Amb Andria Ercoli (sub14) i Serni Ribera (sub16)

Del 5 al 14 de setembre s’han celebrat a la població romanesa de Mamaia els “European Youth Chess Championship” sub8-sub18 en categoria oberta i femenina.

Sumant totes les categories hi han pres part més de 900 jugadors i amb representació de fins 47 països. Per part andorrana els nostres representants han estat dos, en Andria Ercoli a la categoria sub14 amb un ELO de 1323 ocupant el lloc 93 del rànquing inicial sobre 99 jugadors, i Serni Ribera a la categoria sub16, amb un ELO de 2106 i amb la posició 41 del rànquing de la seva categoria sobre 91 jugadors.

Mamaia és la zona més popular de Romania com a destí turístic, així situada just al nord de la ciutat de Constança, aplega un munt de complexes hotelers, restaurants i apartaments al llarg dels seus 8 kms de platja entre el mar negre i el llac Siutghiol.

Les delegacions, per tant, es trobaven repartides entre diversos hotels, alguns a prop de la sala de joc i d’altres, com el nostre cas, allunyades a una distància de 3 kms, concretament a les instal·lacions del Phoenicia Resort on es trobaven molts països. Per facilitat l’accés al torneig s’ha disposat cada dia d’un bon servei d’autobusos per recórrer la distància i dur els jugadors amb temps suficient a les instal·lacions del Restaurant Dorna, sala de joc del torneig.

En el nostre cas particular, malgrat la distància, les condicions pel torneig han estat bones. Un bon hotel amb habitacions espaioses i un buffet ampli, bé no fins el darrer dia, ja que poc a poc la tria va anar minvant degut a que sembla que les instal·lacions es tanquen de cara a la tardor i l’hivern.

Pel que fa la sala de joc aquesta, degut al nombre de participants, es va separar en dues. D’una banda les categories sub8 i sub10, d’altra de sub12 fins sub18. Això ha suposat una incomoditat per les delegacions nombroses que tenien els jugadors separats en dos espais a una distància d’uns 500 metres. Pel que fa a la sala on han estat els nostres representants era correcta, però en alguns espais hi havia una certa manca de llum.

El pitjor, però, ha estat l’espai habilitat pels acompanyants, bé siguin pares, entrenadors o caps de delegació. El correcte seria dir que aquest espai no existia, sent el mateix una carpa plena de cadires on tots s’havien de col·locar buscant les zones de més ombra. És a dir, ni sala d’anàlisis ni espai agradable on passar les hores al llarg de les partides.

Si tenim en compte que només dotze es podien seguir on-line i que l’accés als caps de delegació estava limitat a deu minuts a les dues i a les quatre hores de joc, no hi havia gaire a fer. Entenc tots els controls anti-trampes i que es limiti l’accés, però no aconseguit entendre com un campionat d’Europa no pensa una mica més en les condicions que es troben tots els acompanyants… Sembla ser que l’edició anterior que aquest esdeveniment es va celebrar a Mamaia la sala de joc era molt millor, així que vull pensar que potser a estat un problema de darrera hora, però un torneig amb nens d’aquestes edats ha de ser una mica més agradable per tots els que hi assisteixin.

Un cop feta aquesta crítica anem a centrar-nos al que realment ens interessa, és a dir el resultat dels nostres jugadors. A sub14, i ocupant un dels darrers llocs del rànquing inicial degut al seu baix ELO, estava clar que l’Andria tindria un torneig molt dur. De fet així ha estat ja que els nou rivals als que s’ha hagut d’enfrontar el superaven en rànquing.

L’Andria, però, ha sabut jugar força bé les partides i malgrat que la no va tenir un bon inici, va saber anar de menys a més acabant el torneig amb 3 victòries a les quatre darreres partides. Amb això ha assolit 4 punts de 9 superant amb escreix el seu número de sortida (ha acabat el 74è) i amb una pujada de 109 punts ELO. Està clar que si de cara a la propera temporada treballa més pot continuar millorant el seu nivell i esperem que aquest torneig li serveixi com a motivació!

A sub14 el campió ha estat el jugador d’Azerbaidjan Rustam Rustamov amb uns impressionants 8 de 9. El cert és que ha estat tota una sorpresa si tenim en compte que sortia en el lloc 41 del rànquing amb només 1995 punts d’ELO! Queda clar doncs que en aquestes edats l’ELO no és pas una dada important i el que cal veure és la força real dels jugadors que es troben en constant evolució, la majoria amb alts i baixos! La segona plaça ha estat per Benik Agasarov (ARM) i el tercer lloc per Baptiste Lissillour (FRA).

El Serni és un jugador més experimentat, però jugar a la categoria sub16 d’un campionat d’Europa tampoc és una tasca senzilla. Després d’un mal estiu on potser els resultats no l’havien acompanyat plantejava el torneig amb ganes i optimisme, conscient però que hauria de jugar molt concentrat si volia realitzar una bona actuació.

Així va tenir un bon inici de torneig, guanyant la primera ronda i encadenant tres taules de manera consecutiva davant rivals teòricament superiors on de fet va tenir bones opcions de victòria davant algun d’ells, com el cas dels mestres FIDE Dimitrios Makridis (GRE) a la segona ronda i de Rajat Makkar (FRA) a la quarta ronda, jugador que finalment han ocupat el quart i el cinquè lloc de la classificació respectivament.

A continuació dues victòries consecutives i per tant 4’5 punts de 6 partides i jugant la setena ronda al quart tauler. Malauradament dues derrotes a les rondes 7 i 8 en dues partides on va haver d’anar a remolc tota l’estona i en les que quan va remuntar no disposava de temps per fer-ho, el van deixar un sabor agredolç. Victòria important però a la darrera ronda per acabar amb 5’5 de 9 ocupant el lloc 17è de la classificació final i també amb una millor de 105 punts d’ELO.

Per decidir el campió de la seva categoria ha calgut recòrrer als desempats ja que fins 5 jugadors han quedat al capdavant amb 7 punts. El campió ha estat el mestre FIDE Jakub Seemann (POL), segona posició per Diego Macias (ESP) i tercer Jachym Nemec (CZE).

Bon torneig, per tant, dels nostres jugadors que han gaudit d’una bona experiència i han demostrat que poden lluitat amb molts dels representants europeus de la seva edat en l’actualitat. Esperem que continuïn amb treball i ambició per assolir fites més altes!

Acomiadem la crònica felicitant a tots els campions, i també a tots els participants, en especial després d’aquests deu dies de tensió i competició, però sobretot per les noves amistats i esportivitat i respecte entre tots els assistents.

En els enllaços següents podeu trobar tota la informació:

Web Oficial Euro Mamaia 2023
chess-results Categoria sub14
chess-results Categoria sub16
Galeria de fotografies a Flickr

2023 Campionat Europa Edats

Andria Ercoli (sub14)

2023 Campionat Europa Edats

Andria Ercoli (AND) vs Yehonatan Azoulay (ISR)

2023 Campionat Europa Edats

Andria Ercoli (AND) vs Kjartansson, Matthias B. (ISL)

2023 Campionat Europa Edats

Andria Ercoli i Serni Ribera

2023 Campionat Europa Edats

Serni Ribera (sub16)

2023 Campionat Europa Edats

Serni Ribera (AND) vs Rajat Makkar (FRA)

2023 Campionat Europa Edats

Serni Ribera (AND) vs Roman Dehtiarov (UKR)

2023 Campionat Europa Edats

Sala de joc

Oscar de la Riva Aguado

Oscar de la Riva Aguado

Gran Mestre Internacional | Director Tècnic FEVA