Serni Ribera Campió de Catalunya sub14 per segon any consecutiu. Bona actuació dels representants andorrans a les finals catalanes per edats.

Durant les vacances de Setmana Santa, del 26 de març al 1 d’abril s’ha celebrat a la població de Salou el Campionat de Catalunya per edats 2021, repetint la seu utilitzada al setembre del 2020, l’Hotel Salou Park.

El torneig s’ha pogut realitzar de manera presencial i complint tots els protocols esportius perquè l’esdeveniment es pogués realitzar i fos segur per tots els participants tal i com es pot veure en les bases publicades per la Federació Catalana d’Escacs, d’obligatori compliment per tots els jugadors.

La participació global, donades les circumstàncies que estem vivint, ha estat força bona, ja que entre totes les categories, de sub8 a sub20, han pres part prop de 400 jugadors.

Pel que fa a la delegació andorrana aquesta ha estat formada per 8 representants del GEVA-CEA, Josep Mª Ribera Veganzones i Àlex Alcón Llosada a la categoria sub18/20, Marc Martínez Gámiz, Jaume Alcón Llosada i Ariadna de la Riva Real a sub16, Serni Ribera Veganzones a sub14 i Andria Ercoli juntament amb Jana de la Riva Real a sub12.

El torneig, per molts el retorn a la competició, presentava diversos reptes:

  1. D’una banda la tornada dels nostres jugadors després de passar un any gairebé en blanc pel que fa a les competicions presencials. És cert que tots ells han jugat regularment per internet però no cal oblidar que en aquest cas s’utilitzen ritmes ràpids i per tant l’estil de joc que s’utilitza a les partides és més intuïtiu i especulatiu, res a veure amb els escacs tradicionals. Això pot suposar un problema a l’hora de tornar a la competició ja que es poden agafar hàbits que són negatius en els escacs clàssics.
  1. També era una incògnita el nivell real dels jugadors. Després d’un any sense competicions era clar que tots havien estudiat i preparat moltes coses noves, per tant el nivell podia haver variat ostensiblement en un any. Calia centrar-se i esperar sempre coses noves en les partides de les que prèviament no es tenia informació.
  1. L’altre problema és l’esforça maratonià que suposa un esdeveniment d’aquestes característiques. Són 9 partides en només sis dies. És cert que són joves i ho aguanten, però sobretot quan el seu estat de forma és bo gràcies a la pràctica continuada i en aquest cas el ritme de tornejos era zero. Això implica que en un torneig important cal tornar a recuperar les sensacions de joc i confiança davant el tauler i evidentment no és gens senzill.
  1. El darrer entrebanc, més que generalitzat, era personal, i en aquest cas em refereixo al Serni Ribera. Cal recordar que el Serni, a l’edició de setembre 2020 va proclamar-se Campió de Catalunya sub14 i per tant era el principal favorit per revalidar el títol, fet que com tots sabem no és evident ja que hi havia diversos rivals que portaven al cap posar-li les coses molt difícils a l’hora que havia de gestionar ell mateix la pressió afegida de sentir-se favorit i d’haver de lluitar de nou per la primera plaça de la categoria.

En aquest darrer punt el Serni ha demostrat que ara per ara és el millor jugador sub14 i per fer-ho ha estat capaç de superar la pressió i els rivals amb uns impressionants 8 de 9 acabant en solitari en el primer lloc i revalidant així el títol de Campió de Catalunya sub14 per segon any consecutiu.

Sortint amb el número dos del rànquing va començar amb uns impressionants 6 de 6 superant entre ells al número u, el jugador del Salauris Club d’Escacs Alexander Domene, a qui va guanyar en una partida de tall posicional precisament evitant l’estil tàctic del seu rival on és molt perillós.

Després va encadenar dues taules consecutives, una d’elles molt afortunada ja que en la partida davant Gerard Año del CE Peó Vuit va arribar a estar perdut, però va saber aferrar-se a les seves possibilitats en les complicacions i el seu rival no va trobar el camí correcte per endur-se la victòria.

A la darrera ronda, amb 7 de 8 li calia la victòria ja que es trobava empatat a punts amb l’Alexander Domene que s’enfrontava amb les peces negres al Gerard Añó. El coeficient de desempat del jugador andorrà era favorable, però si no volia veure’s superat pel jugador del Salauris la victòria era necessària. Finalment, després d’unes tres hores de joc en una partida on el seu rival, el jugador del Peona i Peó Joan Ribera va intentar lluitar per les taules, la victòria li assegurava la primera plaça, i la derrota d’Alexander feien que no fos necessari recórrer al desempat ja que amb 8 punts cap altre jugador podia assolir aquesta puntuació.

