El gran mestre Tomas Sosa (ARG) campió. Bona actuació dels representants del Principat.

Aquest dissabte 9 de desembre s’ha celebrat la primera edició del Campionat Iberoamericà d’escacs ràpid, organitzat per la Federación Iberoamericana de ajedrez (FIBDA) i “elllobregat Open Chess Tournament”. Després de nou edicions celebrant-se en format clàssica; l’última celebrada fa res a Panamà, amb la participació d’Oscar de la Riva; ara la FIBDA també està obrint aquesta competició a altres formats de forma paral·lela.

L’edició d’enguany ha estat tot un èxit participatiu amb més de 150 participants de més de 12 federacions diferents, entre els quals 69 titulats. El fet d’aprofitar les instal·lacions del “elllobregat Open Chess Tournament” i que el torneig coincidís entre aquest i el “Sitges Sunway Chess Festival” han contribuït a un escenari ideal per la celebració d’aquesta competició.

El format ha estat un sistema suïs a 9 rondes a ritme de 15 minuts més 5 segons d’increment per jugada. Aquest ritme, que dona peu a partides amb menys precisió i emoció, ha provocat que aviat hi haguessin grans sorpreses com la derrota de Paco Vallejo, número 1 del rànquing, en la segona ronda.

Finalment, el campió ha estat el Gran Mestre argentí Tomàs Sosa, en solitari amb 8 punts. La segona posició pel Gran Mestre espanyol Alexei Shirov, també en solitari amb 7½ punts; mentre que la tercera posició s’ha decidit pels desempats amb 7 punts, essent aquesta pel Gran Mestre xilè Cristobal Henriquez, que tot just fou el Campió Iberoamericà ara fa uns dies a Panamà.

Pel que fa la expedició andorrana, ha comptat amb 4 jugadors amb molt bons resultats. El millor ha estat Serni Rivera en 35ena posició amb 5½ punts, qui continua amb la seva dinàmica de bons resultats. Tot i no estar el tot inspirat durant el matí, havent de capgirar diverses partides amb desavantatge; a la tarda ha demostrat el seu joc puntuant contra rivals d’ELO superior com els mestres internacionals Lazaro Lorenzo i Filemon Cruz.

La resta de representants andorrans van acabar amb uns meritoris 4½ punts. En Cristofer Luke ha quedat 66è, destacant la seva victòria contra el Gran Mestre colombià Alder Escobar i les taules contra el Mestre Internacional veneçolà Jose Rafael Sequera. L’Esteve Mateu ha quedat 69è, en el seu cas destacar les taules contra els Mestres Internacionals Fabian Fiorito (Argentina) i Victor Manuel Vehi (Catalunya). Josep Maria Ribera ha acabat en 79ena posició, en el seu cas va tenir un difícil inici de torneig, però en les rondes de la tarda va aconseguir revertir la situació.

Per més informació visiteu els següents enllaços:

Resultats i classificacions a Chess-Results.
Galeria FEVA a Flickr.
Federació Iberoamericana d’Escacs.

20231209 Iberoamericà Rapid

20231209 Iberoamericà Rapid

20231209 Iberoamericà Rapid

Esteve Mateu Guiu

Esteve Mateu Guiu

Jugador GEVA-CEA