la més perjudicada per les baixes de darrera hora. Fins 15 jugadors es van inscriure mitjançant el formulari on-line però només 8 es van presentar així que es va realitzar per sistema suís un torneig que hauria estat millor per format lliga. Esperem que això no torni a succeir en futures edicions ja que malauradament altera les previsions per part de l’organització.

En aquest cas, en Boni Pérez, un jugador molt més experimentat en competició que la resta ha guanyat el torneig sense gaires complicacions amb 7 de 7 com també va fer en el Campionat celebrat a La Massana. La lluita s’ha centrat doncs en completar el podi ja que com va succeir el 2022 en aquesta categoria, degut a la poca quantitat de participants, només hi havia tres premis.

La segona plaça amb 5 punts ha estat per en Lev Cherngovskii en la que ha estat la seva primera participació en un campionat al Principat. Amb 4 punts dos jugadors empatats, Lluc Pérez i Anton Armengol, on la tercera posició ha estat per en Lluc gràcies al seu superior coeficient de desempat.

El lliurament de premis ha estat a càrrec del President del GEVA, en Josep Ribera, acompanyat del President de la FEVA, Francesc Rechi. A part dels regals, s’ha lliurat una medalla de record per tots els participants, en una jornada on ha destacat com en totes les edicions, el fair-play i la companyonia entre tots els jugadors.

Des d’aquesta plana web i aprofitant la crònica del torneig, volem agrair una vegada més el suport del Comú d’Escaldes-Engordany. Ja són 20 edicions d’una prova que s’ha consolidat en el calendari escolar i que sense cap mena de dubte fa les delícies dels més petits tot just quan arribem a les festes nadalenques.

A continuació les classificacions del torneig i una petita selecció de fotografies. Recordeu que podeu visitar la galeria de la FEVA a Flickr on en trobareu moltes més!