Gran torneig del Serni Ribera que confirma la seva progressió amb un augment considerable d’ELO i que posarà a proba en el Campionat d’Espanya de la categoria que inicialment està previst disputar-se a Salobreña (Granada) al mes de juliol. Cal felicitar-lo perquè aconseguir la victòria dos edicions consecutives és una fita molt complicada que ha sabut gestionar amb escreix!

Pel que fa a la categoria sub18/20 (categoria fusionada) l’actuació dels nostres representants, Àlex Alcón i Josep Mª Ribera, fou molt bona acabant amb 6 punts i ocupant els llocs 8è i 10è de la classificació respectivament. Aquesta categoria, i més després de la fusió, és molt dura ja que en general són jugadors experimentats on el nivell mitjà és molt alt.

Penso que ambdós van jugar força bé en general, malgrat que per la manca de competició van deixar escapar algunes oportunitats en diverses partides en les fases del mig joc o el final. En qualsevol cas les sensacions han estat molt bones i queda clar que el seu nivell encara pot augmentar ja que es troben en clara progressió.

Pel que fa a sub16 l’Ariadna de la Riva (30è) i el Jaume Alcón (31è) van acabar amb la mateixa puntuació, 4½ punts, mentre que en Marc Martínez (39è) ho va fer amb mig punt menys, 4.

L’Ariadna va jugar un torneig molt sòlid on la majoria de rivals tenien un ELO superior. Va anar de menys a més i fins i tot va desaprofitar avantatge en algunes partides. La seva millora d’ELO, més de 70 punts, ho diu tot i per tant el retorn a la competició fou molt bo acabant, a més, com a tercera noia de la classificació general.

El Jaume va tenir un joc més irregular, en part també fruit del seu estil imaginatiu i incisiu. Va desaprofitar alguna posició, però també va tenir molta sort en altres partides. Necessita equilibrar una mica el seu joc, sense alts i baixos, i segur que els seus resultats milloraran.

Pel que fa al Marc aquest no va ser precisament el seu millor torneig ja que va jugar per sota del seu nivell real. Va començar bé amb dues victòries, però després de la derrota a la tercera ronda en una partida complicada va encadenar quatre taules consecutives enfront jugadors de menys ELO i desaprofitant clars avantatges. Aquest factor, unit a la manca de competició, el van obsessionar en la recerca de la victòria en les dues darreres partides que ca acabar perdent. Una llàstima perquè el seu nivell és molt superior a la puntuació realitzada, però ben segur que en el retorn gradual a la competició recuperarà la confiança i el nivell.

A la categoria sub12 l’Andria Ercoli va finalitzar en el lloc 34è amb 5 punts i la Jana de la Riva en el 55è amb 4. L’Andria va tenir un torneig molt irregular, fruit de la manca de competició en el darrer any. Amb el seu estil incisiu i tàctic va disposar d’avantatges decisius en moltes partides, però degut a la precipitació va desaprofitar moltes posicions. Quan controla millor els seus impulsos i utilitza el temps de manera rigorosa els seus resultats milloren i ben segur que de cara a properes competicions es pot treballar per fer-ho.

La Jana també va patir del mateix, manca de competició juntament amb precipitació ja que alguns errors absurds la van condemnar en algunes partides. Després d’un inici fluix es va saber recuperar i el seu joc va anar guanyant en confiança., potser el que més necessita per millorar els seus resultats.

La tornada dels nostres joves jugadors a la competició ha estat molt positiva. Esperem que poc a poc puguin recuperar el seu nivell i disposin de tornejos, de cara a l’estiu, per fer-ho ja que ara per ara tot el calendari es presenta incert. Això sí, caldrà treballar en els errors comesos en els propers mesos per poder millorar les mancances detectades i que la temporada els resultats puguin ser el millor possible!

Galeria de fotografies a Flickr
Galeria de fotografies Federació Catalana d’Escacs
Enllaç a chess-results

Finals Catalunya Edats 2021

Serni Ribera, Campió Catalunya sub14

Finals Catalunya Edats 2021

Podi categoria sub14

Finals Catalunya Edats 2021

Josep Mª Ribera, 10è sub18

Finals Catalunya Edats 2021

Jugadors GEVA-CEA

Finals Catalunya Edats 2021

Àlex Alcón, 8è sub18

Finals Catalunya Edats 2021

GEVA-CEA 3r Classificat Trofeu Jordi Puig

Finals Catalunya Edats 2021

Ariadna de la Riva i Marc Martínez

Finals Catalunya Edats 2021

Salou!

Oscar de la Riva Aguado

Oscar de la Riva Aguado

Gran Mestre Internacional | Director Tècnic FEVA