Victòria d’Andorra amb un punt d’avantatge respecte Fèroe i Luxemburg.

Del 29 d’octubre al 4 de novembre s’ha celebrat a Jersey, concretament a St. Helier la seva capital, la 8ena edició del Campionat d’Europa dels Petits Estats per equips on han pres part les 10 nacions que conformen l’ESNA (European Small Nations Association), és a dir Andorra, Guernsey, Illes Fèroe, Jersey, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Mònaco, San Marino i Xipre.

Jersey és una de les illes del canal de la mànega, concretament la més gran d’elles amb una superfície de 118,2 Km2 i una mica més de 105.000 habitants. Malgrat que Jersey no forma part del Regne Unit ni de la Unió Europea, la seva representació internacional i bon govern depenen del Regne Unit segons podem llegir a la vikipedia tots aquells que tinguin una mica de curiositat!

La seu del torneig, organitzat pel Jersey Chess Club, ha estat el Pomme d’Or Hotel, situat davant el port i al centre de la ciutat. Amb quatre estrelles a acollit als jugadors de totes les seleccions que han gaudit d’un bon servei, tant per les habitacions, com pels bufets d’esmorzar i sopar amb varietat de productes i tria.

Amb aquestes condicions es va inaugurar el torneig el dissabte 28 d’octubre a l’ajuntament de la ciutat, amb un cocktail de benvinguda que va servir per retrobar-se amb la majoria de jugadors en un ambient distès, ja que molts d’ells havien pres part en edicions anteriors, com les més recents, Malta 2021 i San Marino 2019.

A l’endemà, tret de sortida del torneig i a les 15:00 hores Andorra s’estrenava enfront de San Marino, que malgrat disposar de jugadors teòricament més fluixos segons el seu ELO, portava novetats en l’equip que havia presentat en edicions anteriors. Andorra va començar amb bon peu amb una clara victòria per 4-0 encarant així amb bones sensacions la ronda doble del dia següent.

A la segona ronda, que començava les 10:00 hores, Andorra aconseguia el mateix resultat, 4-0, en aquesta ocasió davant Guernsey malgrat que aquí cal reconèixer que es va tenir molta sort en el quart tauler on en Josep Mª Ribera va guanyar un final que va tenir perdut i on taules hauria hagut de ser el resultat final si el seu rival no hagués passat per alt els recursos del jugador andorrà.

El mateix dia, però a les 16:00 hores, un matx teòricament més complicat davant Xipre, afegint el handicap de la ronda doble que va provocar que en Josep Mª Ribera només disposes de 45 minuts entre partida i partida, el just per dinar i tornar a sentar-se davant el tauler! Victòria ajustada, 2½ a 1½ amb tres taules i victòria de Felipe en el segon tauler. Bon resultat que ens permetia col·locar-nos al capdavant de la classificació amb 3 encontres guanyats.

La quarta ronda, el 31 de novembre a les 15:00 hores, era un altre dels matxos complicats. Les Illes Fèroe fou el vencedor del la setena edició celebrada el 2021 a Malta on Andorra va perdre el matx per la mínima. En aquesta ocasió, però, havien començat amb derrota la primera jornada davant Luxemburg i per tant això ens donava una mica més de marge. Al final 2-2 en un matx molt lluitat que es podia haver guanyat per la mínima si en el primer tauler Oscar de la Riva no hagués desaprofitat un avantatge decisiu en els destrets de temps. Taules en els taulers 1 i 3, derrota de Josep Mª en el quart i nova victòria de Felipe que encadenava així la quarta consecutiva.

L’u de novembre tocava nova jornada doble. A les 10:00 davant l’equip local, Jersey, a qui es va guanyar clarament 3½ a ½, cedint taules Felipe enfront un jugador teòricament inferior, Jem Gurner, però que va demostrar al llarg del torneig que el seu nivell real era molt més alt que el que indicava el seu ELO. Amb aquesta victòria a les 16:00 matx més complicat davant Mònaco, però el cert és que finalment la victòria fou força clara per 3-1 amb Serni Ribera i Felipe Porras puntuant amb eficàcia una vegada més.

A manca de 3 rondes Andorra encarava la recta final amb la mateixa puntuació que Luxemburg, és a dir 5 victòries i un empat. El matx de la ronda 7, per tant, podia resultar decisiu de cara a la lluita per la primera plaça. Així l’encontre amb Luxemburg fou dur i llarg resolent-se amb victòria 2½-1½ gràcies al punt assolit en el quart tauler per en Josep Mª Ribera davant Pierre Gengler a qui va guanyar amb claredat malgrat que aquest havia realitzat un ple de victòries fins el moment.

Així, un cop en solitari al capdavant de la classificació, tot depenia de nosaltres. A la ronda 8 nova victòria enfront Malta per 3-1 on novament Josep Mª Ribera sumava per l’equip juntament amb l’Oscar de la Riva.

La ronda 9, amb Liechtenstein es presentava com un matx assequible on amb només l’empat 2-2 Andorra es proclamaria campiona d’aquesta edició. Però com ja se sap en l’esport sempre cal lluitar i patir fins el darrer moment i malgrat que el resultat de 3-1 sembla una victòria còmoda, el cert és que llevat la partida del Serni el el tercer tauler on es va desfer del seu rival amb facilitat, les altres tres es van decidir prop de les cinc hores de joc.

Finalment Andorra va poder repetir el triomf assolit el 2019 a Malta i per segona vegada s’endú l’or en el Campionat dels Petits Estats d’Europa per equips. A nivell individual destacar les actuacions de Felipe Porras i Serni Ribera, millors jugadors en els seus respectius taulers, segon i tercer, mentre que Oscar de la Riva i Josep Mª Ribera foren els segons en els seus. Si mirem les estadístiques a més la nostra selecció només va perdre una partida de les 36 que va jugar prova de la solidesa dels jugadors del Principat i un detall important per valorar la seva victòria final.

Per més informació visiteu els següents enllaços:

Web oficial, Jersey 2023
Crònica European Chess Union
Resultats i classificacions a chess-results
Galeria Fotografies a Flickr

2023 European Small Nations

Oscar de la Riva i Felipe Porras

2023 European Small Nations

Andorra vs San Marino

2023 European Small Nations

Andorra vs Malta

2023 European Small Nations

Campions!

2023 Small Nations Jersey

Serni i Josep Mª Ribera

2023 European Small Nations

Luxemburg vs Andorra

2023 European Small Nations

Sala de joc

2023 European Small Nations

Campions!

Oscar de la Riva Aguado

Oscar de la Riva Aguado

Gran Mestre Internacional | Director Tècnic FEVA