El valencià Diego Macías campió d’Espanya. Serni Ribera s’acomiada amb victòria en una actuació discreta

Aquest matí s’ha celebrat la darrera ronda del Campionat d’Espanya sub14 i el Serni Ribera, representant del nostre país, s’ha acomiadat del mateix de la millor manera, és a dir guanyant i a l’hora realitzant una bona partida.

La seva rival ha estat la jugadora catalana Júlia Pinyol, aparentment amb poc rànquing, però que certament estava realitzant una bona actuació, puntuant amb jugadors teòricament superiors.

Amb les peces blanques el Serni, sortint de l’obertura, ha realitzat un pla molt incisiu, aprofitant una imprecisió del rival, i ràpidament ha pres la iniciativa guanyant un peó i deixant el rei negre exposat. L’avantatge obtingut era molt clar pels mòduls d’anàlisi, però en plena partida les coses no eren tan senzilles ja que les negres han trobat una defensa activa mobilitzant els cavalls pel centre. Aquesta vegada, però, el jugador andorrà ha estat encertat en el càlcul de variants i ha aconseguit la victòria gràcies a un atac directe sobre el rei rival.

Amb aquesta victòria en Serni ha acabat amb 5’5 punts i el lloc 39è de la classificació. El cert és que no ha estat una bona actuació i ha perdut ELO i punts de rànquing. En qualsevol cas ha estat un torneig fort, on els jugadors sortien amb menys ELO de la seva força real.

Segurament l’any de pandèmia ha afectat al nivell general del torneig ja que molts d’aquests joves jugadors gairebé no han pogut mostrar els seus coneixements i evolució en els darrers mesos al haver-hi moltes competicions suspeses. El resultat, per tant, ens l’hem de prendre per treballar en els punts dèbils i millorar-los de cara a futures competicions. Amb 14 anys la projecció dels jugadors és molt gran i una de les virtuts del Serni és lluitar i no venir-se avall quan les coses van maldades. Segur que aquest petit sotrac li permetrà recuperar-se encara amb més força, aprenent dels errors comesos per no tornar-los a repetir.

Pel que fa a la classificació final, el torneig s’ha decidit al final ja que la darrera partida en acabar ha estat precisament la del primer tauler on, en funció del resultat, podia variar l’ordre del podi. L’encontre entre Javier Habans i Diego Vergara ha finalitzat en taules després d’una estranya partida on ambdós han tingut les seves possibilitats per aconseguir la victòria.

Amb aquest resultat dos jugadors han acabat amb 8 punts de les 9 rondes disputades i el principal beneficiat ha estat qui jugava a la taula dos, el valencià Diego Macías que havia guanyat amb relativa facilitat al jugador canari Omar Oudeh. Amb la mateixa puntuació que l’asturià Vergara s’ha vist beneficiat pel millor desempat, convertint-se així en el nou campió d’Espanya. El favorit per ELO, el navarrès Javier Habans, s’ha vist relegat al tercer lloc amb 7’5.

Des d’aquesta crònica cal felicitar als tres, i fer-ho extensiu a tots els jugadors que hi han pres part. Les normes i protocols actuals fan més complicat jugar els tornejos i si a sobre li afegim la tensió que es viu en un torneig d’aquestes característiques on molts nens s’han preparat al llarg de l’any per arribar-hi, només queda encoratjar-los perquè continuïn motivats per aprendre i millorar de cara a trobar-se en futures edicions.

A continuació els enllaços oficials per seguir el torneig.

Federación Española de Ajedrez
Resultats i classificacions a info64
Retransmissió en directe chess24
Galeria de fotografies a Facebook
Galeria de fotografies a Flickr

Oscar de la Riva Aguado

Oscar de la Riva Aguado

Gran Mestre Internacional | Director Tècnic FEVA